TALTE: Fremskrittsparti-leder Siv Jensen holdt en appell under en støttedemonstrasjon for Israel utenfor Stortinget torsdag. Foto: SCANPIX

- Ille at pøbelen vinner frem

Siv Jensen trakk seg motvillig fra fredsmarkering

Etter krigsliknende herjinger i Oslo sentrum, fikk Siv Jensen klare råd fra politiet om å trekke seg fra fredstoget i går kveld. Hun trakk seg motvillig.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Jeg synes det er for ille at pøbelen vinner frem og at jeg må trekke meg. Jeg opplever at min ytringsfrihet blir satt på prøve. Det liker jeg dårlig, sa Siv Jensen til VG kort tid etter at hun hadde besluttet ikke å gå i fredstoget i Oslo sentrum.

Tidligere på ettermiddagen hadde hun talt under demonstrasjonen til Israels Venner foran Stortinget, som endte i voldelige demonstrasjoner.

Les også:Politiet bruker tåregass mot demonstrantene.

Så planla Frp-lederen også å delta i fredstoget som forkjemperne for palestinerne stod bak. Det vakte sterke reaksjoner, og selv om politiet var i ferd med å få kontroll over de voldelige demonstrantene i sentrum, kom de til at det var best at Siv Jensen ikke deltok. De fryktet at hennes deltakelse kunne tenne gnist og skape nye voldeligheter. I tillegg kunne det gå ut over hennes sikkerhet.

VGTV:Tusenvis av mennesker deltok i fakkeltoget i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VOLDSOMT: Seks personer ble skadd i torsdagens opptøyer i Oslo sentrum. Pøblene kastet blant annet fyrverkeri og brannbomber på politiet og andre som oppholdt seg i området. Foto: Reuters

- Bra at hun ikke deltok

AUF-leder Martin Henriksen var på Youngstorget da Jensen så vidt var innom, før toget begynte.

- Det er bra at hun ikke deltar. En politiker som ikke tar avstand fra Israels bombing av sivile, har ingenting i en fredsdemonstrasjon å gjøre, sier Henriksen.

Les også:Seks personer ble skadd i gateslaget.

- Jeg forsvarer å først delta på markeringen til Israels Venner, fordi jeg mener det er viktig å markere støtte til Israels rett til å forsvare seg. Samtidig mener jeg det er mulig å gå i et fredstog, for å markere at jeg ønsker en fredlig løsning på konflikten, sier hun.

Men det dobbeltløpet viste seg å bli for drøyt.

Ikke forsvarlig

Frp vurderte det slik at det ikke var forsvarlig å sende partilederen ut i gatene i dag.

- Hva tenker du om at situasjonen var slik at du ikke kunne delta i den?

- Sånn er det. Jeg skulle gjerne gått. Det er viktig at demonstrasjonen ble holdt og representanter for Frp fikk gått. Men det betydde ikke noe fra eller til om jeg var der eller ikke, sier Jensen.

Les også: Palestinernettverk forbannet på demonstrantene.

Hun vil ikke kommentere hvilke vurderinger som ligger bak at hun ikke gikk den korte strekningen fra Stortinget til Youngstorget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FAKKELTOG: Tusenvis av mennesker deltok i fakkeltoget til støtte for krigens ofre i Midtøsten på Youngstorget i Oslo torsdag kveld. Foto: Scanpix

Trussel for ytringsfriheten

- Jeg er veldig glad for at demonstrasjonstoget fikk gå i fred, etter den iscenesatte volden vi så i Oslo i dag. Volden var en trussel for ytringsfriheten og det vestlige demokratiet. Det var ubehagelig for alle, sier Jensen.

VGTV:Journalist slått ned av demonstranter.

- Fryktet du for din egen sikkerhet i Oslo i dag?

- Ingen som har vært i Oslo i dag synes det har vært hyggelig å se opptøyene. Men jeg har vært i trygge former hele tiden, og har vært opptatt av å forsvare ytringsfriheten, selv om pøbler har gjort skade på byen. Det hele er tarvelig, sier Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder