Majorstuen-drapet: Makaveli Lindén pågrepet i Frankrike

Etter en intens klappjakt er svenske Makaveli Lindén (20) pågrepet for drapet på Majorstuen forrige uke.

Artikkelen er over ett år gammel

Politiinspektør Grete Metlid opplyser på en pressekonferanse tirsdag kveld at den drapssiktede 20-åringen ble pågrepet i Dijon i Frankrike.

– Det har vært en ganske krevende etterforskning. Etter at vi gikk ut med bilde og identiteten har vi selvsagt forsøkt å få kontakt med og pågripe siktede. Det gjenstår mye etterforskning i saken. Det er viktig for oss å få snakket med siktede, og å høre hva han har å si, sier Metlid.

Lindén er siktet for å ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto i sitt eget hjem på Majorstuen forrige mandag.

Siden da har det pågått en intens jakt på gjerningsmannen, og han har vært etterlyst av Interpol i over 190 land.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

DRAPSSIKTET: Makaveli Lindén er siktet for drapet på 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto. Foto: Svensk politi

Vil begjære Lindén utlevert

Politiadvokat Christian Hatlo sier til VG at de ikke vet nøyaktig når 20-åringen ble pågrepet, men at de fikk melding klokken 16.35 tirsdag.

– Det har vært en intens jakt som har pågått dag og natt. Mye av arbeidet den siste tiden har vært opp mot utlandet. Der har vi gått opp alle mulige kanaler, sier Hatlo.

les også

Lindén ble satt på isolat i august: Fengselet fryktet for ansattes liv og helse

Han viser til at politiet har samarbeidet med Interpol og Europol, og trekker i tillegg frem Sverige, Belgia og Frankrike.

Politiet sender onsdag en rettsanmodning, hvor de vil begjære den drapssiktede utlevert til Norge.

– Hvor lang tid det vil ta, vil først og fremst avhenge av hans samarbeidsvilje. Hvis han samtykker kan det gå relativt raskt, hvis ikke kan det ta måneder, sier Hatlo. Et team fra Oslo skal sendes til Frankrike for å delta på avhørene.

Siktede til politiet: Gikk med kniv «for å beskytte mitt liv»

DREPT: Heikki Bjørklund Paltto (24) beskrives som en aktiv, raus og morsom gutt av dem som kjente ham. Foto: PRIVAT

Konkrete opplysninger

Politiet ønsker ikke å svare på VGs spørsmål om hva det var som førte politiet til den drapssiktede i Frankrike. De ønsker heller ikke å si noe om omstendighetene rundt pågripelsen.

– Det er veldig mye detaljer vi ikke kan gå ut med, men vi har jobbet med spor og konkrete opplysninger, sier Metlid.

– Visste dere at han befant seg i Frankrike?

les også

Dagen før Majorstuen-drapet: Makaveli Lindén opplyste å være i Tyskland

– Det vil jeg ikke gå inn på. Vi har hatt informasjon og opplysninger vi har jobbet med, og det har vært en utvikling nå de siste dagene.

– Har dere en formening om hvorfor han havnet i Frankrike?

– Det kan vi ikke spekulere i nå. Han er siktet og etterlyst i en alvorlig sak. Det som er viktig for politiet nå er den videre etterforskningen og selvfølgelig avhør av ham, sier Metlid, som ikke ønsker å si noe mer om hvordan politiet mener han har beveget seg gjennom Europa.

Lette i et tredje land

Familiens bistandsadvokat Peder Morset kjente ikke til pågripelsen da VG tok kontakt tirsdag ettermiddag.

– Det er godt for alle at han er pågrepet, sier Morset.

Politiet mener at 20-åringen samme dag som han drepte Pallto, satte seg på toget klokken 16.56 og dro fra Oslo til Sverige. Mandag denne opplyste politiet at siktede hverken skal befinne seg i Norge eller i hjemlandet. Politiet lette derfor etter ham i et tredje land.

Tidligere dømt for ran

Lindén ble så sent som i oktober i fjor dømt til ett år og seks måneders fengsel for ran. Av dommen går det frem at han en augustmorgen i fjor tok seg inn i bolig i Uppsala sentrum gjennom et ulåst vindu.

– Han kom inn gjennom vinduet tidlig om morgenen rundt klokken 04. Han hadde en kniv og spurte etter penger, har en av de fem som var til stede i leiligheten uttalt til VG.

Etter å ha blitt prøveløslatt på sensommeren i år ble drapssiktede overført til et internat for unge menn. Behandlingen ble avsluttet bare ni dager før Heikki Bjørklund Paltto (24) ble knivdrept i Oslo.

KNIVRAN: I august i fjor tok Lindén seg inn i en leilighet i denne gaten i Uppsala sentrum. Der truet og ranet han beboerne med kniv. Foto: Mattis Sandblad / VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder