Setter gravemaskiner inn mot brannen i gjenvinningsanlegg

Brann- og redningsetaten i Oslo setter nå gravemaskin inn i arbeidet med å få slukket den kraftige brannen hos Norsk gjenvinning på Alnabru.

Publisert:

Det brenner kraftig hos Norsk gjenvinning på Alna i Oslo. Bygget har delvis kollapset, og politiet evakuerer bygg i området.

– Foreløpig er det en gravemaskin i sving. Vi har problemer med å komme til for å slukke de store massene som består av sammenpresset papir og noe plast, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen til VG.

På spørsmål utelukker han ikke at brannen kan pågå til i morgen.

– Det vet vi ikke, men dette kan trekke ut i tid.

GRAVER FOR Å SLUKKE: Brannvesenet har satt inn gravemaskin for å komme til ulmebrannen i de kompakte papirballene på Oslo gjenvinning. Foto: Oslo brann og redning

Evakuering

Politiet iverksatte evakuering av nærliggende bygg ettersom den svarte røyken har begynt å sive inn. Mye røyk gjør arbeidet vanskelig.

– Denne evakueringen står ved lag, det er fortsatt sterk røykutvikling her, sier Folkerø Dalen til VG ved 1345-tiden.

– Vi jobber forløpende med å vurdere hvilke bygg som må evakueres. Så langt er det et bakeri og et par adresser i Persveien, hvor det jobber en del mennesker, som er evakuert, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, til VG.

Jøkling oppfordrer mennesker som er plaget av røyken til å trekke vekk fra brannen på eget initiativ.

Politiet fikk melding om brannen klokken 09.40.

Brenner i papirballer

På en pressekonferanse klokken 12 opplyser innsatsleder brann at 43 mannskaper og 16–18 brannbiler er i sving for å få bukt med flammene.

– En av grunnene til at det er krevende er at det er sammenpressede papirballer, og i tillegg har deler av konstruksjonen kollapset. Da kan vi ikke sende mannskaper inn av hensyn til egen sikkerhet, sier innsatslederen.

Papirballene består av komprimert papp, plast og annet avfall, noe som gjøre arbeidet utfordrende.

Politi og brannvesen ber folk i nærområdet lukke dører og vinduer, og forholde seg til politiets beskjeder.

– Det har vært en utfordring med evakuering i området der brannen slår ned. Politiet jobber aktivt med evakuering og i tillegg så vil vi oppfordre firma, privatpersoner og institusjoner i områder utsatt for røyk til å lukke vinduer og dører, og stenge ventilasjonsanlegg. Det er viktig at folk er oppmerksom på brannen, og om nødvendig evakuerer. Vi har ikke kapasitet til å evakuere alle som er rammet av røyken, sier politiets innsatsleder på stedet.

Brannen har startet der papirballene blir presset sammen, opplyser brannvesenet, men hva som er årsaken er foreløpig for tidlig å si. Kriminalvakten er på stedet og har startet etterforskning.

Ikke meldt om savnede eller skadede

Det er ikke meldt om savnede etter brannen, men to personer er sendt til legevakt for sjekk, opplyser innsatsleder helse på pressekonferansen.

– Vi har stengt ned anlegget, og informerer internt. Vi holder tett dialog med norsk gjenvinning, følger situasjonen og avventer, sier kommunikasjonsdirektør Kjersti Kristoffersen i renovasjonsetaten til VG.

Kommunikasjonsrådgiver i Norsk gjenvinning, Bim Kase, sier til VG at de jobber med å sikre sine ansatte og å få kontroll på situasjonen.

Brannvesenet opplyser at de kommer til å holde på med slukningsarbeidet i mange timer fremover, ved hjelp av både utvendige og innvendige stråler med både ubemannede og bemannede vannkanoner.

– All brannrøyk har giftige emner, så at man tar forholdsregler og i nærområdet og ikke eksponerer seg for den røyken er absolutt en fordel, sier innsatslederen.

Han forteller at de benytter en hjullaster til å kjøre ut papirballene for å øke slukkekapasiteten.

– Det er også utfordringer med begrenset vanntilførsel i området. Vi har kontakt med vann og avløp om de kan bistå med noe.

Flere veier sperret

Brannen er på et industriområde, og politiet har begynt å sperre inn og utfartsårer. Røyken trekker også mot toglinjene, men ifølge politiet går togene som vanlig. Brannvesenet opplyser at brannen vil by på en del trafikale problemer fremover.

– Haraldrudveien – Brobekkveien er sperret inntil videre, og vi kommer til å sperre av et stort område, sier operasjonsleder Jøkling.

Klokken 10.24 melder politiet på Twitter at også Persveien fra Ring 3, Persveien – Brobekkveien og Haraldrudveien – Alf Bjerckes vei er avsperret.

Politiet melder på Twitter at røyken vil kunne trekke i forskjellige retninger på grunn av skiftende vind.

FULLSTENDIG OVERTENT: Oslo brann og redningsetat skriver på Twitter at de har store styrker i aksjon i forbindelse med den kraftige brannen på Alna i Oslo. Foto: Oslo brann og redningsetat

BRENNER KRAFTIG: Torsdag formiddag brenner det kraftig hos Norsk gjenvinning på Alna i Oslo. Den svarte røyken beveger seg i sørgående retning, ifølge politiet. Foto: Oslo brann og redningsetat

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder