Håvard (18) drept på jobb

VADSØ (VG) Håvard Pedersen (18) ble drept på jobb lørdag kveld. En 17-åring er siktet for drapet. Politiet var i kontakt med den siktede i slutten av juni fordi han ved to anledninger fulgte etter folk.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Coop i sorg: 18-åring drept på jobb

Like før klokken 22 lørdag kveld fikk politiet melding om en knivstikking på Coop Extra i Vadsø. Håvard Pedersen døde kort tid etter.

Pedersen var deltidsansatt hos Coop Byggmix Vadsø.

Han var på jobb sammen med to andre kolleger da han ble drept.

Ordfører Hans-Jacob Bønå i Vadsø kjente Pedersen litt, siden avdøde var på alder med hans egne døtre.

– Det er helt uvirkelig at en så ung mann blir rykket bort fra byen på en så brutal måte. Det var en kjempeflott gutt som var både arbeidsom og godt likt. Det var bra tak i ham, han jobbet og stod på, sier Bjønå.

Politiet: Fulgte etter folk

En 17 år gammel afghaner med midlertidig opphold i Norge er siktet for drapet. Han kom som asylsøker i 2015.

17-åringen er ikke tidligere straffedømt, men politiet har hatt kontakt ved to anledninger i forbindelse med plagsom oppførsel i slutten av juni.

Da fulgte han etter to kvinner så lenge at det ble opplevd som ubehagelig.

– Første gang det skjedde fant vi ikke vedkommende. Andre gang snakket vi med ham og ba ham om å ikke følge etter folk. Det var ikke noe motiv, sier etterforskningsleder Steffen Andreassen til VG.

– Miljøtjenesten ble orientert om hendelsene og skulle følge det opp videre, sier han.

HUND: Politiet går opp områder hvor de tror den 17 år gamle siktede kan ha kastet fra seg drapsvåpenet. Foto: Tarjei Abelsen, VG

Finner ingen relasjon

Politiet har ikke avdekket en relasjon mellom siktede og offeret.

– Det er for tidlig å si om det var et tilfeldig offer, sier Unni Pedersen Stock i politiet.

– Motivet for drapet er ikke kjent, så nå må vi finne ut av hvorfor dette skjedde, sier etterforskningsleder Andreassen.

Kan ikke avhøres

Etter planen skulle den siktede 17-åringen avhøres søndag. I samråd med hans forsvarer Vidar Zahl Arntzen ble avhøret utsatt med tanke på den siktedes psykiske helsetilstand.

Den siktede har midlertidig opphold i Norge. Arntzen hadde søndag kveld ikke oversikt over status for opphold eller info om eventuell utreisedato.

– Jeg har hatt et møte med ham. Jeg har ikke gått inn på saken fordi han ikke er i form til det, skriver Arntzen i en SMS til VG.

Politiet har ransaket 17-åringens bolig og vil be om varetektsfengsling mandag.

Flere vitner

Politiet ber vitner melde seg. Ifølge politiet kan flere ha sett ting enten i butikken eller i byen.

De vil ikke bekrefte om de har funnet drapsvåpenet. Ifølge politiet skal det være en knivlignende gjenstand.

Etterforskningsleder Steffen Andreassen forteller at det er det funnet spor som styrker mistanken mot den siktede.

VADSØ: Politiet jobbet på åstedet utenfor Coop Extra søndag ettermiddag. En 18 år gammel mann døde og gjerningsmannen ble pågrepet senere samme natt. Foto: Ole Gunnar Onsøien/ iFinnmark / NTB scanpix Foto: Ole Gunnar Onsøien/ iFinnmark / NTB scanpix

Samlet i menighetshuset

Søndag var inngangen til Coop Extra i Vadsø innringet med politiets sperrebånd, og vinduene teipet igjen med søppelsekker for at det ikke skulle være innsyn.

Robert Lundgren og familien er nesten daglig på butikken der Pedersen ble drept. Han sier at de fleste kjenner noen nær den drepte og familien.

– Ingen vet riktig hva som har skjedd. Byen er preget. Jeg er redd for at det er blind vold, da er det virkelig skummelt. Hvis det ikke er noe motiv så kunne det jo vært hvem som helst som kunne blitt stukket ned, sier Lundgren.

Kommunen satte krisestab og følger opp vitner til hendelsen.

Rådmann Jens Betsi forteller at ungdommen er i sorg. Den avdøde var en hyggelig gutt med stor bekjentskapskrets.

– Mange av hans kamerater har det tungt nå, sier Betsi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder