Kan være dødelig: - Nordmenn kjøper ulovlig «coronamedisin»

Pluss content

Her ser du ulovlig importert «coronamedisin» som nordmenn har bestilt fra Kina, og som Tolletaten i Norge har stanset de siste dagene. Dette er preparater som i verste fall kan være dødelige, advarer Statens legemiddelverk.

 • Lars Chr. Wegner

– Nå begynner det å komme store mengder medisiner fra Kina, av den typen som det ryktes kan være nyttige i behandlingen av sykdommen, forteller Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

– Disse medisinene som er stoppet i tollen, skulle leveres til norske mottagere. Ingen vet om medisinene er ekte eller falske, sier Madsen.

Leveransene som er stanset i Oslo denne uken består først og fremst av malariamedisin og flere typer bredspektret antibiotika som har vært hyppig koblet til behandling av Covid-19. Tollerne fant også en rekke andre medisiner, i tillegg til tradisjonell kinesisk urtemedisin, som det ifølge Madsen er lite trolig har noen særlig effekt.

– Dette vil vi advare på det sterkeste mot. Å kjøpe medisiner fra utlandet på denne måten er forbudt. Du kan ikke vite noe om kvaliteten på dem, eller om de over hodet er ekte. Mange av pakningene er kun merket på kinesisk, forteller Madsen.

I de mange eskene med preparater fra Kina er det store mengder av den mye omtalte malariamedisinen hydroksyklorokin. Dette er medisinen som president Trump har snakket varmt om som behandling mot Covid-19, og som også skal prøves ut på coronasmittede pasienter i Norge.

Fredag besøkte Madsen Tolletatens logistikksenter på Alnabru i Oslo for selv å se de beslaglagte medisinene.

– Det meste ser ut som det er tenkt brukt privat eller til familiebruk, sier han.

Videre ble det funnet store mengder azithromycin, som er en type bredspektret antibiotika som også er koblet til behandling av Covid-19, i tillegg til flere andre typer bredspektret antibiotika som moxifloxacin.

– En del av disse medisinene er ganske farlige, hvis du tar overdoser kan du få alvorlige forgiftninger som kan ende med døden. Vi har allerede sett dødsfall i USA. Folk som har begynt å ta hydroksyklorokin uten samråd med lege har dødd av overdoser, sier Madsen.

– Vi har stanset flere titalls pakker de siste dagene, forteller pressevakt Fredrik Tandberg i Tolletaten.

– Om disse medisinene vi har stanset nå er ekte eller falske, kan man ikke vite før de er analysert på et laboratorium. Små forsendelser til enkeltpersoner blir tilbakeholdt og destruert, mens større partier blir beslaglagt og anmeldt, opplyser Tandberg.

Elleville priser, forfalskede lisenser, overbud og krav om kontant betaling. Slik er det internasjonale markedet for smittevernutstyr blitt.

– Når coronaviruset dukker opp, kommer det også mange kyniske mennesker på banen med falske medisiner, og skal forsøke å tjene penger på situasjonen, sier Steinar Madsen.

Les mer om hvordan piratkopiindustrien opererer

Flere artikler

 1. Trader merkeklær med stor gevinst

 2. Guldvog: Usannsynlig med større ansamlinger i 2020

 3. 196 rom står tomme: – Vi kommer aldri til å klare å ta igjen tapet

 4. Coronaviruset: Her er det mest påvist smitte i Oslo

 5. Bor i kommunen med flest hytter per innbygger – savner påsketuristene

 6. Derfor sover noen bedre nå

Fra andre aviser

 1. Europol: Falskt koronautstyr er en helsetrussel

  Aftenposten
 2. Dette beslaget gjorde tolletaten i Kristiansand mandag

  Fædrelandsvennen
 3. Vi handler sjeldnere, men putter flere varer i handlekurven

  Aftenposten
 4. Abe under hardt press etter kraftig coronaoppblussing

  Aftenposten
 5. Rekord i antall reiseforsikringssaker: – Heldigvis er norske forsikringsselskaper solide

  Aftenposten
 6. «Coronakrise må ikke gi fremtidig markedsmakt»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder