LEDET MØTET: Jens Stoltenberg sammen med Donald Trump og andre statsledere under NATO-toppmøtet. Foto: AFP

Jens Stoltenberg fra kaosmøte med Trump til sorg hjemme i Norge

Samme dag som Jens Stoltenberg måtte håndtere et kaotisk NATO-møte og en uforutsigbar amerikansk president, tok han rutefly hjem til Norge. Dagen etter døde faren Thorvald.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fredag formiddag døde Thorvald Stoltenberg hjemme med familien rundt seg etter kort tids sykeleie.

I dagene før ledet sønnen, Jens Stoltenberg, et svært opphetet toppmøtet i NATO. Det var ikke et hvilket som helst møte: Donald Trump truet og skjelte ut sine allierte både i det offentlige rom og bak lukkede dører.

Les mer: Trumps mange ansikter forvirrer NATO

– Alle gikk rundt og fryktet hva den blonde mannen kunne si og finne på, forteller Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Atlanterhavskomiteen, som var i Brussel under møtet.

ØNSKES VELKOMMEN: Donald Trump ankommer toppmøtet og møtes av Jens Stoltenberg. Foto: POOL / X80003

Hun møtte også Jens Stoltenberg på 19-flyet fra Brussel til Oslo på torsdagen, sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Han hadde en spesiell dag. Som generalsekretær hadde han ikke bare Donald Trump å forholde seg til, men også stater som ikke nødvendigvis deler et norsk syn på verden. Det var en dag med mye «ups and downs», men med et toppmøte som må sies å ha gått greiere enn kanskje mange forventet, sier Bundt.

Hun kjenner Jens Stoltenberg fra jobbsammenheng og forteller at hun ble overrasket da hun oppdaget generalsekretæren på første rad i flyet.

Les mer: Trumps retorikk stjeler NATO-oppmerksomhet

– Mens problemgjesten ble fløyet med Air Force One og videre med et helikopter til en middag med statsminister Theresa May, tok generalsekretæren et vanlig, lite rutefly på vei hjem til Norge.

– Jeg sa til ham at det var vel gjennomført og at han fortjente klem. Som han tok imot med et bredt smil.

Bundt visste ikke da at Thorvald Stoltenberg, som hun kjente også godt til gjennom sitt virke, var syk.

– Han var et flott medmenneske, lun, raus, alltid engasjert og glad i mennesker. Og vi var glad i ham!

Les mer: Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, skriver på Twitter at han er svært trist for at hans kjære venn Thorvald Stoltenberg er borte.

– Han var en mann med stor varme, han handlet alltid med medfølelse, ydmykhet og en god sans for humor. Han var en eksemplarisk leder for sitt land Norge og FN. Mine tanker går til hans kjære i denne triste tiden, skriver Annan.

Familievenn: – Inkluderende familie

Reklamegründer Kjetil Try er opptatt av at Thorvald Stoltenberg ikke bare er det han beskriver som det gode menneske fra Frogner i Oslo, men også en god og viktig politiker. Ikke bare for Norge, men også for verden. En periode var han FNs høykommissær for flyktninger, senere ble han forsvarminister og utenriksminister, og også fredsmegler på Balkan.

Try har kjent Thorvald Stoltenberg i rundt 40 år. De ble kjent da han og Jens gikk sammen på Oslo katedralskole.

– Det er ikke vanskelig å stå på sitt og være tøff. Thorvald Stoltenberg mente det ikke var noen svakhet å være opptatt av kompromisse og å finne løsninger, sier Try.

– Det var et veldig åpent hjem med en fantastisk inkluderende familie. Jeg overnattet der og spiste mange frokoster der fra jeg var 15 år, forteller Try, som vokste opp på Manglerud på andre siden av byen.

Frokostbordet skulle senere bli en kjent møtearena for Thorvald Stoltenberg.

Thorvald Stoltenberg spiste frokost med Nelson Mandela: Les saken her

Mange av VGs lesere har sendt inn en siste hilsen og skrevet hvordan de vil huske Thorvald Stoltenberg. I skrivende stund har over 850 sendt inn innlegg til VGs protokoll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder