KNUST: Tirsdag morgen ble et lagerbygg i Årødalen i Molde knust av vinden. Foto: PER TODMOD NILSEN/RBNETT

Uværet tar strømmen og stenger fjelloverganger

Flere tusen er tirsdag kveld strømløse på grunn av kraftig vind som også har stengt nesten alle fjelloverganger i Sør-Norge.

Trefall, stengte veier og strømstans preget inngangen på det nye året. På Gardermoen måtte flere fly avbryte landing på grunn av sterke vindkast. Først etter midnatt regner man med at vinden kommer til å løye på Østlandet.

I løpet av tirsdagen mistet rundt 25.000 av Hafslunds kunder strømmen for en kortere eller lengre periode. De fleste fikk lys og varme kjapt tilbake, men kommunikasjonssjef Morten Schau opplyste til VG at 8000 husstander fortsatt var strømløse ved 21-tiden.

Også Eidsiva melder om strømbrudd flere steder i Hedmark og Oppland på grunn av kraftige vindkast og trefall over linjene.

Tirsdag ettermiddag var riksvei 3 over Kvikne den eneste åpne veien mellom Østlandet og Midt-Norge. E6 over Dovrefjell, riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er alle stengt, opplyser Vegtrafikksentralen Øst.

Riksvei 3 over Kvikne og E6 over Dovrefjell åpnet tirsdag kveld igjen. Det ble også meldt om kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda fra klokka 21 tirsdag

les også

Strømpriser rett til værs – og verre skal det bli

Riksvei 13 over Vikafjellet stengt. Den åpnes ikke for trafikk før tidligst onsdag. Det er samtidig innført kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, og der var det tirsdag inntil fire timers ventetid, ifølge Vegtrafikksentralen vest.

Men på Nordvestlandet er det verste over, selv om det fortsatt er en god del vind.

STENGT: E6 over Dovrefjell, her ved Avsjøen 939 meter over havet, er ikke kjørbar. Foto: Webkamera Statens Vegvesen

Kraftige vindkast

– På Vestlandet er det også kommet over toppen. Men for Østlandet sin del ser det ut som om vinden kommer til å øke noe gjennom resten av ettermiddagen og kvelden. Der vil nok vinden nok ta seg litt opp, men den blir mindre etter midnatt, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til VG.

Ved 17-tiden var det vindkast på 21,5 meter per sekund på Tryvannshøgda mens det på Blindern var 14,8 meter per sekund i kastene.

– Vi forventer vindkast over 20 meter per sekund de neste timene. Det blir spennende å se hvor mye vind vi får her øst, sier Granerød.

Han råder folk til å tjore fast løse gjenstander, som trampoliner.

HELL I UHELL: Ingen ble skadet da denne sjåføren var svært uheldig i Bergen sentrum i formiddag. Foto: Per Willy Lindberg/ Bergens Tidende

– Vinden vil etter hvert gå ned og når man våkner på Østlandet i morgen vil det ha roet seg litt til nordlig frisk bris på utsatte steder, sier Granerød.

Ellers forventes det spredte snøbyger lengst nord på Østlandet onsdag. Ellers oppholdsvær og perioder med sol. Vestlandet og Nordvestlandet kan forvente seg pålandsvind og bygeaktivitet onsdag.

les også

Dette var væråret: Ekstremkulde, ekstremvarme, ekstremtørke, ekstremnedbør

Politiet i Sør-Øst har fått mange telefoner om trær som har blåst ned på E18 i Drammen og i Sande i Vestfold. I Agder, langs kysten og helt opp til Møre og Romsdal meldes det om strømstans, løse takstein, veltede trær og stengte veier. E6 over Dovrefjell er blant hovedårene over fjellet som nå er stengt på grunn av uværet.

På Vestlandet har kraftig vind påvirket både bil- og båttrafikk, og flere fergeleier har vært innstilt tirsdag. Tirsdag morgen ble et lagerbygg i Årødalen i Molde knust av vinden, melder RBnett.no

I Bergen sørget vinden for å velte et tre over en parkert bil. Sjåføren, som har snakket med Bergens Tidende, forteller at det ikke var noen i bilen da det skjedde.

– Ingen stor start på det nye året, men det viktigste er at ingen ble skadet. Det var min datter som brukte bilen og parkerte der om kvelden nyttårsaften. Jeg antar dette har skjedd i løpet av natten. Det var politiet som varslet meg, sier han til avisen.

les også

Godt nytt år!

Ifølge vakthavende meteorolog Roar Inge Hansen i Storm Geo har været oppført seg omtrent som det var varslet på forhånd.

– Fra tirsdag formiddag kommer den sterke vinden inn over Trøndelag, og nærmer seg deretter Østlandet senere på dagen. Det vil også være kraftige vindkast på Sørlandet. Ikke direkte storm, men det blir storm i kastene, sier Hansen.

Høye bølger og sterke vindkast har preget dagen så langt:

Tirsdag er det fortsatt oransje farenivå på Meteorologisk institutts værvarsel for Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark. Her kan det ventes vindkast opp mot 25 m/s utover dagen. For øyeblikket ser det ut til at uværet vil avta til onsdag.

I Haugesund advarer politiet mot flygende gjenstander:

6000 uten strøm i Hordaland

Vindkastene har pisket over Vestlandet gjennom natten, og det vil sette sitt preg på trafikkbildet. Rundt 6000 husstander er uten strøm i Hordaland, ifølge BT. Totalt var 12.000 av kraftselskapet BKKs kunder strømløse i løpet av natten.

Vinden truer også med å gjøre skade på bygninger. Både i Bergen, i Haugesund og på Stord meldes det om tak som enten har falt ned og sperret veien, eller står i fare for å la seg rive med i vindkastene.

les også

Meteorologene avlyser iskald januar

Tidligere tirsdag var E16 stengt to steder mellom Voss og Trengereid, en hovedfartsåre inn til Bergen. Denne er nå åpen igjen.

– Vi får meldinger om mye falne trær og ras. Ved Nakkagjeltunnellen har det gått et større ras som må sjekkes av geolog, sier Tina Fjeldavli ved Vegtrafikksentralen Vest til VG tirsdag morgen.

les også

Alf Rayner Olsen (20) har kjøpt fyrverkeri for 43.000 kroner

En rekke fergesamband i de fire vestlandsfylkene er også innstilt tirsdag formiddag.

– Det er lignende forhold i Sogn og Fjordane. Det er ganske mye over hele Vestlandet nå, sier Fjeldavli.

E39 ved Skredestranda i Sogn og Fjordane var lenge stengt, men åpnet igjen i 10.30-tiden.

På Sørlandet er over 1900 husstander uten strøm tirsdag morgen, skriver Agderposten. I tillegg har det kommet en rekke meldinger om stengte veier som følge av veltede trær. Særlig indre strøk er utsatt, ifølge Meteorologisk institutt.

– I indre strøk i Møre og Romsdal er det i tillegg meldt mye nedbør, og det er såpass kaldt at det meste vil komme som snø. Opp mot 70 mm nedbør kan gi store trafikale problemer, sier meteorolog Hansen.

Kolonnekjøring i fjellet

Det er også tøffe forhold i fjelltraktene. Det preger biltrafikken, med kolonnekjøring og stengte fjelloverganger flere steder.

Mens RV 15 over Strynefjellet lenge var stengt for personbiler, er overgangen stengt for all trafikk per 09.40. RV 13 over Vikafjellet er også stengt, og vil forbli stengt ut dagen.

– På E6 ved Dovrefjell er det ventet økende vind. Det samme gjelder RV 27 over Venabygdsfjellet, og her kan det bli stengt på kort varsel, sier trafikkoperatør Arvid Wahlstrøm ved Vegtrafikksentralen i øst.

les også

Så mange fridager får du i 2019

E16 over Filefjell er fortsatt åpen. Wahlstrøm forteller at det har gått flere ras i området, og at flere tunneler er stengt.

Ifølge Vegtrafikksentralen er det foreløpig kolonnekjøring over RV 52 Hemsedal.

Fortsatt er nyttårsværet et stykke unna nivået på «Knud», uværet vi kanskje husker best fra 2018:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder