ANKOM GARDERMOEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre ankom Thon-hotellet på Gardermoen der regjeringspartiene har sine landsstyremøter torsdag kveld. Han skal delta i en partilederdebatt på NRK. Til høyre: Ap-rådgiver Jarle Roheim Håkonsen. Foto: Gisle Oddstad, VG

Ap godtar ingen endringer: Lover abort-kamp i Stortinget

GARDERMOEN (VG) En ny Solberg-regjering vil møte massiv motstand fra Ap på ethvert forslag om å endre retten til fosterreduksjon i regjeringsplattformen. Det forsikrer både Ingvild Kjerkhol og partileder Jonas Gahr Støre.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Frank Ertesvåg
 • Gisle Oddstad (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Støre kom til Thon-hotellet på Gardermoen for å delta i Debatten på NRK senere torsdag kveld.

I nabofløyen til konferansedelen av hotellet der tre av partiene har sine landsstyremøter, fyrte Ap-lederen løs mot det som antas å bli en firepartiregjering.

– Hvis det kommer innstramninger i muligheten for å redusere antall foster i en flerbarn-graviditet, kjent som tvillingabort, så er det en innskrenking i retten til selvbestemt abort. Det betyr i tilfelle at et lite mindretall har fått innflytelse over et betydelig flertall for å svekke kvinners selvbestemmelse, tordner Jonas Gahr Støre.

Han følger dermed opp Aps helsepolitiker Ingvild Kjerkhol, som lover den nye regjeringen knallhard kamp.

– Vi kan love dem kamp i Stortinget. Det er helt uaktuelt for Arbeiderpartiet å være med på noen form for innskrenking av abortloven, sier Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talskvinne, til VG.

De topptillitsvalgte i Høyre, Frp, Venstre og KrF sitter nå bak lukkede dører på to hoteller ved hovedflyplassen og får den første gjennomgangen av regjeringsplattformen fra Granavollen.

les også

Kilder til VG: KrF tapte slaget om å endre abortloven

KrF fikk nei

VG meldte onsdag kveld at KrF ikke fikk gjennomslag for endringer i den omstridte paragraf 2C i abortloven, selv om statsminister Erna Solberg åpnet for å endre bestemmelsen.

Men det ligger an til innstramninger i muligheten for å redusere antall foster i en flerbarn-graviditet, kjent som tvillingabort.

VARSLER KAMP: Ingvild Kjerkhol (Ap). Foto: Tomm Wilgaard Christiansen

– Det er veldig spesielt at det er Høyre og Erna Solberg som har åpnet for slike endringer. Det er en bekreftelse på at høyresiden mener at denne loven som er så inngripende i menneskers liv, kan forhandles om i et maktspill, sier Ap-representant Kjerkhol.

Jonas Gahr Støre lover et noe annerledes Ap som opposisjonsparti mot en ny flertallsregjering.

– Muligheten til å finne alternative løsninger i Stortinget vil for en stor del være fjernet. I steden for å bruke mye tid på det, blir det viktigere å vise frem en alternativ politikk. Jeg merker meg at de fire partiene som har forhandlet om regjeringsplattform ikke har flertall i folket på målingene for tiden. Det gir oss muligheter fremover, sier Jonas Gahr Støre til VG.

les også

Ny regjering: Fpu heller mot nei hvis KrF får abort-gjennomslag

Flere mulige løsninger

VG er kjent med at forbud mot fosterreduksjon har vært et aktuelt alternativ. Et annet har vært å la abortnemndene ta stilling til kvinnens eget ønske om en fosterreduksjon. Det kan også begrenses til medisinske kriterier, men det er foreløpig ikke kjent hva partiene konkret er blitt enige om i regjeringserklæringen.

Dagens praksis med fosterreduksjon er et resultat av en tolkning som regjeringens jurister har gjort. I 2016 fremmet KrF og Sp forslag i Stortinget om å stoppe denne praksisen, men fikk ikke flertall.

Etisk forkastelig

– Uansett modell vil dette være innskrenkninger i abortloven. Loven skiller ikke på antall foster, og prinsippet er at abort er kvinnens selvbestemte valg innenfor 12 ukers fristen. Et forbud som leder kvinner til å ta mer ytterliggående valg, som å avslutte hele graviditeten, er etisk forkastelig for Ap, sier Kjerkol.

– Kan partiene ha funnet løsninger hvor regjeringen kan legge føringer på fosterreduksjon uten å gå til Stortinget?

– Da Stortinget hadde en grundig behandling av spørsmålet, sa helseminister Bent Høie (H) at enhver endring måtte til Stortinget i form av en lovendring. Endres premissene nå og regjeringen gjør dette på egen hånd, ja da har helseministeren forledet Stortinget, svarer Kjerkol.

Les også

 1. KrF-fylkesleder: – Luften har gått ut av argumentet for regjering

  GARDERMOEN (VG) KrF-fylkesleder Arne Willy Dahl mener luften har gått ut av en stor bit av argumentasjonen for…
 2. Ny regjering: Dette er partienes viktigste krav

  GARDERMOEN (VG) Høyre, Frp, Venstre og KrF har sittet i regjeringsforhandlinger i to uker.
 3. Erna Solberg klar for å endre abortloven – kaster seg inn i kampen om KrFs veivalg

  BRUSSEL/OSLO (VG) statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier hun er villig til å forhandle endringer i…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Abort
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Erna Solberg
 5. Ingvild Kjerkol

Flere artikler

 1. Slik endres abortloven: KrF og Erna tapte abort-slaget

 2. Vil rasere viktige KrF-seire - ønsker abort-omkamper

 3. Støres taktiske spill om abort

 4. Vedtok endringer i abortloven

 5. Abortkamp i Ap splitter de rødgrønne

Fra andre aviser

 1. Abort: Oppsiktsvekkende påstander fra Ap

  Fædrelandsvennen
 2. Ap vil reversere KrFs abortseier

  Bergens Tidende
 3. Regjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort

  Fædrelandsvennen
 4. Nei til tvillingabort, med få unntak

  Aftenposten
 5. Abortloven skulle aldri vært et forhandlingskort

  Aftenposten
 6. «KrFs innflytelse på abortlova er minimal, og godt er det»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder