STIFTEREN: Tyske Peer Sahlström-Leyh er stifteren av Fyrlykta. Nå har Fyrlykta mistet offentlige kontrakter og må selge det de eier.
STIFTEREN: Tyske Peer Sahlström-Leyh er stifteren av Fyrlykta. Nå har Fyrlykta mistet offentlige kontrakter og må selge det de eier. Foto: Kristiansen, Tore

Fosterhjemsstiftelse selger samtlige eiendommer etter VG-avsløring

INNENRIKS

Stiftelsen Fyrlykta selger eiendommer verdt flere millioner kroner. Salgene skjer etter at eierne mistet lukrative kontrakter med det offentlige.

Publisert: Oppdatert: 31.01.18 15:55

I mai skrev VG om fosterhjemsstiftelsen Fyrlykta, som har fått verdifulle avtaler med det offentlige ved å oppgi at de er en ideell organisasjon som ikke har som mål å tjene penger.

Bufdir satte i gang en granskning, og i en rapport ble det konkludert med at stiftelsen ikke var ideell. Bufdir mente Fyrlykta hadde lurt seg til konkurransemessige fordeler – noe Fyrlykta selv nektet for – og avsluttet avtalene med stiftelsen.

I kjølvannet av dette har Fyrlykta lagt ned institusjonsdriften, og selger nå samtlige eiendommer, inkludert hovedkvarteret i Fredrikstad.

Kjøpte eiendommer med barnevernsmillioner

Ved utgangen av 2016 hadde selskapet i sine regnskaper verdsatt sine eiendommer til over 14 millioner kroner.

Nå opplyser daglig leder, Irene Ivin, til VG at fire av syv eiendommer ble solgt høsten i fjor, og resterende legges ut for salg nå.

– Alle eiendommene har hatt institusjonsdrift. Vi har ikke hatt fortjeneste så langt på salg av eiendommene, hverken eiendommer solgt av Fyrlykta eller Toldbodbrygga, og har således ingen grunn til å forvente skattekrav tilknyttet salgene, sier Irene Ivin, daglig leder i Fyrlykta.

Selger med gevinst

Stiftelsens hovedkontor ligger på Toldbodbrygga i Fredrikstad. Og er en del av den betydelig eiendomsporteføljen selskapet har skaffet seg både gjennom Fyrlykta, og gjennom datterselskaper.

Foruten hovedkontoret er de resterende eiendommene benyttet til institusjonsdrift, ifølge lederen

Toldbodbrygga 1 ble kjøpt for 2,9 millioner kroner i 2015. Fyrlykta leier kontorlokaler fra eget selskap i dette bygget.

Denne legges nå ut for salg til 7 millioner kroner, skriver Fredrikstad blad. Til avisen sier daglig leder at det skjer som følge av den økonomiske situasjonen og behov for mer hensiktsmessige lokaler.

Skal klare skattekrav

Både Stiftelsestilsynet og Skattetaten har åpnet sak mot stiftelsen. Sistnevnte vurderer å krever flere millioner skattekroner fra selskapet som er beskyldt for å seile under falskt flagg.

– I forbindelse med opprydningen har vi god dialog med Skatteetaten, sier Hugo Matre, styreleder i Fyrlykta til Fredrikstad blad.

På spørsmål om hvorvidt de kan klare et skattekrav i millionklassen svarer styreleder:

– Våre beregninger viser at vi skal klare det.

Her kan du lese mer om