VIL GI BORT HELLIGDAGER: Yrke foreslår blant annet å «bytte bort» andre juledag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Kristen studentleder foreslår muslimsk helligdag

Leder i Norges kristelige Studentforbund, Ingvild Yrke, foreslår å «gi bort» noen av de kristne helligdagene til kvinnebevegelsen, miljøbevegelsen og muslimer.

  • marius.helge.larsen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Yrke følger opp et nylig utspill fra prestene Einar Gelius og Per Anders Nordengen om at det er for mange kristne høytidsdager. I et intervju med Klassekampen foreslår studentlederen å bytte ut de såkalte andredagene (andre juledag, andre påskedag og andre pinsedag).

les også

Prest vil kutte kirkelige helligdager

– Den internasjonale kvinnedagen 8. mars, verdens miljødag og id al-fitr eller id al-adha er gode alternative offentlige høytidsdager, sier Yrke.

les også

Slik markeres langfredag verden over

Hun viser blant annet til at andredagene er en etterlevning fra den tida da mange trengte en ekstra dag på å komme seg til kirken. I tillegg mener hun at det vil være en nestekjærlig handling å gi muslimene en fridag.

– Vi kristne er kalt for å kjempe de svakes sak. Vi som er majoritet, må gi dem den dagen, hvis de noen gang skal få den, sier Yrke.

les også

Byrådet i Oslo vil utvide ølsalget på helligdager

Leder av Oslo Fremskrittsparti og vara for Siv Jensen på Stortinget, Mazyar Keshvari, er sjokkert over utspillet fra den kristne ungdomsorganisasjonen.

– Den norske kirke er en branntomt. Det er bare å kondolere og starte å feie opp restene, sier han til Klassekampen.

les også

Vår verdifulle kristenarv​

– Man kan med rette spørre om såkalte prester og kristne, som bevisst og aktivt jobber for å fjerne kristendommen og dens relevans for å innføre islamsk innflytelse og dominans, virkelig er kristne og tjener herren eller helt andre krefter, sier Keshvari .

Heller ikke visepresident på Stortinget Abid Raja (V) er særlig begeistret.

– Slik byttehandel til fordel for muslimer, blir en særordning, og ærlig sagt så skaper det heller urolig grobunn enn fellesskapsbygging, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder