Kritikk mot fengselsbesøk

Som politijurist behandlet Anne Marstrander flere straffesaker mot polititysteren Mensur Laiq. For to uker siden besøkte hun ham på cella, da som advokat og forsvarer.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Aktor i straffesaken mot Laiq reagerer på Marstranders besøk.

- Jeg synes det er uheldig. Som politijurist saksbehandlet Marstrander flere straffesaker mot den tiltalte, sier statsadvokat Hans Jørgen Bender.

- Tilhører fortiden

Marstrander har i en årrekke jobbet i politi og påtalemyndighet. Tor Erling Staff mener det ikke er noe galt i at den tidligere politijuristen besøkte Laiq i fengselet.

- Det hun måtte vite om saken, tilhører hennes fortid. Hvis noen skal kritiseres, er jeg rette adressat, sier Staff.

Den tidligere politiinformanten Mensur Laiq nektet seg skyldig i væpnede ran, ransforsøk, for å ha bestilt leiemordere, milliontyveri og trusler.

Bak lukkede dører

På punkt etter punkt erklærte den 27 år gamle mannen seg ikke skyldig. På det åttende tiltalepunktet svarte 27-åringen:

- Skyldig, eller hva skal jeg svare da.

Deretter nektet 27-åringen for de neste fem tiltalepostene.

Etter 20 måneder på rømmen og ni måneder i varetekt skulle Mensur Laiq (27) for første gang forklare seg om en rekke alvorlige forbrytelser. Etter krav fra Staff skjedde det bak lukkede dører.

Laiqs forsvarer antydet i går at Laiqs kriminelle løpebane er et resultat av at han hjalp politiet. Mensur Laiq var i midten av tenårene første gang han kom til Norge.

- Han ble som ganske ung fanget opp av et system av myndighetspersoner. Ble han brukt av dem? spurte Staff.

Staff fortalte retten at hans klient i dag følte mye bitterhet mot politiet.

- For min klient har det vært et helvete, sa Staff.

Den 28. april 2001 besluttet Oslo-politiet å pågripe Mensur Laiq, siktet for å ha bestilt leiemordere og ha inngått et forbund om drap. Ifølge tiltalen skal 27-åringen ha planlagt og vært med på et væpnet ran og et forsøk på væpnet ran av to urforretninger i Oslo. Utbyttet fra det gjennomførte ranet var på 3 millioner kroner. I den samme perioden skal han ha planlagt og tilrettelagt et innbrudd hjemme hos sin tidligere forsvarer Nils Edvard Stenersen på Skreia. Tyvene fikk med seg verdier for 1,5 millioner kroner. I tillegg skal 27-åringen ha inngått et forbund om drap med to menn fra Litauen. Påtalemyndigheten mener de kom til Norge som leiemordere som skulle drepe tre personer.

I retten i går erklærte Laiq seg ikke skyldig i noen av disse forholdene.

Men han erklærte seg skyldig i å ha truet en polititjenestemann på Aker Brygge i 1998 og for å ha forsøkt og bryte seg inn i en urforretning i Oslo i 1997.

Laiq erklærte seg også skyldig i å ha fått utstedt et pass i en annen manns navn med bilde av seg selv. I tillegg erklærte han seg skyldig i å ha hatt en pistol og 29 patroner ulovlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder