1471: Så langt er 1471 personer bekreftet smittet av coronaviruset i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ekspert: Usikker på om man kan bli smittet to ganger

Forskerne vet foreløpig ikke om man blir immun når man først har blitt smittet med coronaviruset, og i så fall hvor lenge kroppens forsvarsverk varer.

 • NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve

Artikkelen er over 194 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det vet man ikke så mye om ennå, for det har ikke gått nok tid til at man kan studere det ordentlig, opplyser Gunnveig Grødeland.

Hun er seniorforsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og ekspert på immunsystemer, virus og vaksineutvikling.

Vanligvis blir man immun når man har hatt en virusinfeksjon, men det er flere virus hvor du ikke får en livslang immunitet, påpeker Grødeland.

les også

Amerikansk studie: Så lenge overlever coronaviruset i luften og på overflater

Smittet på nytt?

Fra Kina og Japan har det vært meldt om tilfeller der folk tilsynelatende er blitt syke eller smittet av viruset på nytt etter først å ha vært friskmeldt. Nettstedet Forbes gjennomgår noen slike tilfeller som er meldt i kinesiske og japanske medier.

Dersom det viser seg at noen, eller mange, av dem som har vært smittet ikke er beskyttet mot å få viruset på nytt, vil det skape problemer for kampen mot sykdommen. Det vil kunne slå beina under en strategi om såkalt flokkimmunitet, at en stor andel av befolkningen er immune, og at viruset dermed ikke har nok «vertskap» til å spre seg videre til resten.

les også

Tysk professor: – Vi har oppdaget nye symptomer

Grødeland har også hørt «rykter» om at folk er blitt smittet to ganger, men sier hun ikke har klart å finne rapporter som verken bekrefter eller avkrefter fenomenet.

– Men hvis det er sånn at du bare i løpet av noen uker kan bli smittet to ganger av det samme viruset, så synes jeg det høres ganske utrolig ut, tilføyer hun.

Mutere

Når man blir smittet av virus, vil immunforsvaret mobilisere. Og vanligvis vil dette forsvarsverket «kjenne igjen» viruset dersom det kommer samme vei igjen. Det er imidlertid forskjell på hvor lenge immuniteten varer.

– Ved vanlig influensa får du dannet antistoffer som i prinsippet er livslangt for akkurat det viruset. Men problemet er at det muterer, og når du møter influensaviruset om et år eller to, har det endret seg så mye at immunforsvaret ikke klarer å gjenkjenne det, sier Grødeland.

Les også: Symptomer på coronaviruset

Hun har ikke så stor tro på at man kan bli smittet to ganger i løpet av noen uker med viruset med det offisielle navnet SARS-CoV-2.

– Coronaviruset ser foreløpig ut til å være såpass likt at immunsystemet vil gjenkjenne viruset, mener hun.

To typer virus

Grødeland opplyser imidlertid at det ser ut til å sirkulere to hovedtyper av det fryktede coronaviruset. Hvorvidt det kan gjøre folk syke to ganger etter hverandre, eller om de to variantene gir forskjellige symptomer, er ennå ikke kjent.

les også

Syv eksperter: Så lenge må vi leve med coronaviruset

Pluss content

Flere legemiddelselskaper jobber med å forsøke å utvikle vaksiner mot coronaviruset som nå herjer verden over. Og vaksiner vil gi bedre beskyttelse enn den man får ved naturlig smitte, forteller Grødeland.

– Vi vet i hvert fall at to selskaper har startet utprøving på mennesker. Det er satt i gang kjemperaskt. De neste ukene vil fortelle oss veldig mye mer om dannelse av immunresponser og hvor sikre og gode disse vaksinene er, sier hun.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Pluss content

  4 scenarioer: Slik slutter pandemien

 2. Forskere: Prototyp på coronavaksine har fungert på aper

 3. Pluss content

  Forskere: Derfor kan du være immun mot corona

 4. Pluss content

  Prikkene som forklarer corona-smitten

 5. Pluss content

  24 spørsmål og svar: Dette vet ekspertene om coronavaksine

Fra andre aviser

 1. Ekspertene usikre på om man kan bli smittet to ganger

  Fædrelandsvennen
 2. Hvor immune blir egentlig de koronasyke?

  Aftenposten
 3. Epidemi-forsker: Wuhan-viruset trolig mindre farlig enn influensa

  Fædrelandsvennen
 4. Vi er ikke redde for influ­ensa. Hvorfor er vi redde nå?

  Fædrelandsvennen
 5. Ni spørsmål og svar om coronaviruset

  Bergens Tidende
 6. Dette vet vi om koronapasientene som er blitt friske

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no