Tiltalt etter VG-avsløringer

Mensur Laiq (27) var i flere år en viktig tyster for Oslo-politiet.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Fire av tiltalepunktene mot Laiq kommer som en følge av VGs artikler.

I dag starter rettssaken mot den tidligere polititysteren i Oslo tingrett. VG har i flere artikler avslørt hvordan Mensur Laiq slapp strafforfølgelse i en rekke grove kriminalsaker. Han var i en årrekke en sentral informant for Oslo-politiet i tunge kriminelle miljøer. VGs undersøkelser viste at ni forbrytelser var feilaktig ført i politiets eget register som om Mensur Laiq var dømt for disse forbrytelsene, til tross for at han ikke var det.

Væpnet ran

Riksadvokaten har derimot gitt ordre om at det tas ut tiltale for fire av disse forbrytelsene.

I desember 1997 ble Mensur Laiq tatt for væpnet ran av Rema 1000 på Oppsal i Oslo. I januar 2001 fikk ofrene beskjed om at han var dømt for det brutale ranet, noe som ikke stemte. Først da VG avslørte forholdene rundt ranet av Rema 1000, sendte Oslo-politiet saken til Statsadvokatene i Oslo. Statsadvokat Kristian Nicolaisen henla saken fordi det angivelig ikke fantes tekniske bevis. VG kunne avsløre at politiet satt med DNA-bevis i form av spytt funnet på en finlandshette i ransbilen. Riksadvokaten har nå tatt ut tiltale.

Den kriminelle tysteren tilsto å ha truet en politimann med en kopi av en pistol 2. juli 1998 på Aker Brygge i Oslo. I politiets strafferegister sto feilaktig at tysteren var dømt for truslene. Nå er han tiltalt.

27-åringen tilsto et forsøk på grovt tyveri 3. juli 1997 fra gullsmedbutikken Ur og Optikk i Oslo. Laiq ble tatt på fersken av politiet, men ble aldri tiltalt.

Den kriminelle tysteren skal den 3. juli 1997 ha forsøkt å bryte seg inn i en Narvesen-kiosk på Manglerud i Oslo. I politiets register het det at han var dømt for dette forholdet, men det var han ikke. Nå er han tiltalt.

Riksadvokaten har gransket politiets og påtalemyndighetens behandling av straffesakene hvor Laiq var involvert, men ikke funnet at det har skjedd noe irregulært med straffesakene mot Mensur Laiq.

Riksadvokaten har gransket til sammen 58 straffesaker mot Mensur Laiq, hvorav flesteparten har endt med påtaleunnlatelse.

Det er satt av 12 dager til rettssaken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder