OPPRØR: Langs kysten er det i flere fylker nå opprør på grunn av økte fergepriser. Opposisjonen krever handling. Foto: Gisle Oddstad

Ber staten åpne lommeboken for å stoppe prishopp på ferger: – Meningsløst

Arbeiderpartiet, Sp, SV og MDG mener at Erna Solbergs regjering har sulteforet fylkene. De mener alle at staten må åpne lommeboken så fylkene slipper å øke fergeprisene.

  • Oda Leraan Skjetne
  • Runa Victoria Engen

Når tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide nå har gått inn i jobben som samferdselsminister, får han en real nøtt å knekke. For fergeopprøret har bredt om seg langs kysten.

VG skrev søndag om et par fra Otrøy utenfor Molde som anslår at de må ut med 130.000 i året når fergeprisene øker igjen i sommer.

les også

Familien fra Otrøy – Vi kommer til å betale mer for fergene enn huslånet

MDG-topp Une Bastholm er oppgitt og påpeker at «det ikke mangler penger i norsk samferdsel» – at det faktisk brukes mer enn noen gang.

– Men de brukes feil. Det er meningsløst å svi av masse penger på gigantiske motorveier som byene ikke trenger, som for eksempel E18 inn mot Oslo, og finansiere dette ved å sultefore fylkeskommunene og øke prisene på fergereiser i distriktene. Men det er faktisk dette regjeringen har lagt opp til, sier Bastholm til VG.

– Varslet katastrofe

Innføringen av autopass-brikker og overgangen til elferger har flere steder langs kysten ført til en priseksplosjon (les mer om hvorfor i faktaboksen!).

Saken skal nå til behandling i Stortinget, fordi Sp blant annet har foreslått å innføre makspris på fergebilletter – og at staten skal ta merkostnaden for omleggingen til elferger. Både SV og Ap er enig i at staten må ta en større del av regningen.

– Ja. Helt konkret så mener vi at fylkene må få ressurser nok til å drifte de tjenestene de skal, deriblant fergene, og at de må få større drahjelp til å komme seg gjennom det grønne skiftet, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til VG.

MER TIL FYLKENE: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran synes signalene fra den nye samferdselsministeren Knut Arild Hareide er lovende og håper på mer til fylkene. Her med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Gisle Oddstad

Ap-toppen kommer selv fra en øykommune i kystfylket Nordland, som også har blitt rammet av høyere billettpriser.

– Vi ser en utvikling hvor flere av fergefylkene har kjempestore utfordringer knyttet til økonomien. Fylkene har fått veldig stram økonomi. Det nye inntektssystemet som stortingsflertallet presset gjennom i 2014 slo veldig negativt ut for flere av kystfylkene, sier Skjæran.

– MENINGSLØST: MDG-topp Une Bastholm skylder på Erna Solbergs regjering for fergeopprøret. Foto: Heiko Junge

Både MDG og Sp mener regjeringen må komme med mer penger til fylkene allerede når de reviderer statsbudsjettet for 2020 i vår. MDG er også enige med Sp i at det bør blir en makspris på billettene.

– Den priseksplosjonen vi fikk ved nyttår, var en varslet katastrofe som regjeringen kunne forutsett, er beskjeden fra MDG-topp Bastholm.

Frp vil ikke gi mer til fylkene

Også Frp, som nettopp har gått ut av regjeringen, mener at staten må ta mer av regningen. Men vil ikke gi penger til fylkene.

– Jeg tror ikke at løsningen er å gi mer penger til fylkeskommunene. Ap og Sp styrer noen av disse fylkeskommunene. Og vi ser at de bruker pengene på utrolig mye rart, som ikke er det de burde bruke penger på. De bør bruke penger på blant annet ferger, hevder Frps Bård Hoksrud.

De mener løsningen må være å gi folk større rabatter gjennom autopass.

– I stedet for å øke pengene til fylkeskommunen, så de kan gjøre hva de vil, går det direkte til å dekke fergebilletten. Staten må finansiere en større del, fordi folk får en høyere rabatt, sier Hoksrud.

Norges ferske samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) hadde tirsdag ikke anledning til å kommentere saken

Rettelse: I den første versjonen av denne saken ble Otrøy feilaktig kalt Osterøy i brødtekst og en lenketekst. Feilen ble rettet like før klokken 08.00 30.01.2020.

Les også

Mer om

  1. Ferger
  2. Rettet

Flere artikler

  1. Troms og Finnmark: – Ikke sikkert vi får råd til elferger

  2. Økte fergeprisene på grunn av pengemangel – gikk 300 millioner i overskudd i fjor

  3. Kystfylkene med klar melding: Staten må ta regningen for elfergene

  4. Slik forsvarer de at fergeprisene ble økt: – Ikke gjort med lett hjerte

  5. Lytt til fergeopprøret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder