Her er MDGs Une Aina Bastholm og leder i Frp Siv Jensen på vei inn i partilederdebatt i Arendal.

Her er MDGs Une Aina Bastholm og leder i Frp Siv Jensen på vei inn i partilederdebatt i Arendal. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Ekspert om målingen: Vil ikke få et slikt resultat ved valget

Ifølge ekspert trekker MDG fordeler av bompengedebatten og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) stikker av med protestvelgerne.

Frp går tilbake 0,5 prosentpoeng, til en oppslutning på 7,2 prosent på partimålingen Norstat har gjort for NRK og Aftenposten.

Frp er for første gang mindre enn MDG på landsbasis.

I målingen går MDG frem med hele 2,8 prosent og får en oppslutning på 9,2 prosent.

MDGs Une Aina Bastholm mener den grønne bølgen har nådd Norge.

– Det er en historisk morgen som er veldig hyggelig for oss, og de som skal arve planeten. Det er en kommunevalgsmåling, og det viser at tilliten til våre lokalpolitikere er veldig høy, sier hun til VG.

Samtidig, under gruppen «andre» i målingen, ligger FNB – Folkeaksjonen nei til mer bompenger, som får 4,8 prosents oppslutning på den nasjonale målingen.

VG-måling i mai: Frp styrker seg – men bare blant menn

– Det som kanskje er det mest oppsiktsvekkende er at Folkeaksjonen nei til mer bompenger, får nesten fem prosent oppslutning på en landsmåling når de bare stiller med liste i 14 kommuner. Vi vil ikke være i nærheten av å få et slikt resultat ved valget, sier Bernt Aardal, professor og valgforsker ved Universitetet i Oslo.

Han mener vi ikke vil kunne få et lignende resultat ved kommunevalget fordi FNB bare stiller i 11 kommuner og fire fylker.

– Mange av dem som sier de vil stemme FNB i meningsmålingen vil ikke kunne stemme på dem fordi de ikke stiller liste i deres kommune.

Polarisering i bompengedebatten

Han mener denne målingen sier noe om stemningen i landet.

– Det er blitt en helt åpenbar polarisering knyttet til bompenger, og MDG trekker fordeler av dette. Den nye folkeaksjonen stikker av med protestvelgerne, sier han.

– Hvorfor trekker MDG fordeler av dette?

– Det blir en polarisering, og MDG har en tydelig posisjon når de er de eneste som har sagt at de er tydelig for bompenger.

Bernt Aardal er professor og valgforsker ved Universitetet i Oslo. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– MDG går frem 2,8 prosent, Frp tilbake 0,5. Samtidig får Folkeaksjonen Nei til mer bompenger 4,8 prosent oppslutning. Hvilke konsekvenser kan dette ha mot kommunevalget?

– Det er det store spørsmålet, om dette er noe som vil forsterke seg fremover eller om lufta vil gå ut av denne ballongen også. Det virker som protestene og reaksjonen er i ferd med å øke på, sier han.

les også

Frp-ledelsen jobber med «smutthull» for å senke bompengene

Aardal understreker imidlertid at dette er en måling mot kommunevalget.

– Det vi vet er at Frp har gjort det dårligere ved kommunevalg enn stortingsvalg. At de ligger lavere i kommunevalg er i tråd med det vi har sett de tre foregående valgene.

Aardal er nå spent på om andre målinger viser de samme resultatene.

– Det kan vise seg at et flertall av andre målinger ikke viser målinger på dette nivået.

Høyre og Ap går tilbake

Høyre går også tilbake på målingen, med 3,2 prosentpoeng og med tillit fra 21,1 prosent av velgerne. Tilbakegang rammer også Arbeiderpartiet som får 26,5 prosents oppslutning, tilbake 2,4 prosentpoeng fra tilsvarende måling i mai.

For de øvrige partiene i junimålingen er endringene mindre utslagsgivende, skriver NTB.

Senterpartiet løfter seg 0,9 prosent til 11,5 prosents oppslutning og KrF går opp 1 prosentpoeng og havner over sperregrensen med 4,3 prosent. Venstre faller derimot 1,5 prosent og ligger på 3 prosents oppslutning i målingen.

les også

Venstre-kollaps i ny VG-måling

SV får 4,7 prosent oppslutning, tilbake 0,5 prosentpoeng fra forrige måling. Rødt ligger på stedet hvil, opp 0,1 prosentpoeng med en velgerstøtte på 4,4 prosent.

Undersøkelsen ble gjennomført fra 28. mai til 3. juni. Feilmarginen på målingen oppgis å være fra 1,3 til 3,3 prosentpoeng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder