PÅ GRILLEN: Stortingspresident Olemic Thommessen må til uken redegjøre for alt han og presidentskapet har gjort og unnlatt å gjøre når det gjelder utbyggingen av Prinsensgate 26. Foto: Sandblad, Mattis

Byggeskandalen på Stortinget: – Gikk ni kritiske måneder uten styring

Stortingspresident Olemic Thommessen sier han har fulgt byggeprosessen for Prinsens gate 26 nøye. Men i ni kritiske måneder var ikke saken en eneste gang på bordet til presidentskapet.

  • Bjørn Haugan
  • Kristian Aaser
  • Alf Bjarne Johnsen
  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

Den manglende involveringen fra presidentskapet, fremkommer i Riksrevisjonens kritiske gjennomgang av byggeprosjektet Prinsens gate 26.

Der står det at det ikke ble «lagt frem saksfremlegg om byggeprosjektet fra administrasjonen til presidentskapet mellom mai 2014 og februar 2015. Dette var ni svært kritiske måneder for byggeprosjektet. Det var da det ble avdekket mangler i kontraktsgrunnlaget for entreprisen av Prinsens gate 26 og post og varemottak, noe som igjen medførte et stort antall endringsmeldinger», er den rammende dommen fra Riksrevisjonen.

les også

Slik startet byggeskandalen på Stortinget

Tårnet seg opp

VGs gjennomgang viser at problemene tårnet seg opp i de ni månedene - kostnadene for hele prosjektet ble doblet:

15. mai 2014 måtte kostnadsrammen økes fra 660 millioner til 1137 millioner kroner.

5. juni 2014 undertegnet Stortingets administrasjon en byggekontrakt med entreprenøren Veidekke på 465 millioner kroner, mens budsjettposten det året var på 181 millioner kroner.

les også

Byggeskandalen på Stortinget: 2,7 millioner i strafferenter etter regningsrot

I oktober 2014 ble sprekken lagt inn i statsbudsjettet.

Presidentskapet har opplyst til Riksrevisjonen at de etter at problemene kom på bordet i februar 2015, har hatt en tettere oppfølging.

«I perioden du sikter til var byggeprosjektet i en prosjekteringsfase. I februar 2015 ble presidentskapet orientert om problemene i prosjektet, og iverksatte da flere korrektive tiltak», skriver Olemic Thommessen i en e-post til VG.

«Presidentskapet har hatt en overordnet rolle i byggeprosjektet, mens administrasjonen har ansvaret for den operative driften av prosjektet. Den daglige oppfølgingen av prosjektet er delegert til administrasjonen», skriver Thommessen videre i e-posten.

– Tett kontakt

De seks som satt i presidentskapet i forrige stortingsperiode fra 2013 til 2017, var stortingspresident Olemic Thommessen (H) og visepresidentene Marit Nybakk (Ap), Kenneth Svendsen (Frp), Svein Roald Hansen (Ap), Ingjerd Schou (H) og Line Henriette Hjemdal (KrF).

les også

Stortingsskandalen: Drama da Børresen ble tvunget til å gå

Den 20. desember 2017 gikk Thommessen på talerstolen og redegjorde for status i byggeprosjektet Prinsensgate 26.

Han forsikret at «presidentskapet har løpende og tett kontakt med administrasjonen og prosjektledelsen».

Thommessens utfordring er at han i dag er den eneste igjen i presidentskapet: Alle de andre ble skiftet ut i fjor, mens Høyre valgte å fortsette med Thommessen, til tross for kraftfull motstand.

– Ikke stort problem

Aps Svein Roald Hansen satt i presidentskapet for Ap.

Han er mer kritisk til Multiconsult enn til at de ikke fikk saker på bordet i ni måneder.

– Jeg har ingen erindring av, eller oppfattet det som noe stort problem, at vi i en lengre periode ikke fikk saker på bordet i den utbyggingssaken. Det har aldri vært meningen at vi skulle være byggekomité fra måned til måned.

les også

Innkaller til hastemøte om Stortingets byggeskandale

Han sier hans opplevelse av de økonomiske utfordringene skyldes Multiconsult, som har vært Stortingets entreprenørselskap.

– Hovedproblemet i denne saken har gjennomgående vært at Multiconsult systematisk har levert for sent og veldig ofte for dårlig. Det har de forsåvidt ikke bestridt, men de mener det ikke har hatt noe å si for at kostnadene har gått så mye opp.

– Uten styring

Sps Per Olaf Lundteigen mener derimot at ni måneder uten en sak på bordet, viser mangel på ledelse fra presidentskapets side.

– Dette viser at byggeprosjektet var utenfor presidentskapets styring i denne perioden. Alt som kommer opp, viser at presidentskapet har tatt for lett på dette. Konsekvensen er at det ble reist mistillitsforslag mot Thommessen i fjor, som ikke nådde frem.

– Forventer tett oppfølging

Aps talskvinne i saken nå, Rigmor Aaserud, sier ni måneder uten at presidentskapet fikk informasjon eller saker på bordet, forteller mye.

– Når du skal kontrollere et byggeprosjekt, forventer du at det foregår en tett oppfølging.

Multiconsult ønsker ikke å kommentere uttalelsen til Svein Roald Hansen.

Flere artikler

  1. Olemic Thommessen foreslår krisetiltak for å dekke inn gigantsprekk

  2. De ubesvarte spørsmålene om Stortingets byggeskandale

  3. Byggeskandalen på Stortinget: 2,7 millioner i strafferenter etter regningsrot

  4. Thommessen legger ansvaret på eks-direktøren - Ap ber ham trekke seg

  5. Slik startet byggeskandalen på Stortinget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder