FÅR KRITIKK: Ap-nestleder Trond Giske har fått kritikk fra partiledelsen etter flere varsler om upassende oppførsel. Foto: Trond Solberg VG

Ap-kollega: – Bra at Trond kommer med denne beklagelsen

Partiledelsen har gitt Ap-nestleder Trond Giske beskjed om at han har opptrådt kritikkverdig. Ap-kollega Ingrid Heggø sier det er bra Giske beklager.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ap-nestleder Trond Giske hadde torsdag et møte med partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng. Der gikk de gjennom flere varsler som Støre personlig har fått inn på Trond Giske.

I en pressemelding fra Ap beklager Giske.

Ingrid Heggø er nestleder i Ap-fraksjonen i Stortingets finanskomité, der hun sitter sammen med Trond Giske. Hun ønsker beklagelsen fra Giske velkommen.

Dette sa Støre om saken fredag morgen:

– Spesielt bra for dem som har varslet

– Det er bra at Trond nå kommer med denne beklagelsen. Det er spesielt bra for dem som har varslet om atferden – at de er blitt tatt på alvor, sier Heggø til VG.

– Bør dette få konsekvenser for Giske?

– Jeg ser ikke nå noe ytterligere behov for konsekvenser. Belastningen ved å komme ut med dette er i seg selv stor, sier Heggø, som understreker at hun ikke kjenner til hva som er det konkrete innholdet i den atferden som Giske beklager.

Giske fikk torsdag kritikk av sin partileder Jonas Gahr Støre:

GISKE-KRITIKK: I en pressemelding skriver Jonas Gahr Støre at «jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig». Her er partilederen med Kjersti Stengseng, Hadia Tadjik og Trond Giske på et tidligere sentralstyremøte i Ap. Foto: Terje Bringedal VG

«Giske har høy moral»

Flere av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter fra Sør-Trøndelag rykket tidligere torsdag ut til Giskes forsvar.

Ap-representanten Kirsti Leirtrø sa til NRK at Giske ikke er slik han er blitt beskrevet de siste dagene, og la til:

«Jeg mener bestemt at Giske har høy moral».

Etter at pressemeldingen med Giskes beklagelse og Støres irettesettelse ble sendt ut torsdag ettermiddag, sier Kirsti Leirtrø til VG at hun aldri har sett annet enn at Giske behandler damer med respekt:

– Jeg leser pressemeldingen slik at varslerne er blitt tatt på alvor og partiledelsen har ryddet opp i det. Det viser at partiet har gode prosesser.

Ap-topper i Oslo: Advarer mot «giftig partikultur»

– Trygg på at vi har nulltoleranse

– Er du overrasket over at Giske har opptrådt kritikkverdig overfor andre?

– Det er ikke mulig å forholde seg overfor mennesker ut fra noe annet enn det man selv ser. Som politikere har vi plikt til å opptre anstendig. Nå har ledelsen tatt dette på største alvor, og Trond har beklaget, sier Leirtrø.

Det har vært full strid om maktkamp og #metoo-kampanjen i Ap. VG-kommentator Frithjof Jacobsen mener Ap sliter med å håndtere #metoo:

– Venter du ytterligere etterspill?

– Det har jeg ikke tenkt over. Vi ikke hva som har skjedd, men at det nå er ryddet opp. Jeg legger også til grunn at de som varslet er godt ivaretatt gjennom denne uttalelsen, sier Kirsti Leirtrø til VG.

Tuva Moflag som også sitter i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, er trygg på at ledelsen nå har håndtert varsel-sakene mot Trond Giske riktig.

– Jeg er trygg på at vi har nulltoleranse mot seksuell trakassering. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere denne saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder