KLAR FOR MEKLING: Riksmekler Nils Dalseide har brukt deler av påsken til å forberede seg til meklingen mellom NHO, LO og YS. Bildet er tatt under statsoppgjøret i offentlig sektor i mai 2014. Foto: Frode Hansen, VG

Kan bli storstreik søndag: – Vi kjenner på ansvaret

Denne uken møtes partene i privat sektor til mekling hos Riksmekleren. Dersom de ikke kommer til enighet, kan det bli storstreik fra søndag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bruddet i årets lønnsoppgjør mellom LO og YS på den ene siden og NHO på den andre var et faktum 22. mars.

Onsdag formiddag møtes partene til formell mekling hos Riksmekleren. Men allerede klokken 13 i dag vil LO og YS offentliggjøre hvilke bedrifter og bransjer som kan bli berørt av streik dersom ikke partene kommer til enighet innen meklingsfristen som er satt til midnatt lørdag.

Verft, byggeplasser, renhold, matproduksjon, hoteller, busstransport og landets flyplasser er områdene som kan bli hardt rammet ved en streik.

Totalt kan 204.423 ansatte bli tatt ut. Det blir i tilfelle den første storstreiken i privat sektor på 18 år.

Riksmekler Nils Dalseide sier til VG tirsdag morgen at han kjenner på ansvaret, samtidig som han gleder seg meklingen. Han stiller med ytterligere to meklere i møtene som starter onsdag.

les også

Slik har lønnen din utviklet seg

– Vi som meklere er veldig klar over hvilke konsekvenser en storstreik har, og vi kjenner på ansvaret med det. Men samtidig gleder vi oss veldig til oppgaven. Vi synes det er et meningsfullt samfunnsoppdrag å være med på å se om vi kan løse.

Meklerne har arbeidet med forskjellige sider av saken siden årsskiftet og har intensivert arbeidet med forberedelser de siste ukene.

– Jeg har brukt en del tid i påsken, men i tillegg hatt ferie, så det har vært en god blanding, sier Dalseide.

Dette blir stridstemaene

Avtalefestet pensjon (AFP) og reise, kost og losji (RKL) blir de to store temaene i meklingen, ifølge riksmekleren.

LO opplyser at de gikk inn i forhandlingene med krav om å tette hullene i AFP-ordningen, pensjonsopptjening i Obligatorisk tjenestepsjon (OTP) fra første krone, dekning av RKL for utsendte arbeidstakere og økt kjøpekraft til alle.

les også

Reallønnsvekst og konkurranseevne

Leder i YS Privat Vegard Einan sa i en uttalelse etter bruddet i mars at det også for dem ha vært viktig å «tette hullene som ligger i dagens AFP-ordning»:

– Vi har vært tydelige på at vi ønsker en rettferdig tjenestepensjon for alle. I dag rammes de med veldig små stillinger, de med lav lønn og de som er under 20 år. Det fins ingen gode argumenter for at det skal være slik, men vi har dessverre ikke fått med oss NHO.

Også NHO vil ha endringer på pensjonsområdet, og har tatt til orde for å løse AFP-utfordringene med en ny ordning.

– Vi har hatt et godt forhandlingsklima, men ser at vi trenger riksmeklers hjelp for å finne løsninger, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund etter bruddet 22. mars.

Dalseide sier han er optimist med tanke på en løsning.

– Som mekler er du alltid optimist. Alt vil bli gjort fra min side for at vi skal klare å finne en mellomløsning som alle kan leve med. Men det er selvsagt partene som bestemmer til slutt om de ser seg mest tjent med den løsningen vi får eller om det blir en konflikt.

Konflikt på AFP kan ramme bredt

Hvor bredt en eventuell streik vil ramme, vil være avhengig av hvilket tema det blir konflikt på, sier forskningsleder ved Fafo, Kristin Alsos, til NTB.

– Blir det konflikt på reise, kost og losji, vil streiken begrenses til bedriftene innenfor industrioverenskomsten, som i hovedsak dreier seg om skips- og verftsindustrien, og da vil folk flest merke lite til den. Blir det derimot konflikt på AFP, vil en streik ramme langt bredere, sier Alsos.

En slik streik vil folk flest trolig fort merke på kroppen. Busstrafikken kan bli kraftig rammet over hele landet, for LO og YS organiserer bussjåfører i så godt som alle de store busselskapene.

Flytrafikken kan lammes, da de to hovedorganisasjonene organiserer brorparten av de kabinansatte og de ansatte i bagasjehåndtering og sikkerhetskontrollene i norsk luftfart. Pilotene er imidlertid ikke omfattet av dette oppgjøret.

Taxiselskapene og bedrifter som driver med spedisjon og varelevering, har derimot mange ansatte som er omfattet av oppgjøret.

les også

Lønnsoppgjøret i gang: 30 øre er fordelt

Det kan også gå fort tomt for ulike typer norskproduserte matvarer, samt bakervarer, sjokolade og annen søt mat og drikke, dersom mange av de 30.000 medlemmene i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund blir tatt ut i streik.

Avisene kan også slutte å komme ut, siden både merkantilt og administrativt ansatte i mediehusene, samt avisbud og trykkeriansatte kan bli omfattet av streiken.

Publikum vil trolig også merke det dersom heismontørene som er organisert i EL og IT-forbundet og LO-forbundenes mange medlemmer i hotell- og restaurantbransjen, blir tatt ut i streik, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder