FRA FLERE LAND: Selv om Kasakhstan nå reagerer, var også noen av de pågrepne fra Russland og Kirgisistan. Foto: Trond Solberg, VG

Kasakhstan: Jobber med å få statsborgere ut

Kasakhstans ambassade sier de jobber med å få de pågrepne personene ut av Norge og hjem.

Rundt klokken 16.45 onsdag meldte Øst politidistrikt at de har pågrepet 68 utenlandske statsborgere for brudd på utlendingsloven. Nå sier de derimot det er snakk om 67 personer.

Politiet opplyste først at alle var fra Kasakhstan. På politiets nettsider skriver de nå at flesteparten er fra Kasakhstan, seks fra Kirgisistan og to fra Russland.

Personene ble fraktet fra stedet til forskjellige arrester gjennom natten.

les også

68 utenlandske statsborgere pågrepet

– Kasakhstans ambassade i Oslo er klar over situasjonen med en gruppe innbyggere fra vårt land som har ankommet Norge for arbeid. Vi er i nær kontakt med både norske myndigheter og innbyggerne selv for å sikre hjemturen til deres hjemland, skriver Taglat Zhumglov fra Kasakhstans ambassade i en uttalelse til VG.

De er klare på at dette er feil bruk av innreisedokumenter. Ifølge ambassaden har de informert offisielle byråer i landet og at de regner med at passende tiltak vil bli tatt med tanke på reiseselskapet.

De påpeker også at Kasakhstan er et land som både mottar og sender mange arbeidsinnvandrere, og at det finnes mange som jobber i Norge.

Politiadvokat Thor Larsen sier de fikk melding om at det skulle oppholde seg utenlandske statsborgere på Oslo Airport Hotell.

– Vi ønsket å sjekke om de hadde rett til opphold i Norge. På stedet tok vi kontroll og sjekket, og de fleste skal i hovedsak være fra Kasakhstan, sier Larsen til VG.

– Informasjon fra stedet fra de pågrepne tilsier at de ville jobbe i Norge.

Flere av dem skal ha oppholdt seg i Norge lenger enn visumet deres tillater, og de skal også ha oppholdt seg i landet for andre formål enn det som fremgår av visumet.

– Vi etterforsker nå saken og ønsker blant annet å få klarhet i hvor de skulle jobbe og hva de skal gjøre.

Visumbruddene kan føre til at de pågrepne blir bortvist eller utvist fra Norge, opplyser han.

– Vet dere hvorfor de oppholdt seg på dette motellet?

– Nei, det vet vi ikke noe om. Det er noe av det vi søker svar på.

Mange av de 67 utenlandske statsborgerne satt i avhør torsdag.

Jobb var formålet med reisen, har de forklart, skriver NTB.

Politiet forsøker også å få klarhet i om noen har bistått gruppen med å komme til Norge.

Politiadvokat Thor Larsen i Øst politidistrikt sier til NTB at det er behov for tolk i mange tilfeller, og at de arbeider så raskt de kan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder