REAGERER: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener den negative utviklingen av hets og hatkriminalitet må snus. Her fotografert i forbindelse med en tidligere VG-sak. Foto: Hallgeir Vågenes

Hofstad Helleland bekymret over hets mot Berg og Trædal: - En del bruker sosiale medier som sin egen spybøtte

Mandag delte MDG-paret Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal nyheten om at de venter barn. Det resulterte i massiv hets. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) ønsker nå å snu den negative trenden.

 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag gikk mange politikere ut for å vise sin støtte til de vordende foreldrene, som ble møtt av svært grove kommentarer på bakgrunn av baby-nyheten. En av dem var Hofstad Helleland, som oppfordret til å «ikke la nettrollene ødelegge».

Hun mener arbeidet mot det økende hatet, både i form av hatefulle ytringer og hatkriminalitet, må intensiveres.

– Saken med Berg og Trædal bekrefter jo bare hvorfor det er viktig at vi har dette høyt på dagsorden, sier Hofstad Helleland til VG.

VG-spesial: Møt 15 norske nettkrigere

– Det bekymrer meg veldig

Barne- likestillingsministeren forteller at hun er for at ytringsfriheten skal tåle en «skarpt formulert debatt», men at stadig flere enkeltpersoner ser ut til å bli rammet av dette.

– Mange melder om at det er på nettet at hatet får fullt uttrykk, og det viser jo også saken i går. Det verste er jo at det er fra voksne mennesker at det kommer så mye hat og dumskap. De skal være rollemodeller for barna våre, men det fremstår som en del bruker sosiale medier som sin egen spybøtte til utløp for frustrasjon, sinne og hat, sier Hofstad Helleland.

MØTT MED HETS: MDG-paret Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal delte mandag nyheten om at de to skulle bli til tre på vårparten. Det ble ikke like godt mottatt av alle, og hatefulle kommentarer florerte på nett. Foto: Privat

– Dette er ikke bare mobbing, men trakassering, og det bekymrer meg veldig.

Flere av kommentarene rettet mot Berg og Trædal var av svært grov karakter. Flere omhandlet barnet direkte.

– Tenker du at offentlige personer tåle mer?

– Vi som har valgt et liv i offentligheten må være mer hardhudet, men det er ikke greit at offentlige personer skal utsettes for hets og trakassering. Det utgjør en fare for demokratiet vårt at mennesker kan unnlate å stille til valg eller å delta i den offentlige debatten fordi det blir for belastende.

les også

Kaley Cuoco tordner mot nett-troll

Et økende hat

Hofstad Helleland skal sammen med justisminister Tor Mikkel Wara fredag innspillsmøte med mennesker som tilhører gruppene som til stadighet får føle hatefulle ytringer og hatkriminalitet på kroppen - deriblant Skeiv Ungdom og Unge funksjonshemmede. Politiet og Riksadvokaten vil også være tilstede.

MØTES FOR INNSPILL: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland møter fredag organisasjoner som representerer grupper i samfunnet spesielt utsatt for hets og hatkriminalitet. Formålet er innspill til arbeidet mot dette. Blant andre politiet og Riksadvokaten vil også være tilstede på møtet. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Helge Mikalsen

Ifølge barne- og likestillingsministeren har hatkriminalitet hatt en økning på 17 prosent i antall anmeldelser i 2017. Økningen dreier seg i stor grad om hat der hudfarge, etnisk- eller religiøs tilhørighet, homofil orientering eller nedsatt funksjonevne er begrunnelsen.

les også

Astrid Smeplass gråt av netthets

– Dette bekreftes også av de tilbakemeldingene og henvendelsene jeg får som minister. De føler på en tilspisset situasjon med frykt og redsel for at måten de fremstår som mennesker kan gjøre at de blir utsatt for hatkriminalitet, forteller hun.

VG-spesial: Møt internasjonale nettkrigere

Hofstad Helleland håper møtet med de som er spesielt utsatt for hat kan resultere i konkrete innspill for bekjempelse av den negative utviklingen.

– Vi tror det er de som kan gi oss de beste rådene, slik at vi ikke setter i gang med feil medisin, og at alle vi som jobber med dette har en felles forståelse av veien videre, sier Hofstad Helleland.

Les også

 1. Kenneth (24) mener han ble utsatt for hatkriminalitet på valentinsdagen

  Kenneth Bergheim Heimdal (24) ble slått ned etter en hyggelig feiring av valentinsdagen med venner.
 2. Jødisk sykepleier behandlet mannen bak synagoge-angrepet

  – Jeg er sikkert på at han ikke hadde noen idé om at jeg var jødisk, skriver sykepleieren som behandlet Robert Bowers 15…

Mer om

 1. Hatkriminalitet
 2. Netthets
 3. Linda Hofstad Helleland
 4. Tor Mikkel Wara
 5. Mobbing
 6. Frykt
 7. Vold

Flere artikler

 1. SSB: Servitører mest utsatt for trakassering på jobb

 2. Har fått spørsmål om abort - likestilingsministeren dropper oppmøte

 3. Knallhard Linda Hofstad Helleland: – IOC fremstår som en sekt

 4. Undersøkelse: Stadig flere får håndverktrøbbel etter kontraktslurv

 5. Skal vi forby meninger vi er imot?

Fra andre aviser

 1. Regjeringen nominerer Helleland som ny WADA-president

  Fædrelandsvennen
 2. Likestillingsminister taus om abortdebatten

  Aftenposten
 3. Barnevernet i 75 kommuner får rødt lys. Sjekk din kommune her.

  Bergens Tidende
 4. Sjekk din kommune: Barnevernet i 75 kommuner får rødt lys av barneministeren

  Aftenposten
 5. Helleland snakket om personlig abortdilemma

  Aftenposten
 6. Barneministeren: – BTs sak bør leses av alle voksne

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no