STØRE-ARVTAGERE: Byrådsleder Raymond Johansen og nestleder i AP Hadja Tadjik kan bli kamphaner om tronen den dagen Jonas Gahr Støre gir seg som partileder. Her fra valgkampen i høst. Foto: Hallgeir Vagenes VG

Raymond Johansen seiler opp som Giske-arvtager

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (56), er politikeren som kan ta rollen som den sentrale aktøren på venstresiden i Arbeiderpartiet, etter at Trond Giske har gått av.

Publisert:

Det fremholder flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet og LO.

Men fordi ingen ønsker flere problematiske saker på bordet, så er det få eller ingen som ønsker å kommentere offentlig den fremtidige lederkabalen i det kriserammede partiet.

– Har en tung nok base

NRK – målingen på 20 prosent viser krisen og fortsetter det slik, så vil Raymond Johansen mye raskere enn antatt, kunne seile opp som den naturlig samlende kandidaten. Det er etter Giskes fall mange som mistror Hadia Tajik; i den situasjonen vil Johansen kunne samle mange bak sitt kandidatur. Han har en tung nok base som byrådsleder i Oslo og trenger ikke noen nestlederposisjon for å bli Støres arvtager, sier en Ap – kilde.

Trond Giske har vært den ubestridte lederen på venstresiden i Ap i mange år, blant annet fordi han har kjempet for saker blant annet Fagforbundet kjemper for: heltidsstillinger, mot sosial dumping og så har truffet med sin skepsis til EU.

Gerd-Liv Valla som LO – leder, Jan Davidsen som leder i LOs største forbund, Fagforbundet og Trond Giske var en av de mektigste trioene i Ap på mange år, da de «regjerte» for ti år siden.

Nå har nye ledere kommet til i LO, og Giskes posisjon har ikke lenger vært like sterk, men det er ingen tvil om at han hadde sterk støtte fra LO, frem til han snublet i trakasseringssaker.

Tajik naturlig arvtager

Med Giskes avgang seiler nestleder Hadia Tajik opp som den naturlige arvtageren etter Støre, når han en gang skal gå av.

Det har foregått en kraftfull maktkamp i Ap, og med Giske ute av ledelsen, kan det se ut som om veien er lagt for Tajik.

Men den veien kan bli vanskelig og tornefull og ikke ute motstand:

I LO og i Ap er det mange som ønsker en annen fremtidskandidat enn henne – og Raymond Johansen er i dag den som nevnes hyppigst.

Det er lenge siden han var rørlegger, men hans folkelige bakgrunn og stil, treffer mange på det som er igjen av grasrota i Ap.

Selv om ikke Ap lyser sterkest i hans byrådsregjering, hvor De grønne har fått mest oppmerksomhet for sin tøffe grønne linje, greide han å vippe ut de borgerlige fra byrådet.

Han har også bred partierfaring, ikke minst som partisekretær i mange år.

Les: Giskes avskjed

Johansen: Jeg har en drømmejobb i dag

Johansen kommenterer saken slik:

– Jeg har en drømmejobb i dag. Det er krevende å lede landets desidert største by og er utrolig stolt av det vi får til. Jeg har full tillit til den sittende partiledelsen og mitt fokus er å gjøre en så god jobb som mulig for Oslo. Nominasjonen foran kommunevalget i 2019 ligger fortsatt langt frem i tid, så det er lenge til jeg trenger å forholde meg til det.

les også

Støre om Giske: Har oppført seg uforenlig med partiets regelverk

les også

Haddy Njie: – Jeg støtter Trond fullt og helt

les også

Kommentar: Giskes opplagte valg

les også

Leder i Trøndelag Arbeiderparti: – Trond har så å si stått rettsløs i hele prosessen

les også

Kilder til VG: Tajik formidlet flere av de første Giske-meldingene

les også

Leder for Oslo Arbeiderparti: Varslere tør ikke stå frem i frykt for hets

les også

AP-politiker Line Oma står frem som Giske-varsler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder