LØFTER: Partileder i Høyre, Erna Solberg, lovet lavere skatter, raskere utbygging av veiene og bedre skole da hun innledet valgkampen i Bergen lørdag. Foto: SCANPIX
LØFTER: Partileder i Høyre, Erna Solberg, lovet lavere skatter, raskere utbygging av veiene og bedre skole da hun innledet valgkampen i Bergen lørdag. Foto: SCANPIX

Høyre vil ha hardere utvelgelse av lærere: - Bestått i dag blir stryk i morgen

INNENRIKS

(VG Nett/NTB) Lærere som i dag får eksamen med knapp bestått skal i framtiden ikke slippes ut i skolen, lover Høyre-leder Erna Solberg.

Publisert: Oppdatert: 15.08.09 16:27

Høyre mener at de faglige kravene til lærerstudentene må skjerpes.

- De som får knapp bestått i dag skal få strykkarakter i morgen for at vi skal kunne bedre kvaliteten på lærerne, sa Solberg da hun åpnet partiets valgkamp i Bergen lørdag.

Hun understreker at gode lærere er skolens aller viktigste våpen i kampen for å få slutt på at en av fem elever går ut av skolen uten å kunne lese og skrive skikkelig. Høyres læreroppskrift skal også hindre at en av tre elever aldri fullfører videregående.

Hvem skal du stemme på? Ta VG Netts velgerguide her!

- Det viktigste er ikke antallet lærere i norsk skole, det viktigste er hvor flinke lærerne er. Det er heldigvis mange flinke lærere, og jeg møter dem hver gang jeg besøker en skole. Men de trenger flere gode kollegaer, mener Solberg.

Mer skole

Årets valgkamp dreier seg i svært stor grad om skole. Tidligere har Høyre også lovt at de vil gi tre milliarder kroner til etter- og videreutdannelse av lærere. Partiet vil ikke gi en krone til mat, slik regjeringspartiene ivrer etter.

SV har blant annet også foreslått at det skal være maks 15 elever per lærer. Mens Venstre vil at ingeniører skal bli lærere.

Forsker Christian W. Beck har tidligere gått ut og advart mot de mange skole-tiltakene som partiene foreslår i valgkampen.

- At forslagene er basert på forskning, er det rene svada, mener Beck.

Lavere skatter

Partilederen sa at det er nødvendig med lavere skatter for bedriftene for å trygge arbeidsplassene. Også personskattene skal ned med Høyre ved roret.

LES OGSÅ:Høyre lover skattelette - til tross for at KrF er uenige

- Formuesskatten skal vi fjerne fra første dag i regjeringskontorene, lovet Høyres statsministerkandidat.

Dessuten lovet hun et krafttak for bedre veier - Norge har dårligere veier enn Botswana, ifølge Høyre.

- Vi skal bygge dobbelt så mye vei på kortere tid, lovet Solberg.

- Fortjener mer

Hele Høyres partiledelse var samlet i Bergen for å markere valgkampåpningen. Før partilederen holdt hovedtalen i regngrått vær på Torgallmenningen hadde både ungdommen ved Unge Høyre-leder Henrik Aasheim og den eldre generasjon ved tidligere Høyre-leder Jo Benkow oppmuntret de frammøtte med appeller.

- Høyre fortjener å være et større parti enn det enkelte meningsmålinger tyder på. Men det er ikke lett å få oppslutning om konservative dyder som måtehold, selvdisiplin og påpekning av eget ansvar, sa Benkow som fylte 85 år lørdag.

Her kan du lese mer om