AVVISER TILTAK: Fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, forklarer at FHI sier nei til testkrav for reisende fra Kina.

FHI sier fremdeles nei til testkrav: − Vi svømmer i en sjø av coronavirus

Land etter land iverksetter corona-testkrav for reisende fra Kina. FHI avviser noe lignende i Norge: – Unødvendig og dårlig ressursbruk, sier fagdirektør.

Publisert:
Artikkelen er over 80 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan holde deg oppdatert gjennom FHIs nettsider.

– I Europa og Norge svømmer vi i en sjø av coronavirus. Vi trenger ikke slå opp paraplyen for å beskytte oss mot å bli våte av noen regndråper fra Kina. Det vil bare være smittevern-teater.

Det skriver fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, i en e-post til VG fredag kveld.

De siste dagene har en rekke land innført krav om negativ coronatest for reisende fra Kina – blant andre USA, India, Japan, Italia og Sør-Korea.

Fredag har også Storbritannia, Frankrike og Israel annonsert testkrav.

NYTT TESTKRAV: Helsepersonell venter på en passasjer som skal testes for covid-19 etter å ankommet flyplassen i Milano fra Kina.

7. desember opphevet Beijing brått og uventet de knallharde smitteverntiltakene som har preget tilværelsen for 1,4 milliarder kinesere i snart tre år.

Og nå har smittetallene skutt i været:

Internasjonale helseeksperter frykter 1–2 millioner dødsfall i Kina, som følge av at det strenge covid-regimet er borte.

Idet Kina åpner for å gi egne borgere utreisetillatelse, innfører altså flere land testing av reisende fra Kina og karantene for dem som tester positivt. Men ikke Norge:

– Folkehelseinstituttet følger situasjonen i Kina, og vi har diskutert utviklingen med andre europeiske land, forklarer Aavitsland.

SMITTEEKSPLOSJON: Idet Kina åpner for å gi egne borgere utreisetillatelse, innfører flere land testing av reisende fra Kina og karantene for dem som tester positivt. Men ikke Norge.

Han sier at FHI også er i kontakt med WHO og ECDC, som er EUs smittevernbyrå. Etter å ha vurdert ulike tiltak, har FHI konkludert med følgende råd til regjeringen:

– Innreisetiltak bør ikke innføres fordi det er unødvendig og dårlig ressursbruk, skriver Aavitsland.

SETT DENNE? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer deg hvilke symptomer du bør være obs på:

Han skriver videre at FHI ikke ser noe poeng med tiltak overfor reisende fra Kina:

– Vi har allerede en stor epidemi i Norge med kanskje to-tre hundre tusen som smittes hver uke. Noen ekstra smittede fra Kina vil ikke gjøre noen nevneverdig forskjell, utdyper fagdirektøren.

– Tiltak mot disse reisende ville bare blitt et slags show for å gi befolkningen inntrykk av at man gjør noe viktig.

Torsdag uttalte ECDC også at obligatorisk coronatesting av reisende fra Kina er faglig ubegrunnet.

Det er heller ikke krav om å innføre et slikt krav i EU som helhet, skriver NTB.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no