FIKK MELDING: Det var tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete som fikk den sjikanerende tekstmeldingen. Nåværende Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum truet med anmeldelse om ingen meldte seg. Foto: Frode Hansen, VG

Politiet etterforsker ikke sex-meldingen i Senterpartiet

Politiet har konkludert med at de ikke vil etterforske den sjikanerende sex-meldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete i 2016. Ingen har meldt seg til partiet.

Artikkelen er over ett år gammel

– Vi vurderer sannsynligheten for at det har blitt begått et straffbart forhold og alvoret i den straffbare handlingen, holdt opp mot den prioriteringen av ressurser vi må gjøre hvis vi begynner å etterforske saken, sier påtaleansvarlig Ronny Iden i Vest politidistrikt til VG.

Den formelle beslutningen til politiet er at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, skriver politiet i en pressemelding.

les også

Lundteigen om grise-tekstmeldingen: Sp kan ikke akseptere denne kulturen!

– Man kan konstatere at det er moralsk forkastelig å sende en sånn melding, men vi befinner oss nok i grenseland for hva som faktisk er straffbart. Vi mener ikke det er en riktig prioritering for oss nå å gå i inn i denne saken, som allerede er over to år gammel, sier Iden.

Tekstmeldingen med grovt innhold ble sendt til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete under en hyttetur med ti deltakere i Storlien i Sverige natt til den 21. februar 2016.

– Ikke overrasket

Liv Signe Navarsete raser mot politiets beslutning til Bergens Tidende.

– Politiet etterforsker kun saker med meg når jeg er skurken, ikke offer, sier hun kontant.

Navarsete viser til da hun satt i bilen da en rådgiver i Samferdselsdepartementet kjørte for fort i 2008.

les også

Navarsete har meldt trussel til PST

– Da satte politiet i gang etterforskning og begrunnet det med at det var så stor medieoppmerksomhet rundt saken. Det vil jeg vel si at det har vært rundt denne saken også, sier hun til avisen.

Overfor VG ønsker ikke Navarsete å utdype uttalelsene hun ga til BT.

– Dette er en sak mellom partiet og politiet, skriver Navarsete i en sms til VG.

Påtaleansvarlig Ronny Iden har ingen kommentar til Liv Signe Navarsetes reaksjon på politiets konklusjon.

Sexmeldingsaken har blitt en belastning for Navarsete. Legen hennes har valgt å sykmelde henne. Hun slet med et virus på balansenerven i 2014, og har fortalt VG at hun nå opplever noen av de samme symptomene som hun gjorde da.

Vedum: - Tar det til etterretning

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum er på reise i Mehamn i Finnmark. Han sier følgende om politiets beslutning:

– Dette må vi bare ta til etterretning. Politiet må gjøre sin vurdering, og den er det ikke noe vi kan gjøre med, sier Vedum til VG.

– Er du skuffet?

– Jeg begir meg ikke ut på noen gradering av politiets vurdering, svarer Vedum.

les også

Valgforsker om sexmeldingssaken i SP: - Svekker Vedums autoritet

Han sa i et intervju med VG sist uke da politianmeldelsen av tekstmeldingen var levert, at fra Senterpartiets side var saken avsluttet med innleveringen av anmeldelsen. Dette gjentar han nå:

– Nå har vi brukt alle de midler partiet har i en sånn sak. Men vi vil kalle inn til et sentralstyremøte ved første anledning og håndtere saken videre i tråd med partiets etiske retningslinjer, sier Trygve Slagsvold Vedum til VG onsdag ettermiddag.

Parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe i Sp, sier til VG at sentralstyret ikke må gi seg i arbeidet med å få frem sannheten om den sjikanøse tekstmeldingen.

– Dette må sentralstyret fortsatt jobbe for å komme til bunns i. Samtidig er det selvsagt krevende at det er gått to år siden meldingen ble sendt og at det ikke ble tatt tilstrekkelig tak i i første omgang, sier Toppe til VG.

les også

Flere i hyttegjengen fortviler: Belastning for alle at ingen har meldt seg om grise-meldingen

Blant deltakerne på hytteturen i 2016 var fylkessekretær Rune Hjulstad i Trøndelag Sp. Han sier i likhet med partielderen at han registrerer politiets avgjørelse om ikke å etterforske.

– Jeg får bare ta til etterretning at politiet har gjort sine vurderinger, sier Hjulstad til VG.

Sp: Ingen har meldt seg

Det var partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet som sa at dersom den eller de som står bak meldingen ikke meldte seg innen onsdag forrige uke, så ville saken gå videre til politiet.

les også

Sp-topp mener sexmelding-saken er hausset opp

Ingen meldte seg, og Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen leverte derfor en anmeldelse av den grove meldingen til politiet i Lærdal torsdag.

Ingen av de ti deltakerne på hytteturen på Storlien har meldt seg til Senterpartiet i løpet av langhelgen heller:

– Ingen har meldt seg, bekrefter generalsekretær Knut M. Olsen i Sp via leder i kommunikasjonsavdelingen i partiet, Lars Vangen til VG.

Saken har allerede fått store konsekvenser, etter at den mest prominente festdeltakeren, 1. nestleder Ola Borten Moe, har trukket seg midlertidig som nestleder, i påvente av at sannheten om meldingen kommer frem.

Strafferamme på to år

De aktuelle straffebestemmelsene i saken ville være straffelovens § 266 og § 298. Forholdet ville vært foreldet etter den sistnevnte, informerer Vest politidistrikt.

– Straffeloven § 266 har en strafferamme på to år og etter denne bestemmelse er et eventuelt straffbart forhold ikke foreldet, skriver politiet i pressemeldingen, men konkluderer med at det ikke er rett å prioritere å etterforske saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder