Flere hundre tok farvel med Malvik-ordfører Ingrid Aune (33): – Hun var noe helt spesielt

MALVIK (VG) Tirsdag minnes familie, venner og Ap-ledelsen Malvik-ordfører Ingrid Aune.

 • Mats Arnesen

Kommunen mistet brått sin ordfører natt til torsdag 1. august, da fritidsbåten til Aune og kjæresten Eivind Olav Evensen (43) gikk på et skjær utenfor Namsos.

Ap-ordføreren ble 33 år gammel.

Tirsdag var det ventet at opptil 800 personer ville møte opp i Hommelvik kirke for å ta farvel med den populære ordføreren.

Allerede klokken 11, to timer før begravelsen startet, strømmet folk til den hvite trekirken i regntunge Malvik.

les også

Et ufattelig tap

Kirken har 330 sitteplasser, og derfor ble begravelsen vist på storskjerm utenfor kirken og i bedehuset like ved.

Det var kommunens to sogneprester Geir Henrik Gravaas og Ingrid Bolstad Kunzendorf som ledet begravelsen.

Ifølge NTB gravlegges Aune ved siden av søskenbarnet Rolf Christopher Johansen Perreau, som ble drept på Utøya i 2011, 25 år gammel.

MISTET LIVET: Malviks ordfører Ingrid Aune gikk bort i båtulykken utenfor Namsos. Foto: Morten Kjennerud/Arbeiderpartiet

les også

Malvik-ordførerens siste appell: – Det har vært et eventyr

Støre: – Gjorde inntrykk på alle

Både partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik avbrøt Arbeiderpartiets valgkamp for å være til stede i begravelsen.

– Vi kan bare ane den sorgen, den smerten, det savnet dere føler nå. Jeg håper dere merker, at dere ikke står alene, sa Støre til Aunes familie i sin tale.

Han snakket videre om en engasjert og dyktig politiker.

– Ingrid var noe helt spesielt. Hun gjorde inntrykk på alle som møtte henne. Hun var så full av energi, av entusiasme og engasjement, og samtidig så kunnskapsrik og dyktig. Ingrid var så lett å like, så lett å ta på alvor, sa en tydelig rørt Støre.

– Samtidig klarer jeg ikke å fri meg fra å tenke på hvor skjørt livet er. Hvordan man i det ene øyeblikket kan oppleve at livet smiler på sitt varmeste, og så i det neste kan det være over. Slik Ingrid og Eivind Olav gikk tapt for oss en sommernatt. Vi minnes på dette, igjen og med tyngde; vi må leve mens vi kan. Hegne om de gode øyeblikkene. Stå sammen. Ta vare på hverandre. Og er det noe vi skal ta med oss fra Ingrid, så er det nettopp dette. For Ingrid levde virkelig, mens hun levde. Og hun tok vare på dem rundt seg, sa Støre.

Tilbake i samme kirke

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, har kjent Aune siden hun først meldte seg inn i AUF som 14-åring.

– Jeg holdt tale her for åtte år siden da søskenbarnet som ble skutt på Utøya ble begravd. Og nå skal hun ligge ved siden av. Det er helt umulig å ta innover seg. Det var et hardt slag å få beskjeden, sa Giske etter begravelsen.

For Ap-nestleder Hadia Tajik ble det farvel med en nær venninne.

– Dagen har vært blandet. Det har vært godt å ta farvel, men samtidig vondt at det er nettopp et farvel, sa Tajik etter begravelsen.

– Ingrid var så dyktig at hun kunne bekledd ethvert ledende verv, i og utenfor Arbeiderpartiet. Den største sorgen er for familien, og det er et tap for lokalsamfunnet i Malvik, men jeg tror og at det er et tap for landet vårt. At vi har mistet alt det Ingrid kunne bli.

Etter ønske fra familien var deler av begravelsen åpen for offentligheten. I tillegg til Støre talte fungerende ordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian (Sp), fylkesmann Frank Jenssen og fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Musiker Åge Aleksandersen fremførte i tillegg sangen «Lys og varme».

MINNES: Ap-ordfører Ingrid Aune ble tirsdag begravet i Hommelvik kirke i Malvik kommune. Foto: Ole Martin Vold/Scanpix

les også

Hadia Tajik minnes venninnen: – Vi kunne spise billig pasta og late som vi var i Italia

Tidenes yngste ordfører

Aune ble født i Stavanger, men flyttet til tettstedet Hommelvik i Malvik som barn. Her bodde hun mesteparten av livet.

Hun var aktiv i AUF i flere år, blant annet som internasjonal leder i Sør-Trøndelag og deretter Oslo.

Aune rakk også å gjøre en akademisk karriere i sitt korte liv. Hun tok en mastergrad i samfunnsøkonomi på universitetet i den amerikanske byen Madison i Wisconsin i 2011, og var forskningsassistent både på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, og på Institutt for forsvarsstudier.

I 2012 fikk hun stillingen som politisk rådgiver for Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet, og senere Utenriksdepartementet.

Som 29-åring ble hun kommunens første kvinnelige ordfører da Arbeiderpartiet vant valget i Malvik med over 40 prosent av stemmene. Hun ble også Malviks yngste ordfører gjennom tidene.

Politiske venner av Aune opprettet nylig «Stiftelsen Ingrid Aunes Minnefond». Minnefondet skal videreføre arbeidet for Aunes hjertesaker som nedrusting, fredsarbeid, kvinner og likestilling. Hvert år skal det deles ut en minnepris til et vitenskapelig eller journalistisk arbeid som setter søkelys på disse temaene, ifølge NTB. Før begravelsen uttrykte familien at de ønsket en gave til fondet i stedet for blomster.

Les også

Mer om

 1. Begravelse
 2. Politikk
 3. AUF
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Hadia Tajik
 6. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Ingrid Aune (33) begraves neste uke

 2. Støre: - Dette skal bli en valgkamp i Ingrids ånd

 3. Aune og Tajik var sammen under 22. juli-marerittet: – Hun viste varme og handlekraft

 4. Malvik-ordfører Ingrid Aune (33) er død: Inspirerte unge jenter

 5. Malvik-ordførerens siste appell: – Det har vært et eventyr

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder