Tviler på om Maria var jomfru

... men biskopene tror på jomfrufødsel

To norske biskoper er åpne for at jomfru Maria kanskje ikke var biologisk jomfru.

Artikkelen er over 20 år gammel

Men selv om han ikke er sikker på om evangelistene har ment det slik, tror han på jomfrufødselen:

- Personlig har jeg ikke noe problem med å tro på at Gud har makt til å gjøre et slikt under.

En rundspørring BBC har gjort, viser at en firedel av biskopene i den anglikanske og romersk-katolske kirken ikke tror på jomfrufødselen.

Biskop Sigurd Osberg deler Steinholts syn.

- Johannes-evangeliet har for eksempel ikke funnet grunn til å skrive at Maria var jomfru. Dessuten brukte heller ikke profeten Jesaja betegnelsen jomfru i sin profeti om Jesu fødsel, men ung kvinne. Dette var det i sin tid stor diskusjon om i Bibelselskapet da man skulle lage en ny oversettelse. Men man valgte da ordet jomfru.

- Tror du personlig på jomfrufødselen?

- Det viktige er ikke hvordan han ble født, men at han ble født. Og se rundt deg på skaperverket. Når han kan slenge rundt seg med flere milliarder av galakser, må en jomfrufødsel være for peanuts å regne!

Tror, ganske enkelt

VG snakket i går med fem av de elleve biskopene, og alle tror på jomfrufødselen. Så entydig er ikke svarene blant deres britiske kolleger.

Biskop Rosemarie Køhn tror på jomfrufødselen:

- Jeg tror på Gud som skaper. Når jeg tror at Gud kan gi liv på den måten, er det heller ikke vanskelig å tro at han kan gi liv gjennom jomfrufødsel og oppstandelse. Jeg tror ganske enkelt, jeg, skjønner du.

Det gjør også biskop Finn Wagle i Nidaros, men han er ikke like sikker på om Jesus ble født i en stall.

- Sannsynligvis ble ikke Jesus født i en stall, kanskje var det i en grotte eller kanskje et annet sted. Men det rokker ikke ved min tro, sier Finn Wagle.

De fem biskopene VG har snakket med tror fast på at Jesus ble korsfestet og stod opp fra de døde, og at De ti bud fortsatt har gyldighet.

Men i likhet med sine britiske kolleger tror ingen av dem at Gud skapte jorden på seks dager, eller at de første menneskene het Adam og Eva.

- Nei, jeg tror ikke Gud skapte jorden på seks dager. Den fortellingen er av en helt annen genre. Fortellingen om skapelsen og syndefallet er fortellinger med teologiske poenger, som vi skal ta alvorlig. De handler om at mennesket står i et forhold til Gud når det gjelder å forvalte skaperverket, sier biskop Gunnar Stålsett om skapelsesberetningen.

Flere artikler

  1. Britiske biskoper benekter Bibelen

  2. Biskop Helga Byfuglien: Julefred og klimauro

  3. Pluss content

    Juleevangeliet – koselig røverhistorie eller sann beretning?

  4. Julefortellingens kraft

  5. Pluss content

    Skartveit: Julefortellingens kraft

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder