Gunhild Stordalen om ny kostholdsrapport: – Vil kreve en enorm omstilling

Da Gunhild Stordalen lanserte EAT-Lancet-kommisjonens ferske rapport vedgikk hun at den foreslåtte «globale dietten» vil kreve en enorm omstilling, men at funnene viser at det er mulig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det vil kreve en enorm omstilling i forhold til dagens forhold, men rapporten viser at det er mulig. Dette er kanskje vår største mulighet til å både forbedre verdens helse, og bidra til en bærekraftig utvikling, og ikke minst samle aktører rundt et felles mål som er helt politisk uavhengig.

Det sa EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen ved lanseringen av EAT-Lancet-kommisjonens rapport i Bamas lokaler i Oslo.

– Alle kan stille seg bak at det er avgjørende å få det rett på mat, sa Stordalen.

Les EAT-LANCET-kommisjonens rapport her.

les også

Ny rapport lanserer «global diett»: – Inntak av rødt kjøtt og sukker må halveres

Mer bærekraftig

Hun innledet presentasjonen med å fortelle om hvordan hun først ble oppmerksom på at mat og matproduksjon er ødeleggende for klima og miljø:

– For seks år siden jobbet jeg i Nordic Choice, og begynte å se på hvordan hotellene kunne drive mer bærekraftig. Da jeg leste om bransjens bærekraftsutfordringer ble jeg overrasket over at mat og drikke var en så stor del av klima-avtrykket til et hotell, sier hun.

Bakgrunn: Ny rapport lanserer «global diett» – må halvere inntak av kjøtt og sukker

Hun sier videre at hun derfor innså at det burde utformes felles retningslinjer for gjestene og de ansatte ved hotellene, som også ville være bærekraftig for miljøet.

les også

Ny forskning: Kostholdet som redder jorden og helsen din

Pluss content

Stordalen fortalte at hun raskt innså at det ikke fantes et felles svar:

– Det fantes masse forskning på enkeltproblemer, men ingen så på helheten. Da skjønte jeg raskt at dette ikke bare var noe et hotellselskap kunne se på, sier hun.

Her kan du se hvordan rapportens forslag til et daglig kosthold ser ut:

50 prosent reduksjon

For å sikre sunn mat til jordens økende befolkning må vi globalt redusere inntaket av rødt kjøtt og sukker med 50 prosent, og doble inntaket av nøtter, frukt, grønnsaker og belgfrukter.

Det er blant konklusjonene fra EAT-Lancet-kommisjonen, som denne uken publiserer en stor vitenskapelig rapport over hva som må til for å sikre den stadig økende befolkningen i verden nok, sunn mat.

Til sammen har 37 verdensledende forskere fra 16 land jobbet med å finne en felles vitenskapelig konsensus om hva et sunt og bærekraftig kosthold består av, og hvordan vi kan produsere nok sunn mat til å fø 10 milliarder mennesker innen 2050.

– Mat er i dag en av de største driverne for helseutfordringer som feilernæring og kroniske sykdommer på verdensbasis. Mat er nå et større helseproblem enn alkohol, legemidler, tobakk og ubeskyttet sex til sammen. Det er også den viktigste årsaken til klimagassutslipp og miljøødeleggelser. Hittil har vi ikke hatt noe svar for hva vi skal produsere og spise, hva er sunt for oss – og hva er bærekraftig for planetem. Dette er det første forsøket på å sette vitenskapsbaserte mål for mat og klima.

– Neste steg blir å diskutere disse målene. Vi trenger en vitenskapelig konsensus, og en global ambisjon for hvordan vi skal fikse mat. Rapporten sier at vi har mer enn nok kunnskap til å handle. Hvordan det vil se ut i ulike land vil være forskjellig, sier Stordalen til VG.

PRESENTERTE NY RAPPORT: Gunhild Stordalen, her hos Bama i Oslo torsdag. Foto: MATTIS SANDBLAD

Svarer på kritikken

Professor Johan Rockström ved Potsdam Institute for Climate Impact research og Stockholm Resilience Center er en av rapportens to hovedforfatteren, og er riktig at forslagene i rapporten innebærer en stor omstilling.

– Det vi har kommet frem til viser hva som skal til for å få en bærekraftig og sunn matfremtid. Det er riktig at det er en stor omstilling. Dette er ikke en vegansk eller vegetarisk diett, men fleksitanerdiett. For enkelte deler av veien muliggjør den et økt inntak av kjøtt og melk, mens vi i vår del av verden må minske dette. Funnene våre viser samtidig at den sunne dietten også er en forutsetning for å nå de klimamålene som er satt. Likevel, det er ikke en radikal forandring. Vi sier heller ikke at alt kjøttkonsum er feil. Vi mener svaret ligger i et balansert kosthold, og et holdbart produksjonssystem. Dette er en konservativ plan, men basert på en tverrfaglig vitenskapelig gjennomgang, sier han.

Men du forstår at enkelte kan synes at 14 gram kjøtt i uken er radikalt?

– Definitivt. I Sverige ligger inntaket på nesten 700 gram i uken, men anbefalingene fra myndighetene er 500 gram. Vi viser til at man bør redusere dette til rundt 100 gram, og hvis man ser tilbake historisk stemmer dette godt overens med middelhavsdietten. For våre land vil en endring innebære en tilbakegang til en meny som er ganske lik den vi hadde på 50–60-tallet. Det er altså ikke noe helt nytt, mener Röckström.

HOVEDFORFATTERNE: Walter Willett fra Harvard og Johan Röckström er hovedforfatterne i EAT-Lancet kommisjonens rapport. Foto: MATTIS SANDBLAD

Møter motstand

Rapporten møter også motstand. I en pressemelding torsdag skriver Tor Arne Ruud i Animalia at «rapporten forsøker å løse alle klima- og helseutfordringer med en felles diett for alle land»:

– Rapporten legger til grunn forutsetninger om endringer i planteproduksjonen globalt og nasjonalt som ikke er forenlige med det norske ressursgrunnlaget; det vil si tilgjengelig jord, topografi, klimatiske forhold og vann. Rapporten går ikke inn i dette gapet mellom rapportens konklusjoner og tilgjengelige ressurser. Vi mener norsk matproduksjon og selvforsyningsgrad vil falle sterkt dersom rapportens konklusjoner legges til grunn for utviklingen fremover. Det samme vil være situasjonen i svært mange andre land, sier Tor Arne Ruud, direktør i Animalia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder