SENDTE MELDINGER: Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske, her fotografert i Stortingets vandrehall. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Fafo-ansatt varslet Støre om Giskes «ubehagelige» kontakt med sin datter

Trond Giskes oppførsel overfor en ung servitør på den årlige Fafo-festen er et av varslene som er kommet inn til Jonas Gahr Støre. - Det var rart og ubehagelig, sier kvinnen til VG.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Marie Melgård
 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over to år gammel

Denne uken kontaktet kvinnens far, som selv er ansatt i Fafo, Aps partileder Jonas Gahr Støre om saken. VG har kontaktet både kvinnen og faren i saken, og de har begge latt seg intervjue anonymt.

– Jeg sendte mandag denne uken et brev til Jonas Gahr Støre og varslet ham om en hendelse i 2012, hvor min datter ble oppsøkt av Trond Giske under Fafo-festen, forteller faren til VG.

Trond Giske var på det tidspunktet 45 år og næringsminister. Han deltok på den årlige hagefesten som samler tusen inviterte gjester fra eliten av norsk samfunnsliv, politikk og akademia utenfor Fafos lokaler på Grønland.

Fafo er en privat forskningsstiftelse som ble startet opp av LO, som har tette bånd til fagbevegelsen.

Ubehagelig

Kvinnen, som da var 21, var hyret inn som ryddehjelp og servitør. Flere av dem som jobbet under festen, er familie eller venner av de ansatte på Fafo.

VG forrige uke: Bitter Ap-konflikt etter Giskes sms'er

Faren forklarer at datteren ikke likte oppmerksomheten hun skal ha fått fra Giske:

– Datteren min avviste det hun oppfattet var forsøk på å få henne til å bli med ham hjem. Men på en eller annen måte fant Giske ut hva datteren min heter og telefonnummeret hennes, og sendte henne meldinger. Hun syntes det var ubehagelig at en mann i 40-årene, og som var statsråd, oppførte seg på denne måten, sier han.

Tekstmeldingene til 21-åringen skal ha blitt sendt på nattestid etter at festen var avsluttet.

Fikk tekstmeldinger på natten

VG har også vært i kontakt med kvinnen selv. Hun beskriver kontakten med Giske slik:

– Jeg jobbet der som en del av crewet og serverte drikke, ryddet og annet. Han kom stadig bort til meg når han skulle ha påfyll av drikke. De andre jeg jobbet med reagerte også på det. Jeg opplevde ham som flørtende, men var tydelig på at jeg ikke var interessert. Han var en av de siste som gikk, og da vi var få igjen spurte han meg om hvor jeg skulle etter festen. Jeg tolket det slik at han ville ha meg med hjem. Jeg sa jeg skulle hjem og sove. Etterpå, midt på natten, fikk jeg tekstmeldinger fra ham, sier kvinnen, og legger til:

– Det var rart og ubehagelig å få meldinger fra ham fordi jeg var så ung. Han var mye eldre. Han var på fest, jeg var på jobb. Det var unaturlig at han skulle ha sånn kontakt med meg. Han hadde jo mange andre på festen han kunne snakke med, og som var på hans egen alder, sier hun.

– Kunne ikke tolerere dette

Faren tok opp episoden i et møte med Fafo i 2012.

– Hva som hadde skjedd, ble tatt opp i ledergruppen. I tillegg ble det også bestemt at Giske ikke skulle inviteres på neste års Fafo-fest. Vi involverte også verneombudet i Fafo, på grunn av at jentene var å regne som ansatte og at dette ikke var en bra måte å behandle våre ansatte på. Vi kunne ikke tolerere dette, sier faren til VG.

Statsminister Solberg: – Har foregått trakassering i Høyre hvor fedre har varslet om eldre menn som prøvde seg på døtrene deres

Daværende verneombud Anne Mette Ødegård i Fafo bekrefter at hun ble kontaktet om Giske-saken.

– Jeg mottok et varsel om det som hadde skjedd, men fant at dette ikke var en sak for meg som verneombud, sier Ødegård.

Fafos daglige leder Tone Fløtten sier hun ikke kan huske at de ble enige om ikke å invitere Giske til festen året etter. Hun opplyser også at Giske står oppført som deltaker i Fafos egne registre for festen i 2013.

– Dårlig dømmekraft

Fløtten forteller dette om hendelsen i 2012 til VG:

– Etter hver fest har vi et møte hvor vi oppsummerer og gjennomgår festen som har vært. I 2012 fikk vi beskjed om denne saken med sms-ene fra Giske. Vi diskuterte selvfølgelig dette også. Vi mente at vi ikke hadde grunnlag nok for å rapportere dette til Arbeiderpartiet. Dette er en stor fest og at noen her inviterer noen av de som jobber her ut, anså vi ikke som tilstrekkelig til å lage en sak av det, sier Fløtten.

– Faren forteller VG at Giske ble avvist av den kvinnelig ansatte, og likevel sporet opp nummeret hennes og sendte henne tekstmeldinger. Hva tenker du om denne oppførselen?

– Det er dårlig dømmekraft, vil jeg si, forteller Fløtten.

Viste frem meldingene

Blant de unge servitørene skal reaksjonene ha vært sterke da de ble kjent med hendelsen under et forberedende møte i anledning Fafo-festen året etterpå, altså i 2013.

På dette møtet, som ble ledet av lederen for Fafos informasjonsavdeling Jon Lahlum, ble de unge ansatte informert om Giskes fremgangsmåte og tekstmeldinger. På oppfordring fra kollegene viste også kvinnen frem meldingene hun mottok fra Giske året i forveien.

VG har snakket med flere personer som var til stede og som bekrefter seansen. Jon Lahlum vil ikke kommentere saken.

Giske beklager

Trond Giske er forelagt VGs opplysninger.

«Jeg har sammen med Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng i dag gått gjennom de henvendelsene partiet har fått som angår meg. Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg. Det er mitt ansvar at ingen opplever meg slik», skriver Giske i en tekstmelding til VG.

– Alle varsler som Arbeiderpartiet mottar blir behandlet med det alvor det krever og på en forsvarlig måte, sier Jonas Gahr Støre i en SMS via sin kommunikasjonssjef Camilla Ryste.

Ap-leder Støre: – Jeg har sagt fra til Trond at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig

Ap-lederen har personlig mottatt flere varsler om Giskes oppførsel, og har i dag hatt et møte med sin nestleder og partisekretær Kjersti Stenseng hvor de har gått igjennom varslene.

Støre sier han ikke vil kommentere enkeltsakene.

– Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig. Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene, sier Støre i en pressemelding.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, skriver Giske i samme pressemelding.

Les også

 1. Ap-kollega: – Bra at Trond kommer med denne beklagelsen

  Partiledelsen har gitt Ap-nestleder Trond Giske beskjed om at han har opptrådt kritikkverdig.
 2. Støre: «Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig»

  Jonas Gahr Støre og Trond Giske kommenterer nå sammen varslene om Giskes oppførsel.
 3. Partikultur og #metoo i Ap

  Her er oppropet fra flere profilerte Ap-topper i Oslo med advarsler mot giftig partikultur og for trygg og åpen…
 4. Bitter Ap-konflikt etter Giskes SMS-er

  Trond Giske ble i 2011 kalt inn til møte med partisekretæren etter å ha sendt tekstmeldinger til et AUF-medlem.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Trond Giske

Flere artikler

 1. Giske ikke invitert på Fafo-festen

 2. Støre: «Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig»

 3. Kilder til VG: Støre anklaget Ap-klubbleder for solokjøring i opphetet møte

 4. Støre har gitt Giske en advarsel: – Han har ikke mye å gå på

 5. Aps advokat mener Giske sannsynligvis brøt loven

Fra andre aviser

 1. VG: Far varslet om Giskes oppførsel overfor datteren

  Fædrelandsvennen
 2. Trond Giske «beklager sterkt» egen oppførsel

  Aftenposten
 3. Giske er «veldig lei seg», men vil fortsette som Ap-nestleder

  Aftenposten
 4. Ap-kilder: Et parti lammet av konflikter

  Aftenposten
 5. Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet

  Fædrelandsvennen
 6. DN: Trond Giske innkalt til møte med Jonas Gahr Støre

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder