FRARÅDER REISER: Ine Eriksen Søreide er nå i hjemmekarantene. Dette er ikke tiden til å reise utenlands sier utenriksministeren. Foto: Frode Hansen

Utenriksministeren: - Dette er ikke tiden for å reise utenlands

Utenriksdepartementets nye reiseråd fraråder reiser til USA og Frankrike. Men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til store hindre i bevegelsesfriheten i mange land. Og at det endrer seg fra time til time.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over 189 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Dette er ikke tiden for å reise til utlandet, sier Eriksen Søreide i et telefonintervju med VG.

Hun er selv i hjemmekarantene etter statsbesøket med Kongeparet til Jordan i forrige uke.

Torsdag bestemte Helsedirektoratet at alle som kommer til Norge fra land utenfor Norden, skal rett i 14 dagers hjemmekarantene.

les også

Helseminister Bent Høie rammes av karanteneregler

Risikerer karantene

I praksis er grensen dermed stengt for alle som ikke er på vei hjem: Ifølge helseminister Bent Høie (H) vil reisende uten bosted i Norge, enten returneres med første fly, eller bli satt i en eller annen form for karantene.

– Nordmenn som reiser til utlandet, risikerer også å bli satt i karantene i land de oppsøker, sier utenriksministeren.

- Men dette endrer seg omtrent fra time til time. Det blir strengere og strengere, og stadig vanskeligere å krysse grenser, og flyruter kanselleres. Og det er store begrensninger i hva vi og andre land kan yte av bistand, legger hun til.

Danmark: Fraråder utenlandsreiser

Danmark går enda lengre enn norsk UD i et nytt reiseråd fredag kveld:

Fra 13. mars til 13. april oppfordres alle dansker til å avstå fra alle utenlandsreiser med mindre det er strengt nødvendig, ifølge NTB-Ritzau.

Stopper flyvninger

UDs nye reiseråd fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til USA og Frankrike. En del av begrunnelsen for USA-restriksjonen er president Donald Trump’s tiltak med å stoppe flyvninger fra Schengen-landene, inklusive Norge, til USA i 30 dager.

«President Trump kunngjorde i en tale den 11. mars at administrasjonen vil innføre nye innreiserestriksjoner som også vil gjelde norske borgere», skriver UD i det oppdaterte reiserådet.

Begrenset bistand

– Hvorfor vil ikke UD fraråde alle reiser til utlandet?

– Vi holder oss konsekvent til de rådene som kommer fra Folkehelseinstituttet. I tillegg mottar vi informasjon og anbefalinger fra ambassadene våre som også ligger til grunn for reiseråd.

– I praksis er det veldig krevende å ta seg mellom land akkurat nå, og situasjonen endrer seg hele tiden. De landene hvor vi fraråder reiser til, er de landene Folkehelseinstituttet har listet opp, sier Eriksen Søreide.

Utenriksministeren legger til at de norske ambassadene og konsulatene rundt i verden vil ha begrenset mulighet til å hjelpe folk som kommer i trøbbel, på grunn av lokale restriksjoner i stadig flere land.

Styrket UD-vakt

- Vi har oppbemannet Utenriksdepartementets operative senter, som i disse dagene får ekstra mange henvendelser fra nordmenn som enten bor i utlandet eller som er på reise, sier hun.

– Et gjennomgående problem er at mange ikke får kontakt med reisearrangøren eller flyselskapet, og det er stort behov for informasjon, sier Eriksen Søreide.

– Vil det kunne komme enda strengere reiseråd?

– Så raskt som situasjonen endrer seg, kan det skje veldig raskt. Men alle som reiser i utlandet, må være forberedt på å møte restriksjoner og hindringer. Det kan være kansellerte fly, men de kan også bli satt i karantene i andre land.

– Og alle som reiser utenfor Norden, må være klar over at de vil måtte gå i to ukers hjemmekarantene ved retur til Norge, presiserer hun.

Ine Eriksen Søreide oppfordrer alle norske borgere på reise i utlandet, til å registrere seg på UDs nettsted for reiseregistrering, slik at de også kan motta informasjon fra nærmeste norske utenriksstasjon.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Ine Marie Eriksen Søreide
 3. Solberg-regjeringen
 4. Utenriksdepartementet (UD)
 5. Reise

Flere artikler

 1. UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige

 2. Tyrkia inviterer nordmenn på sommerferie – men Norge sier nei

 3. Derfor fraråder ikke UD reiser til Italia

 4. Regjeringens nye reiseråd for ferien: Opprettholder UDs reiseråd til utlandet

 5. Belgia blir rødt fra lørdag – flere land i faresonen

Fra andre aviser

 1. UD fraråder sterkt reiser til utlandet

  Fædrelandsvennen
 2. UD får 1500 telefoner og e-poster i døgnet. – Noen av sakene vil ta tid.

  Bergens Tidende
 3. Fraråder fortsatt utenlands­reiser: Dette er de nye reiserådene

  Bergens Tidende
 4. Nordmenn må belage seg på sommerferie i Norge

  Bergens Tidende
 5. Dette er rådene fra forsikringsselskapene

  Bergens Tidende
 6. Fire spørsmål og svar om de nye sommerferierådene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no