FULL STORM LILLE JULAFTEN: Vinden på kysten av Trøndelag og sørlige Nordland kan komme opp i full storm. Den verste vinden vil være over til lunsj. Foto: Graf: StormGeo

Varsler full storm og store nedbørsmengder på lille julaften

Siste: Meteorologisk innfører økt overvåkning - oppjusterer mengden nedbør

Storm i Trøndelag og Nordland, og store nedbørsmengder på Vestlandet. Ikke reis over fjellene lille julaften, er rådet fra meteorologene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

SISTE: Meteorologisk institutt innførte torsdag økt overvåkning av den varslede nedbøren over Vestlandet lørdag. Nedsbørsmengden er oppjustert fra 90-120 mm til hele 100-150 mm nedbør - og dette komme på 18-24 timer.

Å innføre økt overvåkning er et første tiltak for vær som kan utvikle seg til ekstremvær. Hvorvidt dette blir et ekstremvær, er ikke tatt stilling til.

– Det er ingen ideell dag å reise hjem til jul over fjellovergangene lenger. Men den beste muligheten vil være å komme seg av gårde tidlig fredag morgen, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt på Vestlandet.

Meteorologene har tidligere gått ut med varsel om temmelig dårlig vær i julen.

Vil komme OBS-varsler

Han regner med at det i løpet av fredagen vil bli sendt ut OBS-varsler både for en storm i Trøndelag og sørlige Nordland lørdag, og for et tilhørende nokså kraftig nedbørsområde som slenges inn over Vestlandet samme dag.

Stormen i Trøndelag forårsakes av et forholdsvis lite, men hissig lavtrykk, som slår inn over kysten fra morgenen lørdag.

Leste du: Glatte veier – farevarsel i mange fylker

FÅR BLÅST SEG: Slik så det ut i Råde 2. juledag i fjor, og julepynten i Trøndelag og sørlige Nordland skal også få blåst seg lille julaften. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Kollega Mariann Aabrekk i StormGeo ser ikke bort fra at vinden lille julaften kan komme opp i full storm på Helgelandskysten.

Juleværet: Varsler hålkeføre

– Dette er sterk vind. Og den står rett inn mot kysten fra vest. Fordelen er at den sterkeste vinden er grytidlig om morgenen, og at den dør ut fra lunsjtider og utover.

På dette vindkartet kan du sjekke hvor mye det blåser akkurat nå. Sett musepekeren på det stedet du vil sjekke og klikk! Tjenesten er levert av Earth Nullschool.

Nødløsning julaften

Også hun rår folk til å komme seg av gårde over fjellovergangene fredag, og helst ha fjellene bak seg før kvelden, da de første frontene kommer inn.

– Men det finnes en nødløsning – hvis du ikke klarer fredag. Det ser ut til å bli betydelig mindre vind selve julaften, og det kan gi en mulighet.

Statsmeteorolog Selberg sier at nedbøren på Vestlandet lørdag torsdag er anslått til å kunne komme opp i 90–120 mm på døgnbasis.

– Dette er foreløpige anslag, som kan endre seg. Men det ser ut til at den mest intense nedbøren kommer fra midnatt og fram til midt på dagen.

INTENST REGNVÆR: Nedbøren setter inn fra midnatt til lille julaften, og vil nå langt inn i landet og langt opp i fjellene. Lokalt kan det komme 90–120 mm. Foto: Kart: StormGeo

Fare for skred

Det er Sunnhordland og Rogaland som ligger an til å få mest nedbør. Det er indre strøk om vil få mest nedbør.

Han peker på at temperatur blir svært høy, helt opp i 10 plussgrader på kysten. I og med at vindretningen er rett vest, vil regnet kunne trekke langt inn i landet og inn i fjordene, og høyt opp i fjellene, antyder han.

– Dette vil være en situasjon som kan gi fare for snøskred, så folk bør følge med på Varsom.no og få med seg oppdaterte værvarsler, sier Selberg.

Leste du? Dødstallene etter orkanen Maria kan være på over tusen

Julaften best i nord og øst

For selve julaften ser Finnmark og Østlandet ut til å stikke av med best vær – fordi det er fralandsvind og brukbart i nord, og fordi Østlandet ligger i le bak fjellene og kan få ganske bra vær. Vestlandet og kysten nordover kan få regnbyger, men i løpet av kvelden faller temperaturen nokså mye, og særlig nordover vil nedbøren kunne komme som snø i lavlandet, mener han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder