FORSKERE: Overlege Andreas Barrat-Due og professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus er begge i styringsgruppen som skal lede den norske legemiddelstudien ved 22 norske sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forskningsdirektør: Opptil 1000 norske pasienter i ny coronastudie

22 norske sykehus skal bidra i en internasjonal studie av legemidler som de håper kan behandle covid-19. Nærmere tusen norske corona-pasienter kan bli bedt om å delta i studien.

 • Mona Grivi Norman
 • Lone Lohne
 • Ingvild Silseth
 • Andreas Løf

Artikkelen er over 60 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt initiativ til en internasjonal forskningsstudie for å vurdere lovende behandlinger for covid-19. Norge og Spania er første land ut.

Denne helgen vil Oslo universitetssykehus Ullevål gi den første behandlingen til en ny pasient som har fått påvist covid-19.

Minst 22 sykehus over hele Norge skal delta i legemiddelstudien som har som mål å avdekke om det er eksisterende legemidler som har effekt mot coronaviruset eller covid-19. Den norske studien ledes av professor Pål Aukrust ved OUS.

– Vi har tro og håp om at legemidlene skal fungere. Ettersom dataene koordineres med WHO vil vi raskt kunne få svar på hva som har effekt og hva som ikke har det. Dersom dette er legemidler med god effekt vil det bli aktuelt å gi til alle pasienter, sier professor Anne Ma Dyrhol Riise til VG.

Direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, koordinerer WHO-studien.

– Norske sykehus har god kompetanse og forskningskapasitet. Vi opplever stor interesse fra norske leger og norske sykehus, sier han til VG.

Se WHO fortelle om studien på en pressekonferanse fredag:

Tester to legemidler

Alle pasientene som deltar i studien vil samtidig få tradisjonell behandling. En tredjedel vil få malariamedisinen hydroksyklorokin og en tredjedel vil få ebolamedisinen Remdesivir.

– De tre ulike behandlingene som prøves ut er vurdert til å være lovende, ut ifra klinisk erfaring og laboratorieforsøk, sier Røttingen til VG.

– Corona-pasienter over store deler av Norge kan bli bedt om å delta i utprøvingen. Hvor mange norske pasienter kan det bli snakk om totalt?

– Det blir en løpende vurdering, og avhenger av hvor lenge studien pågår. Men opp mot 1000 pasienter i Norge, litt avhengig av andre land og hvor raskt vi får informasjon, sier Røttingen.

STYRER WHO-STUDIEN: John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet, koordinerer den globale studien. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Historisk studie

Da WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus holdt en pressekonferanse fredag trakk han frem coronastudien og Norge.

– Jeg er glad for at Norge og Spania vil delta i Solidarity-prosjektet. Dette er en historisk studie, sier han.

Mer enn 45 land vil delta i studien, ifølge Ghebreyesus.

Når sykehus og leger over hele verden tester de samme medisinene og bruker de samme fremgangsmåtene er det mulig å sammenligne resultater og få et raskt svar.

– Målet er at vi raskest mulig kan avklare om og eventuelt hvilket medikament som sikkert kan forebygge død eller mildne sykdomsforløpet, skriver overlege Andreas Barrat-Due.

Les også: Viruset må angripes på den riktige måten

– Medisinsk forskning har aldri hastet mer enn nå. Det er viktig at så mange sykehus, pasienter, leger og land som mulig er med på disse studiene, sier lege og ass. professor Marius Trøseid til VG.

Men vet du hvordan coronaviruset egentlig ser ut:

Eksperimentell behandling

Legene som skal lede studien i Norge understreker at det hittil er snakk om eksperimentell behandling. Det finnes i dag ingen legemidler som har solid vitenskapelig dokumentasjon på at de kurerer covid-19.

Det første legemiddelet som vil bli testet i den norske studien er klorokin eller hydroksyklorokin. Det er en eldre malariamedisin og brukes i dag mot revmatisme, systemisk lupus og Sjøgrens syndrom.

Ahus er allerede i gang med en selvstendig studie av dette legemiddelet, som VG tidligere har omtalt.

Det andre legemiddelet som skal testes i Norge er Remdesivir. Det ble opprinnelig utviklet for å behandle ebola, og WHO omtaler det som det «mest lovende» for å behandle covid-19.

les også

Satellittbilder viser hvordan verden påvirkes av coronaviruset

Håper mange vil være med

Deltagerne i studien vil være pasienter som allerede er innlagt på sykehus med covid-19. Det vil si at de kan være til dels svært syke. Les mer om hvordan de sykeste corona-pasientene behandles her.

De to medikamentene som skal testes i Norge er testet på mennesker i andre sammenhenger, og man kjenner derfor bivirkningene og kan følge med på de. Trøseid håper mange ønsker å bidra til studien.

– Vi håper at pasienter som har mulighet til å bli med, forstår hvor viktig det kan være i denne situasjonen, sier han til VG.

Styringsgruppen som koordinerer WHO-studien i Norge ledes av professor Pål Aukrust. I tillegg er Andreas Barrat-Due, Trine Kåsine, Katerina Nezvalova-Henriksen, Anne Margarita Dyrhol-Riise og Marius Trøseid i gruppen.

Norsk forening for infeksjonsmedisin publiserte fredag en oversikt over mulige medikamenter mot covid-19. Leder Olav Lutro sier det er viktig at Norge bidrar i internasjonale studier:

– Gjennom deltagelse får norske pasienter tilgang til de mest lovende medikamentene. Samtidig er det viktig og riktig at et land som Norge med et godt helsevesen og gode forskningsmiljøer bidrar, sier Lutro.

Coronaviruset er ikke den første pandemien som preger verden:

Hele verden bidrar

Forskere fra hele verden skal gjennom studien samle informasjon om hvordan disse behandlingene påvirker overlevelsen til pasientene, og hvor lenge de trenger intensivbehandling og innleggelse.

– Forsøket vil gi oss enkle prosedyrer som gjør at selv de overbelastede sykehusene kan delta. Mange land fra alle verdenshjørner har allerede bekreftet sin deltagelse, sier WHO-talsperson Tarik Jasarevic til VG.

Han nevner landene Argentina, Bahrain, Canada, Frankrike, Iran, Sør-Afrika, Spania, Sveits, Thailand og Norge, og legger til at jo flere land som deltar, desto raskere vil man se resultater.

les også

Norske kommuner trenger 1,8 millioner munnbind

– Stor anerkjennelse

Helseregionene i Norge bidrar med 20 millioner kroner til denne studien, ifølge pressemeldingen fra Helsedepartementet fredag.

– Det er en stor anerkjennelse for norsk forskning og norsk helsetjeneste at vi er med på denne globale og viktige studien fra starten av, og at John-Arne Røttingen skal koordinere studien globalt. Jeg vil berømme alle de gode fagmiljøene våre som har fått til dette på kort tid, sier statsminister Erna Solberg.

Mer om

 1. WHO
 2. Coronaviruset
 3. Sykehus
 4. Erna Solberg
 5. Forskning
 6. Fugleinfluensa
 7. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. Forskningsdirektøren om «lovende» studie: – Det er for tidlig å konkludere

 2. Trump ville ikke la smittevernekspert svare på spørsmål: – Han har svart 15 ganger

 3. WHO stanser utprøving av malariamedisin mot corona

 4. Viruset må angripes på den riktige måten

 5. Pluss content

  Medisinene som testes mot corona

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder