EKSTRA KALDT: Et polart lavtrykk som har rast i Norskehavet har vært med på å gjøre det ekstra kaldt på Vestlandet fredag. Foto: Kart: MetDesk

Brrrr! Maikulden vil vare til midt i neste uke

Etter en usedvanlig varm april måned var det nok mange som ble overrasket da snøen dalte fra himmelen torsdag. Meteorologen sier at den kalde værtypen varer til midten av neste uke.

Tidligere i uken varslet meteorologene av kulden var på vei, og torsdag kom den.

– Det er en kald luft har kommet inn over landet og det har ført til sludd og snøbyger flere steder. Temperaturene vi har nå vil nok vare frem til midten av neste uke, forteller statsmeteorolog Haldis Berge ved Meteorologisk institutt.

Sjekk været der du er!

Meteorologen tror likevel det er lite sannsynlig at snøen vil bli liggende i lavlandet.

Hissig polart lavtrykk

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl forklarer at fredagen er blitt ekstra kald på Vestlandet på grunn av et uvanlig stort polart lavtrykk som har rast i havet:

– Det har blåst opptil liten storm sør for Spitsbergen. Selve lavtrykket er nå oppløst, men den kalde polare luften ligger igjen og gir nå bygevær i form av kraftige snøbyger inn over Vestlandet. Den kaldeste dagen er altså fredag, men vi kommer til å ha en kjølig værtype fram til uti neste uke, sier han.

VINTER: Dyranut på Hardangervidda fredag morgen. Foto: Statens Vegvesen

les også

Temperaturene faller: – Vil vare så lenge jeg kan se

Statsmeteorolog Berge mener likevel at dagtemperaturene er såpass høye at snøen stort sett vil smelte.

– I natt kom det noen snøbyger på Vestlandet, i Trøndelag og nordover og da kan snøen legge seg, men det vil smelte i løpet av dagen.

Hennes kollega Cecilie Villanger i StormGeo kan heller ikke lover sommervarmen tilbake:

– Kulden vi opplever nå, ser ut til å vare til midt i neste uke. Deretter går været gradvis over til en mer normal mai-situasjon, med vestlig eller sørvestlig vindretning. Den unormale varmen vi hadde i april, ser vi ikke komme tilbake, men været går over til mer normale mai-temperaturer, sier hun.

Eksperter: Slik takler vi allergien

Meteorologisk institutt varsler sludd- og snøbyger og vanskelige kjøreforhold i Hordaland og Rogaland fredag.

Vegtrafikksentralen Vest har ikke fått meldinger om alvorlige trafikkforhold på grunn av snøen, men anmoder folk til å kjøre forsiktig.

SNØ: Vei-kameraet til Statens vegvesen ved Flesland i Bergen fredag morgen. Foto: Statens Vegvesen

Lokalt kan det komme opp til fem centimeter snø i lavlandet.

I Sør-Norge vil det komme flere byger fredag og gjennom helgen.

Eksperter om skogbrannene: Derfor brenner det mer enn før

– På lørdag vil det bli noen færre byger, men det vil ta seg opp igjen på søndag.

April har vært usedvanlig varm og tørr. Bare 2011 har vært varmere og det har ikke vært en tørrere april siden 1918, men Berge sier det ikke er unormalt at det kommer snøbyger i begynnelsen av mai.

– Nå har vi hatt en veldig varm april og det er klart at man merker en overgang fra 20 varmegrader og ned til ti varmegrader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder