USTABILT I OSLO: De som i helgen tar seg en tur i Ekebergparken skulpturpark, hvor bildet er tatt, må nok regne med at det kan komme en skur. Foto: STELLA BUGGE/VG

Slik blir helgeværet

Det ligger an til å bli en fin helg mange steder i kongeriket, men østlendingene må regne med ettermiddagsbyger.

Vestland, Vestland!

Særlig på Vestlandet blir det veldig bra, skal vi tro Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Det blir fint vær hele helgen med rolige vindforhold og skiftende bris. Det er fare for litt morgentåke, mest på lørdag. Temperaturen i Bergen vil komme opp i 17–18 grader på lørdag og søndag blir det enda litt varmere – 20–21 grader, sier statsmeteorolog Magni Svanevik til VG.

– 22–23 grader i Oslo

På Østlandet går gradestokken sannsynligvis noen hakk høyere, men ikke før på søndag. Og her må man altså belage seg på at det også kan bli vått. Lørdag vil gradestokken ikke krype høyere enn 13–16 grader, men søndag blir det andre boller.

– Søndag blir den varmeste dagen i Oslo. Da skal temperaturen ifølge modellen stige kraftig, opp mot 22–23 grader, sier Svanevik.

Og når det er så varmt, danner det seg fort byger.

– Det blir bygevær og gjerne ettermiddagsbyger. Men det kan bli perioder med fint vær og så en kraftig skur innimellom, sier Svanevik.

Selv om det har vært en del torden i hovedstaden natt til fredag, vil dette neppe fortsette.

Snøsmeltingen har ført til flom flere steder.

les også

Nær rekordtidlig tropenatt

NVE - Norges vassdrags- og energidirektorat - oppgraderte fredag formiddag farevarslet for flom til det mest alvorlige nivået for flere vassdrag på Østlandet.

Det gjelder småelvene og bekkene som bidrar ved Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget, samt øvre del av vassdragene i Hallingdal og Valdres.

les også

Her er det kritiske punktet på E6 – fartsgrense senket

Fint i Trøndelag

Beveger vi oss nordover i helgen, henger solen med.

– I Trøndelag blir det fint vær først på dagen lørdag, men så kan det nok komme noen regnbyger utover dagen i indre strøk på kvelden. Søndag blir det enda litt finere i Trøndelag, da kan temperaturen komme over 21 grader, sier Svanevik.

Men det kan også bli litt skyet ut på dagen søndag. Lørdag vil trønderne sannsynligvis få rundt 19 varmegrader.

Ikke verst nordpå

I Tromsø, som hadde det «steike hett» torsdag med en varmerekord på 23,1 grader – det har aldri vært så varmt i byen så tidlig på året – blir det litt kaldere.

– En kaldfront passerer Nordland og Troms så vi har litt fallende temperaturer nå, sier Svanevik til VG fredag ettermiddag.

– Men ut over lørdagen vil den passere og det blir fint vær i hele Nord-Norge. Det kan komme litt regn, men det blir i indre strøk. Ellers blir det fint og rolige vindforhold. Temperaturen i Tromsø kan komme opp 15–16 grader og det samme i Bodø. Men det ser ut som om temperaturen kan falle litt mot søndagen, sier Svanevik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder