GLAD FOR FLERTALL: Nicholas Wilkinson i SV mener norske elever har grunn til å glede seg over at stortingsflertallet er på plass for daglig fysisk aktivitet i skolen. Foto: Trond Solberg VG

Flertall for én time fysisk aktivitet daglig fra 1. til 10. klasse

Et flertall på Stortinget går inn for én time fysisk aktivitet daglig i skolen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det viser avgivelsen fra Stortingets helsekomité torsdag. Flertallet i komiteen består av partiene Ap, SV, Sp og KrF.

– Dette er viktig for alle, men spesielt for gutter «med mark i rompa», sier Nicholas Wilkinson i SV til VG.

Få med deg: Ap-Jonas vil trimme elevene én time om dagen

I flertalls-innstillingen fra komitéen heter det at Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en sak om en ordning som sikrer elevene i barne- og ungdomsskolen minst én times fysisk aktivitet hver dag innenfor dagens timetall.

Bakgrunnen er et forslag fra Sp-representantene Kjersti Toppe i helsekomiteen og Marit Arnstad i utdanningskomitéen for å motvirke inaktivitet og overvekt blant barn og unge.

KJEMPET LENGE: Sps helsepolitiker Kjersti Toppe fotografert i Stortingets vandrehall. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Det er utrolig gledelig at vi får til dette. Når KrF nå går inn for dette, så har vi et flertall, sier Kjersti Toppe i Senterpartiet til VG.

Hun har sammen med flere fremmet ulike forslag om mer fysisk aktivitet inn i skolehverdagen siden 2003. Men først i dag er det flertall på Stortinget for en daglig time med bevegelse og fysisk aktivitet fra elevene er seks- til de er seksten år gamle.

Les mer: – Gym hver dag gir flinkere elever

Flertallet legger opp til at skolene skal ta i bruk etablerte skoletimer og friminutter til den daglige timen i fysisk aktivitet. Men selve innretningen og organiseringen får nå regjeringen i oppdrag å komme tilbake til Stortinget med.

Mot overvekt og inaktivitet

– Blir ikke dette nok en innblanding fra politikere som gjør skolehverdagen enda mer uforutsigbar for lærere og elever?

– Jo, det blir en innblanding som blant andre Utdanningsforbundet ikke er så glad for. Men mange av oss har lenge ment at vi er nødt til å gjøre noe mot inaktivitet og overvekt blant barn og unge. Derfor er dette et viktig tiltak, svarer Toppe.

Les også: Laget nytt skolefag i Sogndal

Wilkinson i SV tror det vil gå greit å kombinere for eksempel naturfag og fysisk aktivitet i én og samme skoletime.

– Forutsetningen er at fysisk aktivitet ikke skal fortrenge eksisterende skoletimer, og det skal holdes innenfor dagens timeplan. Men det må oftere gå an at elevene beveger seg utendørs for eksempel i naturfagtimene. Flere kommuner har allerede innført dette, sier SV-representanten til VG.

GLAD I TRENING: Bård Hoksrud (Frp) er av og til å se i Stortingets eget trimrom. Helsepolitikeren på Stortinget gikk inn for et alternativt forslag om at skoleelever bør ha et snitt på én times fysisk aktivitet daglig. Foto: Trond Solberg VG

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ville også ha mer fysisk aktivitet inn i skolen, men nøyde seg med å formulere en målsetting om et gjennomsnitt på én time med fysisk aktivitet daglig.

Hoksrud vil ikke være firkantet

Frps helsepolitiker Bård Hoksrud er redd for å være for rigid mot skolene.

– Egentlig er det ikke så stor forskjell på vårt forslag og de rødgrønne pluss KrFs forslag. Det foregår nå forsøk der flere tusen elever prøver ut dette. Jeg er veldig spent på hvilke erfaringer man har fra det forsøket, sier Hoksrud til VG.

Han etterlyser også en nærmere drøfting av hva som kan defineres som fysisk aktivitet.

– Mange barn og unge er jo veldig aktive innen fysisk aktivitet på fritiden. Samtidig er det minst like viktig for skolene å treffe de som ikke er så fysisk aktive. Jeg tviler på om disse vil like og løpe rundt og rundt i en gymsal. Derfor må det en stor del kreativitet til for å finne ut hvordan disse timene med fysisk aktivitet skal brukes, sier Hoksrud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder