SOM GJEST: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) avviser at au pairen arbeidet for familien før hun fikk fornyet sin tillatelse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SV ber om settestatsråd etter au pair-bråk

SVs Petter Eide ber statsminister Erna Solberg (H) oppnevne en settestatsråd for justisminister Jøran Kallmyr (Frp) i behandlingen av UDI-saker.

– Jøran Kallmyr kan ikke opptre som leder av UDI, samtidig som han prosederer sin egen sak. Hans rolle som leder av UDI blir forstyrret, samtidig som ledelsen av UDI ikke kan saksbehandle sin øverste sjef, sier Petter Eide til VG.

SVs justispolitiske talsperson sier at han mandag vil sende inn et skriftlig spørsmål til statsministeren, med ønske om at hun oppnevner settestatsråd etter det han mener er en omfattende rolleblanding.

– Kallmyr har trådt over en grense fra å være leder av UDI til å bli klient, sier Eide til Aftenposten, som først omtalte saken.

Les også: UDI: Au pair skal ikke flytte til ny vertsfamilie før søknad er levert

KREVER SVAR: Petter Eide (SV) mener Kallmyr blander rollene som privatperson og justisminister. Foto: Helge Mikalsen

Forrige uke skrev Aftenposten at UDI mener at justisministerens au pair har arbeidet ulovlig hos familien og brutt utlendingsloven. 10. mai måtte hun forlate landet etter at UDI ga henne forhåndsvarsel om utvisning.

UDIs begrunnelse er at au pairen bodde hos justisministerens familie i to måneder i fjor høst, før hun fikk fornyet sin au pair-tillatelse hos politiet.

Au pairen via sin advokat: «De behandlet meg som sin egen datter»

Justisministeren har flere ganger avvist at au pairen arbeidet for familien i disse to høstmånedene før hun fikk fornyet sin au pair-tillatelse, og sagt at hun bare oppholdt seg i familiens hjem som gjest.

Kallmyr grillet om au pair-saken: – Hun satte bare på sin egen vask

Petter Eide mener at Jøran Kallmyr burde fremstått som statsråd i denne saken.

– Han burde innsett at det ble en håpløs rolleblanding. Han går umiddelbart inn i saken, og inviterer folk inn i sitt private hjem. Når han prosederer saken sin i UDI gjør han to ting feil: Han opptrer for det første som privatperson, og han signaliserer også at han trekker UDIs vurdering i hans egen privatsak i tvil. Det synes jeg er veldig rotete, og politisk sett en umulighet av spagat. UDI må derfor nå forvaltes av en annen statsråd enn han, sier Eide til VG.

Kallmyr har bedt om en habilitetsvurdering av seg selv med hensyn til au pair-saken. I en kort kommentar fra Statsministerens kontor til Aftenposten heter det at Kallmyr avventer denne vurderingen. UDI kan ikke si «sikkert når saken er ferdig».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder