SKOLESTART-SEIER: Trine Skei Grande fikk med seg de tre andre partiene på å få mer fleksibel skolestart inn i regjeringsavtalen. Foto: Gisle Oddstad, VG

Regjerings-avtalen: Lettere å få fleksibel skolestart

GARDERMOEN (VG) Firepartiregjeringen vil gjøre det lettere å utsette skolestarten for fem- og seksåringer som ikke er helt klare for å begynne på skolen.

 • Frank Ertesvåg
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Gisle Oddstad

Artikkelen er over ett år gammel

Det fremgår av den nye regjeringserklæringen som ble presentert på Thon-hotellet på Gardermoen torsdag kveld.

les også

Egil Gabrielsen om «skolesviket»: Flere barn bør utsette skolestarten

Venstre gjennom både partileder Trine Skei Grande og stortingsrepresentant Guri Melby har vært pådrivere for en mer fleksibel skolestart for norske barn.

les også

Stortinget vil gjøre det lettere å utsette skolestart

Behovet ble også sterkt fremhevet i en artikkelserie i VG ifjor, der det ble dokumentert store forskjeller i hvordan 1.klasse er tilrettelagt for de minste skolebarna.

Trøbbel i overgangen

– Vi ser at evalueringer viser at mange seksåringer har trøbbel i overgangen mellom barnehage og skole. Den faglige beskjeden har vært at det har vært en fare for stigmatisering av de barna som utsetter skolestarten. Vi ønsker å slippe opp på det. Vi ønsker å gjøre det lettere å være litt lenger i barnehagen for de som trenger det - og tidligere skolestart for de som trenger det. Barn er ikke helt like når de er seks år, sier Trine Skei Grande til VG.

INNSPURT: En pause i de siste dagenes regjeringsforhandlinger på Granavollen på Hadeland. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner er nummer to fra venstre. Med ryggen til: Klimaminister Ola Elvestuen, og videre:Venstre-nestleder Terje Breivik, Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi og Frp-nestleder Sylvi Listhaug på vei inn. Foto: Helge Mikalsen, VG

Hun skal ha brukt en del tid i regjeringsforhandlingene på å forklare at den nye ordningen ikke betyr at barn kan begynne på skolen når de og foreldrene vil. Men argumentert for at det blir en lettere skoleankomst med fleksi-start for de barna som trenger det.

les også

Skolestatsråd Sanner (H): Må være rom for lek i skolen

GOD STEMNING: Jan Tore Sanner fant tonen både under og etter regjeringsforhandlingene med KrFs 1. nestleder Olaug Bollestad. Her klemmer de hverandre etter fremleggelsen av regjeringsplattformen på Gardermoen. Foto: Frode Hansen, VG

Kunnskapsminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner (H) stiller seg bak en mer fleksibel skolestart for barn som trenger det.

Gammelt Sanner-forslag

– Jeg fremmet et forslag om dette i Stortinget allerede for over 20 år siden sammen med nå avdøde Inge Lønning. At det blir mer fleksibel skolestart, betyr ikke at det skal være fritt frem, men det skal bli lettere for de barna som kan ha behov for dette, sier Sanner til VG på Thon-hotellet på Gardermoen.

les også

Håvard Tjora: «For elevene som strever på skolen, er tester og målark daglige nederlag»

Han vil fremme forslaget formelt til høsten i en stortingsmelding, og kan følgelig ikke si så mye om innretning og hvilke søknader som må til ennå.

FORNØYD: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) har kjempet lenge internt for å gjøre det lettere for barn å starte senere eller tidligere på skolen enn det året de fyller seks. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Frps stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen har kjempet for en mer fleksibel skolestart i en årrekke. Hun er også begeistret for at firepartiregjeringen vil gjennomføre dette.

– Alle barn er forskjellige. Vi må ta innover oss at ikke alle er klare til å begynne på skolen det året de fyller seks år. Derfor har Frp lenge ment at vi må ha fleksibel skolestart, som tar hensyn til at noen barn kan begynne på skolen senere, mens andre kan begynne tidligere, sier Bruun-Gundersen som tror det nye tiltaket vil gjøre at flere barn lykkes på skolen.

KAN FÅ GLEDE AV FLEKSISTART: Guri Melby i Venstre har vært en av pådriverne for å få på plass en mer fleksibel skolestart. Her med eget barn fotografert i desember i 2018. Foto: Trond Solberg, VG

Guri Melby i Venstre har i likhet med Frp-representanten vært en av pådriverne for mer fleksibel skolestart.

Stortingsrepresentanten og småbarnsmoren mener det er stort at tiltaket er med i regjeringsplattformen fra en flertallsregjering.

Det betyr i praksis at det blir gjennomført, venter Melby.

– Det er en viktig seier, sier Melby som tidligere har pekt på at VGs artikkelserie «Skolesviket» viste at skolen i dag ikke klarer tilpasse opplæringen i 1. klasse godt nok til alle elevene.

– Det er mange elever som ikke er modne for skolen det året de fyller seks. Derfor må det bli lettere for flere å få utsatt skolestart, og i større grad opp til foreldrene om elevene begyner på skolen det året de fyller seks, sa Melby til VG i høst.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Solberg-regjeringen
 3. Jan Tore Sanner
 4. Trine Skei Grande

Flere artikler

 1. Stoltenberg-utvalget splittet om fleksibel skolestart

 2. Regjeringen åpner for fleksibel skolestart

 3. Venstre-Guri skal lose Skole-Norge gjennom corona-krisen

 4. Pluss content

  Vurderer hjemmeundervisning for Sara Margrethe (5)

 5. Åttebarnsmor Helena og Dorotea (6) klar til skolestart: Hadde vært greit med en dato for alle

Fra andre aviser

 1. – Vi må sikre at alle barn får en god start på skolen

  Fædrelandsvennen
 2. Foreslår forsøk med fleksibel skolestart i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 3. Vurderer fleksibel skolestart i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 4. – Det er hjerte­skjæ­rende å se barn som ikke er skole­modne

  Bergens Tidende
 5. – Kvinnenes dominans vil bli sterkere de neste ti årene

  Fædrelandsvennen
 6. Debatt: – La barna begynne på skolen når de er modne for det

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder