Her er den nye Solberg-regjeringen

Erna Solberg presenterte tirsdag sin nye regjeringskabal på Slottsplassen. Aldri før har det vært så mange statsråder i den norske regjeringen.

Den utvidede regjeringen består av 22 statsråder, som fordeler seg slik: Ni til Høyre, syv til Frp, tre til Venstre og tre til KrF. Dette er den største regjeringen noensinne, ifølge regjeringens egne nettsider.

Mens landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) returnerer til Stortinget, har statsminister Erna Solberg (H) fått fire helt nye regjeringsmedlemmer:

Fra KrF blir Dag Inge Ulstein utviklingsminister, Kjell Ingolf Ropstad blir barne- og familieminister og Olaug V. Bollestad blir landbruks- og matminister.

I tillegg blir Frps Ingvil Smines Tybring-Gjedde samfunnssikkerhetsminister, noe som gjør at Frp beholder sine syv statsrådsposter, selv om Hoksrud ryker ut av regjeringen.

REKORDSTOR: Erna Solberg sa til sine regjeringskolleger, mens de gikk mot publikum og presse som sto utenfor slottet, at de måtte holde seg samlet. Det er uklart om det var fordi de er en rekordstor regjeringsflokk at statsministeren slet med å holde alle samlet. Foto: Helge Mikalsen / VG

Høyres Nikolai Astrup forlater posten som utviklingsminister, og tiltrer en ny ministerpost som digitaliseringsminister i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

De nye regjeringsmedlemmene ble presentert for pressen på Slottsplassen klokken 11.15, til stor applaus fra de mange oppmøtte. Man kunne også høre folk i bakgrunnen rope «la oljen ligge», samt se abort-demonstranter utkledd som kvinner fra «The Handmaid's Tale»-serien.

Endret ansvarsområde

VG har tidligere fått bekreftet at to av de nåværende statsrådene får endret ansvarsområdet sitt. Kulturminister Trine Skei Grande (V) får utvidet ansvarsområde og blir kultur- og likestillingsminister. Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) får tittelen justis- og innvandringsminister.

15 statsråder fortsetter på samme post som før (se grafikk nederst i saken).

Les også: Dette blir den nye regjeringens politikk

Klokken 11.55 møtte statsministeren og de tre partilederne pressen i regjeringens representasjonsanlegg. Her påpekte Solberg at dette er den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1995.

– Det blir bra for beslutningskraft, gjennomføringen av politikken og for Norge.

Takket Hoksrud og Helleland

Solberg takket deretter de statsrådene som nå har gått av. Den første hun nevnte var Hoksrud, som fikk en kort periode som statsråd, men som Solberg mener fikk utrettet mye.

– Nå går han tilbake til Stortinget med det store smilet sitt.

UTE: Bård Hoksrud forlater slottet rett før Erna Solberg kommer ut sammen med sin nye regjering. Foto: HELGE MIKALSEN

Den neste statsministeren snakket om var Helleland, som hun roste for jobben hun har gjort i to ulike ministerposter.

– Linda er tydelig og engasjert, og hun er en modig politiker, sa Solberg, og trakk deretter frem de tre nye regjeringsmedlemmene fra KrF.

– Vi har lært dere å kjenne som engasjerte og dyktige politikere som kjemper for det KrF tror på.

Statsministeren fortalte videre om noen av endringene som skjer, blant annet de to nye statsrådspostene, som skal besettes av Astrup som digitaliseringsminister og Tybring-Gjedde (Frp) som samfunnsikkerhetsminister.

Dette er to felt som blir viktig for Norge fremover, sa Solberg.

GOD STEMNING: Det er liten tvil om at det var god stemning blant de 21 statsrådene som kom ut fra slottet sammen med statsminister Solberg. Spøkene og latteren satt løst. Kjell Ingolf Ropstad fikk så mange blomsterbuketter at han hadde problemer med å holde alle sammen. Foto: HELGE MIKALSEN

Glad for flertallsregjering

Frp-leder Siv Jensen er glad for at man nå har fått en flertallsregjering.

– I mindretall ble ofte våre forslag nedstemt. Nå er det flertall for dem. I en flertallsregjering er vi også sikre på at politikken blir gjennomført, uten å bli vannet ut i Stortinget. Det har ofte vært Frps saker som har blitt stoppet i Stortinget.

Venstre-leder Trine Skei Grande er opptatt av at denne regjeringen skal gjøre en innsats på klimafronten, og takket blant annet Solberg for måten hun leder regjeringen på.

– Det har gjort at vi i dag kan stå fire kvinnelige partiledere her, sa Skei Grande, som også sa at hun var stolt over å nå være likestillingsminister.

FORNØYDE: Statsminister Erna Solberg var i godt humør da hun presenterte den nye flertallsregjeringen i dag som blir ledet av fire kvinnelige partiledere. Foto: Terje Bringedal

Etter at Knut Arild Hareide gikk av har Olaug Bollestad gått inn i rollen som midlertidig partileder i KrF. Hun sa at dette var en stor dag, men la ikke skjul på at veien frem hit har vært krevende.

– Jeg håper og tror at folk vil merke at KrF tar en del av regjeringsarbeidet, og at vi trekker politikken mot sentrum. Jeg gleder meg, sa Bollestad, og takket for tilliten.

Færre departement

På spørsmål om hvordan Solberg forklarer at hun har satt rekord i antall statsråder, når hun tidligere har varslet at hun ville ha færre departement og statsråder, svarte statsministeren:

– Jeg husker godt det intervjuet, og som jeg ser at SV har sirkulert godt på sosiale medier. Jeg sa at jeg ønsket færre departementer, og vi er to færre nå enn i 2013. Jeg så også at jeg kanskje ønsket flere statsråder, men det kan være perioder der det kan være noen fagfelt vi trenger å styrke.

– Og så er det slik at en firepartiregjering innebærer at det kan være vanskelig å holde seg innenfor de samme rammene som før, sa Solberg, som mener hun kan forsvare det hun har gjort.

Hareide: – Blandede følelser

Nylig avgått KrF-leder Hareide var blant dem som møtte opp på Slottsplassen tirsdag.

Han sa han var der fordi han gledet seg over å se tre av sine partifeller nå bli utnevnt til statsråder, men innrømmet også at han sto der med blandede følelser etter at han først tapte kampen for å få partiet til å velge å gå i samarbeid med venstresiden, for så å måtte trekke seg som partileder.

I forbindelse med endringene i regjeringen, er det i statsråd også gjort endringer blant statssekretærene. KrF-veteran Hans Olav Syversen gjør comeback i politikken og blir statssekretær på Statsministerens kontor. Også Espen Espeset (Frp) og Oluf Ulseth (H) er utnevnt som statssekretærer for Solberg.

Klager til partiledelsen

At Helleland mister statsrådsposten som barne- og likestillingsminister, og at den nye regjeringen ikke har noen representanter fra Trøndelag, har skapt opprør blant flere trøndertopper.

Tirsdag morgen var arbeidsutvalget i Trøndelag Høyre samlet til et ekstraordinært møte om saken.

– Vi har nå forfattet et skriv til partiledelsen der vi uttaler at vi ikke er tilfreds med at Trøndelag ikke er representert i regjeringen. Når du skal sette sammen en regjering, er det viktig at alle landsdeler er representert, sa leder Michael Momyr til VG etter møtet.

UTE: Trønderen Linda Hofstad Helleland fortsetter ikke i regjeringen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, synes vrakingen er uakseptabel.

– Det er en arroganse overfor landsdelen som jeg ikke hadde forventet av Erna Solbergs regjering. De siste 50–60 årene er det ingen som har turt å eksperimentere med en trønderfri regjering, unntatt Thorbjørn Jagland. Det gikk ikke så bra. Den satt som kjent mindre enn ett år, sa Skjøtskift til VG mandag kveld.

Solberg sa under pressekonferansen at hun har lest om klagen i media.

– Jeg forstår at de er skuffet over at det ikke er noen trønder i regjeringen. Nå har jeg hatt fem trøndere i hele perioden fra 2013, så trøndere har vært godt representert, sa Solberg, som forklarte noe av årsaken med at hun ikke kunne gjøre for mange endringer denne gangen siden det var flere nye fra et nytt parti som skulle inn i regjeringen.

– Og så er det jo litt sånn at uansett hvor lenge du har bodd i Oslo, så klarer du ikke ta trønderen ut av Trine, smiler statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder