KALDT UTE, MEN VARMT INNE: Oppvarming av husholdning står for omtrent 55 prosent av strømforbruket. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Strømprisene i været - slik reduserer du regningen

I vintermånedene får mange hakeslepp når de får strømregningen. VG har snakket med et knippe eksperter som hjelper deg med å finne den billigste strømleverandøren og gir deg de beste sparetipsene.

 • Ingeborg Aspeli
 • Kristoffer Løkås
 • Stella Bugge

Artikkelen er over to år gammel

– Det er på mange måter en perfekt storm som treffer norske strømkunder akkurat nå, forklarer Gulbrand Øverbye bak sammenligningtjenesten strøm.no og forklarer:

les også

Norge fryser – strømprisene har økt over 30 prosent i februar

– Den kalde vinteren har gjort at spotprisen har økt med tosifret prosentantall over hele landet siden i fjor, nye regler for elsertifikater øker prisen på dette med 12,4 %, nye strømmålere har gitt flere en negativ overraskelse. Samtidig viser nettleien ingen tegn til å falle.

Forbered deg på saftig regning

Jens Regnström, leder i den konkurrerende sammenligningstjenesten elskling.no, forteller at man må forberede seg på en økning på strømprisen i februar. Hvis man tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig enebolig med et forbruk på 20.000 kWh i løpet av året, så vil fakturaen vise 500 kroner mer i februar i år sammenlignet med den samme måneden i fjor.

– Dette er kun strømprisen, og en eventuell økning i forbruket er ikke tatt med i dette regnestykket. Det forventes et betydelig høyere forbruk i år enn i fjor på grunn av kulden, forklarer Regnström.

Dermed vil strømregningen sannsynligvis gi mange hakeslepp.

– 40 prosent av hele årsforbruket blir gjort i det første kvartalet av året når det er kaldest. Og februar i år har vært veldig kaldt, sier han.

Hva er billigst?

Strømprisen varier fra hvor i landet du bor, hva slags avtale du ønsker og hva slags husholdning du bor i. Den aller beste strømleverandøren og avtalen er derfor varierende.

Ekspertene råder til å finne den leverandøren og avtalen som passer best din husholdning og lommebok. Nettleien kan man ikke gjøre noe med – den er lik i ditt område uavhengig av hvilken leverandør du velger å benytte deg av.

Hilde Uthaug, Daglig leder for Forbrukerrådets nettside Strømpris.no, råder folk til å være nøye i sitt valg.

les også

Staten håver inn: Derfor vokser strømregningen

– Ikke gå for det som ser billigst ut, ta en grundig sjekk, og bruk god på å finne det tilbudet som passer deg best.

– Ofte prøver strømselskaper å selge inn andre avtaler i abonnementet. Bruk sider som strømpris.no til å finne ut hvilket abonnement som passer best for deg og din bolig, sier hun til VG.

Ekspertene vi har snakket med anbefaler en avtale med spotpris.

– Spot er vanligvis gunstigst over tid. Dette kan på mange måter sammenlignes med å binde renten på boliglånet. Du kan ha flaks ved å binde renten eller inngå en fastprisavtale på strømmen på riktig tidspunkt, men både banker og strømselskaper tar seg betalt for å ta den risikoen og over tid går ikke det regnestykket i kundens favør, forklarer Øverbye fra strøm.no.

SJEKK SELV: Grunderen bak strømsammenligningstjenesten strøm.no, Gulbrand Øverbye, mener du kan spare mye på å sjekke ut hvilke strømleverandør som er billigst i ditt områder. Foto: Privat

Det er derfor billigst å velge spot hvis man ikke er avhengig av forutsigbare priser.

– Men om man har en økonomi som ikke tåler store utslag som det vi ser i strømmarkedet nå kan det jo være fornuftig å sikre seg. Variabel er en hybrid mellom spot og fast, så kan på en måte ses på som å binde renten på deler av boliglånet, sier han.

– Kunder med fastpris kan sove godt nå, men de slipper ikke helt unna for når det er kaldere bruker vi mer strøm og da blir det dyrere, legger Regnström fra elskling.no til.

Terje Hamre, markedsdirektør i Norsk familieøkonomi, ber folk være obs på useriøse aktører.

– De reklamerer med priser som er for gode til å være sanne, og så binder du deg til en avtale med ekstreme vilkår, sier han og legger til:

– Vi får en rekke henvendelser om dette i året. Familier binder seg til strømavtaler som de ikke kommer seg ut av.

KALDE MÅNEDER: Bitende kulde gjør at vi bruker mye strøm på å varme opp hus og hytte. Foto: Andersen, Cicilie S.

Hvordan redusere forbruket?

Hvis strømregningen er for høy er det flere måter man kan redusere forbruket på. Det sier daglig leder for strømpris.no, Hilde Uthaug, til VG.

For en gjennomsnittlig bolig er det oppvarming som er mest energikrevende. Forbrukerrådet anslår at 55 prosent av strømmen brukes til oppvarming.

– Man kan senke temperaturen i rom man ikke bruker så ofte. Jeg anbefaler også å senke temperaturen i hele huset om natten, sier Uthaug.

les også

Sibirkulden er her – sur vind kan gjøre det farlig kaldt

Oppvarming av vann står for 15 prosent av strømforbruket. Uthaug mener det lønner seg å bruke oppvaskmaskin og vaskemaskin, istedenfor håndvask.

– Det krever mye energi å varme opp vann. Elektronikk gjør det på en mer energisparende måte.

Mange tror at belysning er kostbart, men ifølge Forbrukerrådet går kun ti prosent av strømforbruket til belysning. Det anslås også at ti prosent går til bruk av teknisk utstyr, som mobil og tv.

Uthaug mener det ikke er noen snarveier til en rimeligere strømregning.

– Det handler rett og slett om å bruke mindre strøm, sier hun til VG.

Regnstrøm fra elsking.no peker også på at å fyre med ved kan være et billig alternativ til å elektrisk oppvarming.

– Hvis man har mulighet til å bruke ved burde man gjøre det. Og det er det nok mange som gjør, da det er utsolgt for ved flere steder i landet. Men det er viktig å finne gode salgssteder – unngå bensinstasjonene, det blir veldig dyrt.

les også

Bitende kulde: Slik tar du vare på huset, bilen, husdyrene og kroppen

Pluss content

Engasjer energirådgiver

Ifølge Enova er hus som er bygd før 1990 mer utsatt for kulde enn nyere hus. Markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell, sier at hvis man har høyt energibruk burde man ta kontakt med en energirådgiver som kan kartlegge mulige energitiltak i boligen.

– En energirådgiver gjør en vurdering av mulige tiltak, som for eksempel etterisolering av yttervegger, tak, utskifting av gamle vinduer og installasjon av balansert ventilasjon. Mye energi forsvinner hvis boligen ikke holder på varmen, dette gjelder spesielt eldre boliger, sier hun til VG.

Anna Barnwell mener det lønner seg å sjekke boligen før vinterkulda slår inn.

– Et kaldt hus på vinteren er et tegn på at huset har behov for noen forbedringer. Gjør tiltak som monner på sommeren, på den måten slipper man en ubehagelig strømregning på vinteren. Et energieffektivt hus gir godt inneklima hele året, ikke bare på de kalde dagene, sier hun.

Beregninger fra Enova viser at forskjellen på en godt isolert og dårlig isolert bolig kan være på 2000 kroner i strømutgifter i måneden når det er 10 kuldegrader.

STOR FORSKJELL: Her kan du se forskjellen i strømutgifter på en gammel og ny bolig. Foto: Enova

Det er i hovedsak to ting man kan gjøre for å redusere energiutgiftene. Enten må man gjøre noe med varmebehovet, eller så kan man gjøre noe med oppvarmingskilden. Gjennom flere selskaper, blant andre Enova, har man rett til støtte til energieffektiviserende tiltak.

Mer om

 1. Forbruker
 2. Energiforbruk

Flere artikler

 1. Dette må du se opp for før du bytter strømleverandør

 2. Strømpriser rett til værs – og verre skal det bli

 3. Det er ikke bare kulden som svir: Strømprisene doblet på ett døgn

 4. Pluss content

  Dette må du vite om du vurderer fast strømpris

 5. Forbrukerrådet advarer: Slik lokkes strømkunder i prisfelle

Fra andre aviser

 1. – Ikke kjøp strøm på døra, på gata eller over telefon

  Fædrelandsvennen
 2. – Ingen grunn til å betale mer enn spotpris pluss et lite påslag

  Fædrelandsvennen
 3. Strømselskaper vil gi deg penger for å bruke strøm. Men pass på.

  Aftenposten
 4. Priskrig på strøm: Betaler kundene for å bruke strøm

  Fædrelandsvennen
 5. Analysesjef: – I vinter kan vi få den høyeste strømprisen siden 2011

  Bergens Tidende
 6. Derfor bør du ikke kjøp strøm fra telefonselgere eller fra selgere på gata eller på døra

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no