1 av 10ETTERSLUKKING: Brannmannskap, sivilforsvar og frivillige har den siste uken jobbet på spreng for å få kontroll på skogbrannen på Ombo.Marius Vervik

Storbrannen på Ombo har vart i en uke: - Det er en skjebnedag

INNENRIKS

Brannmannskapene mobiliserer for å holde kontroll på skogbrannen på øya Ombo i Rogaland.

Publisert:

– Holder vi brannen i sjakk i dag, så tror jeg vi klarer å ta den ganske snart. Det er en slags skjebnedag, men jeg har god tro på at vi klarer det, sier aksjonsleder Frode Strøm i Stab i Rogaland brann og redning til VG.

I over en uke har brannmannskapene kjempet mot flammene på Ombo i Boknafjorden. Øya har over 200 innbyggere. Det er også flere hytter der.

– Vi har mobilisert 60 mann. I tillegg har vi to helikopter i beredskap og 50 mann fra Heimevernet som står klare, ved behov. Foreløpig ser det bra ut, vi har god kontroll, sier Strøm.

Natt til søndag har brannen blusset opp flere steder, men aksjonslederen forteller at brannmannskapene er raskt på stedet for å starte slukkearbeid.

– Men, og det er et veldig stort men: Økende vind. Det er meldt opp mot stiv kuling i dag, vi håper vinden ikke blir så kraftig. Det er utrolig varmt der ute, og det knusktørt på bakken, sier Strøm.

Aksjonslederen understreker at han har god tro på at de skal klare å holde brannen i sjakk, selv med økende vind.

Ingen hus eller hytter står i fare for å bli spist opp av skogbrannen.

– Vi har god sikring på objektene. Der har vi mannskaper, pluss at vi har ryddet skog og bygget barrierer rundt objekter, sier Strøm.

Brannen på øya ble oppdaget i 10-tiden søndag for en uke siden.

Her kan du lese mer om