EKSPERT: Professor Eivind Smith har god kjennskap til hva kontrollkomiteen driver med. Foto: Trond Solberg VG

Professor: Dette vil høring i SSB-saken innebære

Flere medlemmer i kontrollkomiteen på Stortinget peker på behovet for en offentlig høring i Statistisk sentralbyrå-saken.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Listen over mulige utfall er lang, sier professor Eivind Smith om hva som kan skje i en høring om Statistisk sentralbyrå-saken. Han er en av Norges fremste eksperter på offentlig rett.

En høring innebærer at medlemmene i komiteen ikke synes den skriftlige dokumentasjonen gir gode nok svar om statsråden har trått over noen grenser, forklarer han.

Vil følge opp

MER BEHOV: Komiteens leder Dag Terje Andersen sier at det nå er mer behov for en høring. Foto: Odin Jæger VG

Onsdag sendte finansminister Siv Jensen et 169 sider langt svar til kontrollkomiteen på Stortinget om Statistisk sentralbyrå-saken. Der redegjorde hun for sin versjon av den siste månedens strid, som førte til at tidligere SSB-sjef Christine Meyer gikk av 12. november.

Allerede onsdag kveld signaliserte komiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) at det etter svaret er mer sannsynlig med en høring i komiteen.

Bakgrunn: De ubesvarte spørsmålene: Dette må du vite om SSB-saken

Nå får han Hans Fredrik Grøvan (Krf) med på laget.

– Sånn som jeg oppfatter situasjonen nå, vil jeg åpne for behovet for en høring, sier han.

STØTTER HØRING: Også Grøvan mener det er behov for en nærmere avklaring. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Grøvan savner blant annet svar på den konkrete grunnen til at Jensen opplevde at SSB ikke vil kunne levere på sitt samfunnsoppdrag.

– De kan ikke vise til noe dokumentasjon på mangelfulle leveranser. Det er kun deres bekymring, sier han.

– Må åpnes høring

SV vil også ha høring.

– Etter Jensens svar og Meyers brev har SV kommet frem til at det må åpnes for høring i SSB-saken, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Les også: Jensen sier forskningsmodell er viktig - forsker frykter «kroken på døra»

Det trengs kun fire medlemmer for å ha høring i komiteen. Senterpartiets Nils T. Bjørke sier til VG at det «fort går mot høring», men han vil ikke si noe mer før møtet tirsdag. Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari (Frp) mener det er for tidlig å si.

Komiteens nestleder, Svein Harberg (H), skriver i en tekstmelding at han ikke har fått gått gjennom svarene, men tror en høring «kan være en god løsning». Han vil ta stilling til det i komiteen tirsdag.

Dette vil en høring innebære

FØRST: Ifølge Smith kan Jensen bli den første som må svare komiteen. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

En høring innebærer at medlemmene i komiteen ikke synes den skriftlige dokumentasjonen gir gode nok svar om statsråden har trått over noen grenser, forklarer professor Eivind Smith.

Fikk du med deg? Finansdepartementet kjente til kontroversielle SSB-endringer allerede i august

Smith sier at en høring sannsynligvis vil starte med at man kaller inn Jensen, før tidligere SSB-sjef Christine Meyer og Finansdepartementets Amund Holmsen, som har hatt kontakten med Meyer, står for tur.

Holmsen er mannen som ifølge Meyer ringte med beskjed om at saken ville løse seg hvis innvandringsforsker Erling Holmøy fikk jobben tilbake.

Flere kan bli kalt inn

De er imidlertid bare noen få av de mange aktørene som kan bli hentet inn av komiteen, ifølge Smith.

FERDIG: Christine Meyer er ikke lenger sjef i SSB, men hun kan måtte komme til komiteen og snakke om sin tid der. Foto: Tore Kristiansen VG

Smith tror også SSBs forskningsdirektør Kjetil Telle, fagdirektør Torstein Bye, forsker Erling Holmøy, tidligere SSB-forskere og sjeføkonomene Roger Bjørnstad i LO og Øystein Dørum i NHO kan bli bedt om å komme.

Les også: Siv Jensen får ingen støtte for SSB-forklaringen

Telle og Bye har vært sentrale i omleggingsprosessen, mens Bjørnstad og Dørum begge har gitt sin støtte til Siv Jensen i saken.

– Samtidig er det viktig å si at ingen har plikt til å møte for komiteen, sier Smith

Forskjellige konsekvenser

Det kan bli en rekke forskjellige konsekvenser for Jensen, forklarer han.

– Listen over mulige utfall er lang, sier han, og peker blant annet på følgende muligheter.

  • Mistillit mot Jensen.
  • Mildere former for kritikk.

– Det virker ikke sannsynlig med mistillit, det er nok mer nærliggende med mildere kritikk. Dette må da formuleres i en innstilling og behandles i Stortinget, sier han.

Det er ikke mange høringer i komiteen hvert år, ifølge Smith, men han sier antallet har økt i de siste årene.

Husker du? Vimpelcom-høring utsatt

– Det har økt en god del den siste perioden, og det har blitt noe omstridt i at komiteen går lenger enn det noen mener den har grunnlag for, sier han og viser blant annet til Vimpelcom-saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder