SPANT RUNDT: I åttetiden i morges rykket brannvesenet ut etter melding om at en bil hadde snurret rundt på E18 sør for Kopstadkrysset. Ingen personer kom til skade. Foto: VESTFOLD INTERKOMMUNALE BRANNVESEN

Glatt og vanskelige kjøreforhold - og nå kommer ekstremværet Ylva

Kraftig snø, regn og vind fører til trøbbel for bilistene. – Kjør etter forholdene, er den klare beskjeden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Oslo er blant politidistriktene som har meldt om flere hendelser på veiene i morgentimene.

– I og med at det har vært så mange trafikkulykker, tyder det på glatte forhold, så vi anbefaler bilistene å være forsiktige. Kjør etter forholdene, sier operasjonsleder Steinar Hausvik til VG onsdag formiddag.

Bakgrunn: Varsler flom- og skredfare

SISTE: Onsdag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut ekstremvarsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten.

Dra onsdag kveld er det ventet økning til sørøstlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 40 til 50 meter per sekund.

Ekstremværet har fått navnet Ylva.

Kollisjoner

På riksvei 4 i Åneby i Nittedal kommune i Akershus har det vært en kollisjon mellom en bil og en buss. To personer som skal ha sittet i bilen, er lettere skadet.

– Det skal ikke være skadede i bussen, sier operasjonsleder Jens Peter Braaten i Øst politidistrikt.

Årsaken til ulykken er ikke kjent.

I Buskerud, Hordaland, Telemark, Trøndelag og Rogaland har det vært utforkjøringer. I Sande i Vestfold ble en bil som følge av snøslaps dratt ut av og inn i autovernet på høyre side, før den snurret rundt over begge kjørefelt, melder Vestfold Interkommunale Brannvesen på Facebook.

Også på Sørlandet har store deler av veiene varierende kjøreforhold på grunn av snø og snudd som legger seg i veibanen, varslet Vegtrafikksentralen i morgentimene.

Natt til onsdag førte glatte veier til trafikale utfordringer blant annet på E39 i Vest-Agder. Politiet i Agder melder også om glatte veier på E18 mellom Grimstad og Arendal.

Er det glatt der du er? Tips oss – eller send oss bilder her!

SNØ: Sånn så det ut på E18 mellom Kragerø og Langesund ved 05-tiden onsdag morgen. Foto: Statens vegvesen

– Vi har kalt ut alt av mannskap og har biler på alle veier som kan brøytes og tar imot henvendelser fra publikum, sier trafikkoperatør Andreas Larsen til NTB klokken 05.15.

Larsen anbefaler folk som ikke må ut på veiene, å holde seg inne.

– Jeg ville nok drøyd butikkturen litt. Men hvis du må ut og kjøre, vær oppmerksom, vis hensyn til andre trafikanter og kjør etter forholdene, sier Larsen.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader knyttet til hendelsene. I Rissa i Sør-Trøndelag er imidlertid skadeomfanget uklart for en bilfører som kjørte av veien. Føreren er ute av bilen og ved bevissthet, opplyste politiet kort tid før klokken 7.

Les også: Her er det bare å begynne å preppe skiene

Stengte strekninger

Riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Vikafjellet, og europavei 134 over Haukelifjell er i morgentimene stengt som følge av uvær. Over riksvei 52 Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring, mens det på europavei 16 over Filefjell er snø- og isdekke og redusert sikt.

I tillegg er flere fylkesveier i Sogn og Fjordane samt fylkesvei 313 over Nesheimfjellet i Hordaland stengt.

Bane NOR varslet kort tid før klokken 11 at strekningen Hallingskeid - Myrdal på Bergensbanen var stengt som følge av snøras, men trafikken går nå som normalt igjen.

Tidligere varslet Bane NOR at de har høynet beredskapen på jernbanestrekningen Steinkjer-Bjerka i Nord-Trøndelag og Nordland som følge av den kraftige vinden. Også langs strekninger på Sørlandsbanen og Arendalbanen er beredskapen skjerpet.

– Når det er kraftig kastevind, kan det erfaringsmessig føre til at trær blåser inn på linjene. Når vi har høynet beredskapen, er vi raskere på plass hvis noe skjer, sier medievakt Harry Korslund til VG.

Lavtrykk fra vest

Det er et lavtrykk som kommer vestfra via Skottland, som fra i dag vil føre til vind, nedbør og stigende temperaturer, opplyste vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt tirsdag.

– Fra Nordland og sørover blir det kraftig vind, og i Rogaland, Sunnhordland og Vest-Agder blir det mye nedbør. Nedbøren begynner nok som snø mange steder, og så blir det gradvis stigende temperaturer slik at nedbøren går over til regn, sier hun.

Sterk vind, opptil stiv kuling, er varslet for Østlandet og begge Agder-fylkene, før vinden minker utover dagen, ifølge varselet på Yr.

(Kilde: NTB/VG)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder