VIL HA OPPGJØR: Beskjeden fra Aps Hadia Tajik og Raymond Johansen er at Norge må ta et større oppgjør med høyreekstreme holdninger. Foto: THOMAS ANDREASSEN

Ap-topper ber om et oppgjør med høyreekstreme holdninger i Norge

Hadia Tajik og Raymond Johansen mener Norge aldri tok skikkelig tak i holdningene som lå bak Anders Behring Breiviks angrep.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Ingvild Silseth
 • Anna Rydland Nærum
 • Synne Eggum Myrvang
 • Bjørn Haugan
 • Thomas Andreassen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

De to Ap-toppene møtte fredag formiddag i VGTVs studio i Oslo med et felles budskap: Norge har ikke gjort nok som samfunn for bekjempe høyreekstremisme.

– Det har vi helt klart ikke, sier Tajik til VG.

Hun påpeker at det er to typer debatter et samfunn må ha etter et slikt angrep. Debatten om beredskap og sikkerhet har Norge hatt, men hun mener noe mangler.

– Den andre typen debatt som vi må ha, er den demokratiske beredskapen vi må ha. Hvordan vi møter denne holdninger og konspirasjoner som ligger til grunn for det høyreekstreme tankesettet, sier Tajik.

– Vi må anerkjenne at vi har et reelt problem i Norge knyttet til høyreekstreme aktører, sier Ap-nestlederen.

Er bekymret for fremtiden

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sier han er veldig bekymret for fremtiden hvis dette fortsetter.

– Det er nå virkelig på tide at vi evner å ta tak i de holdningene som ligger bak. Har vi virkelig som samfunn ta et oppgjør med det som skjedde, når dette skjer igjen? Vi kan ikke behandle dette som et enkelttilfelle av en gal mann, sier Johansen til VG.

– Vi var ikke flinke nok til å ta tak i holdningene bak, understreker han.

Johansen var en av de første som kom til Sundvolden 22. juli 2011 og møtte de skadde ungdommene.

– Jeg vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Denne dagen er usigelig trist, for noe av det han ønsket var å få spredd sitt hatefulle budskap, påpeker Johansen.

Les også: Manifest: Skal ha blitt inspirert av Breivik

Solberg: – En sterk påminnelse

Statsminister Erna Solberg (H) sier terrorangrepet på New Zealand viser hvor viktig det internasjonale arbeidet mot ekstremisme er.

– Det gir dessverre assosiasjoner til en situasjon i Norge, som er noe av det verste i vår tid, sier Erna Solberg til VG.

SØRGER: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det dette ser ut som, er et terrorangrep fra høyreekstreme mot innvandrere og flyktninger, og selv om det er på andre siden av jordkloden så er det en sterk påminnelse om hvor viktig det er for oss alle å bidra til at vi får ned spenninger, jobber mot ekstremisme, og at vi at har solidaritet med hverandre når noe sånt skjer, sier Solberg.

Er du i området? Ta kontakt med oss!

– Kaldblodig terrorangrep

Igjen får vi nyheter om et kaldblodig terrorangrep, denne gangen i New Zealand, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

– Flere titalls uskyldige mennesker er drept, mange er skadet, enda flere har mistet en av sine nærmeste. Ord blir fattige i møte med den tragedien som nå rammer så mange mennesker, sier Ap-leder Støre.

Han sier videre at «tankene går uunngåelig til vår egen historie, og angrepet på AUF og på vårt demokrati 22. juli 2011».

Les også: Politiet advarer mot video fra moské-skyting

– Det er en dramatisk påminnelse om at dette farlige tankegodset lever videre og utgjør en stor trussel mot våre verdier og vår trygghet, sier Støre.

– Da – som nå – er det avgjørende at vi holder fast på å slå ring om vårt demokrati og vårt engasjement for en bedre verden. Som vi sa i 2011: Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer humanitet, men aldri naivitet. Jeg støtter New Zealands statsminister Jacinda Ardern, som allerede har uttalt: Våre verdier vil ikke la seg rokke av dette angrepet. Mine tanker går til alle som er rammet av angrepet.

– DRAMATISK PÅMINNELSE: Jonas Gahr Støre sier at terrorangrepet på New Zealand er en dramatisk påminnelse om at det han beskriver som et farlig tankegods lever videre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sender tanker og medfølelse til alle som er rammet.

– Et terrorangrep på troende som går til fredagsbønn. Et angrep på uskyldige bare fordi de tror på Allah. Så mørkt, tvitrer han.

Mer om

 1. Terrorangrep Christchurch
 2. Erna Solberg
 3. Jonas Gahr Støre
 4. New Zealand
 5. Terror
 6. Norge

Flere artikler

 1. Terrorangrep på New Zealand: Minst 49 drept i moské

 2. Hevder å stå bak angrepet

 3. Stoltenberg på terror-åsted: El Paso-angrepet kan være høyreekstremt motivert

 4. Moren til Ebba Åkerlund (11): – Dypt tragisk at navnet hennes misbrukes

 5. Frykter Mucaad (3) ble drept i terroren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder