Derfor må de unge ta pensjonsregningen

(VG Nett) Hvis AFP-avtalen blir stående er det dagens unge som må betale for de eldres pensjonsfest.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Landsorganisasjonen i Norge

- Mens vi får 60 prosent, får neste generasjon 40 prosent i pensjon. De middelaldrende i min generasjon lager en ordning som berger dem selv, og ikke de som er yngre, sier LO-leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot til VG Nett.

Hør Byrkjeflot forklare hvorfor de unge taper når de gamle vinner

Avtalen som LO-leder Roar Flåthen forhandlet fram i natt innebærer at alle som er født etter 1954 vil få en betydelig lavere pensjon enn de som er gamle om kort tid.

Spørsmål om lønnsoppgjøret?LO-sekretær Tor-Arne Solbakken, som har deltatt i forhandlingene, svarer deg klokken 15.30.

Årsaken er rett og slett at yngre generasjoner er forventet å leve lengre - dermed må samme pensjonsbeløp strekkes over flere år, uten at det så langt foreligger noen form for kompensasjonsordning.

Skuffa eller fornøyd?Fortell oss hva lønnsoppgjøret betyr for deg

Kompensasjonen for levealderjusteringen gjelder bare fram til 2025 med den nye avtalen.

- Stjeler 100 milliarder

Venstreleder Lars Sponheim mener regjeringen og LO tar 100 milliarder fra våre barn og barnebarns velferd og fremtid.

VGTV:Stoltenberg avviser kritikken

Tidligere denne uken - da lønnsmeklingen fortsatt pågikk for fullt - fikk Roar Flåthen overrakt 3000 underskrifter fra ungdommer som håpet LO-lederen ville huske på de unge i pensjonskampen.

E24:Generasjonsoppgjøret ungdommen tapte

LO-lederen mener hensynet til de unge er ivaretatt.

- Avtalen skal evalueres på nytt i 2017 når levealderkompensasjonen opphører. Alle skal kunne bygge opp en egen pott, det kommer også de unge til gode. Det er umulig å forutsi hvordan avtalen vil fungere før det nye folketrygdsystemet er fullt utbygd, sa Roar Flåthen under en pressekonferanse på Folkets hus i formiddag.

I går ettermiddag svarte Knut Røed på lesernes AFP-spørsmål. Les svarene her.

(Saken fortsetter under bildet)

- Svikter

IKKE HØRT: Ungdom for AFP overrakte LO-leder Roar Flåthen 3000 underskrifter til støtte for AFP-ordningen utenfor Riksmeklingsmannens kontor tirsdag morgen. Foto: Scanpix

Rødt-politikeren Arne Byrkjeflot er alvorlig bekymret for at de som er unge i dag ikke forstår konsekvensene av den nye pensjonsavtalen.

Han kaller nattens lønnsoppgjør en usolidarisk katastrofe, og varsler massiv nei-kamp når forslaget nå skal sendes ut på uravstemming i LO.

- Når levealderen øker skal pensjonen ned. Det betyr at de som er født etter 1954 får mindre. I tillegg innebærer den nye avtalen at avtalefestet pensjon blir tilgjengelig for alle - og ikke bare de som ikke klarer å jobbe til de er 67 - da må potten deles på langt flere enn i dag, sier han.

- Vi svikter den fremtidige generasjonen. De får ikke kompensert en eneste ting, og det er deres framtid i arbeidslivet det gjelder, slår han fast.

- Kraftig provosert

Unge LO-ledere reagerer på oppgjøret.

- Jeg blir kraftig provosert på vegne av unge medlemmer i LO som også skal ha en pensjon å leve av når de kommer så langt. Dette er helt uakseptabelt i forhold til dagens unge, sier Mona Bjørn, hovedtillitsvalgt i handel og kontor i Trondheim.

Hun tar forbehold om at hun fortsatt ikke hadde rukket å gå gjennom hele forslaget da VG Nett ringte onsdag morgen.

- Vi er kjempeskuffet. Roar Flåthen trekker stigen opp etter seg. Med denne ordningen må unge arbeidsfolk forberede seg på en fryktelig liten tidligpensjon og høy pensjonsalder, sier Jo Skårderud, ungdomspolitiker i Rødt og talsperson for nettverket Ungdom for AFP til NTB.

- Berger et mindretall

I likhet med Byrkjedal har også hovedtillitsvalgt Stein Aamdal og Aker-klubben i Verdal frontet AFP-saken innad i LO.

Han er fortsatt usikker på om han kommer til å anbefale sine medlemmer å stemme for forslaget.

- Det vil være usolidarisk av oss å anbefale en løsning som bare berger et mindretall av våre medlemmer, mens resten får en langt dårligere ordning, uttalte Aamdal tidlig onsdag morgen.

Spesial:Alt om lønnsoppgjøret

VINNEREN: Roar Flåthen kan pustet lettet ut etter å ha sikret seieren i årets lønnsoppgjør. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder