STIFTEREN: Tyske Peer Sahlström-Leyh er stifteren av Fyrlykta. Nå har Fyrlykta mistet offentlige kontrakter og må selge det de eier. Foto: Kristiansen, Tore

Fosterhjemsstiftelse selger samtlige eiendommer etter VG-avsløring

Stiftelsen Fyrlykta selger eiendommer verdt flere millioner kroner. Salgene skjer etter at eierne mistet lukrative kontrakter med det offentlige.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I mai skrev VG om fosterhjemsstiftelsen Fyrlykta, som har fått verdifulle avtaler med det offentlige ved å oppgi at de er en ideell organisasjon som ikke har som mål å tjene penger.

Bufdir satte i gang en granskning, og i en rapport ble det konkludert med at stiftelsen ikke var ideell. Bufdir mente Fyrlykta hadde lurt seg til konkurransemessige fordeler – noe Fyrlykta selv nektet for – og avsluttet avtalene med stiftelsen.

I kjølvannet av dette har Fyrlykta lagt ned institusjonsdriften, og selger nå samtlige eiendommer, inkludert hovedkvarteret i Fredrikstad.

Fosterhjemskongen
les også

Bufdir avslutter rammeavtaler med ideelle fosterhjemsleverandører

Kjøpte eiendommer med barnevernsmillioner

Ved utgangen av 2016 hadde selskapet i sine regnskaper verdsatt sine eiendommer til over 14 millioner kroner.

Nå opplyser daglig leder, Irene Ivin, til VG at fire av syv eiendommer ble solgt høsten i fjor, og resterende legges ut for salg nå.

– Alle eiendommene har hatt institusjonsdrift. Vi har ikke hatt fortjeneste så langt på salg av eiendommene, hverken eiendommer solgt av Fyrlykta eller Toldbodbrygga, og har således ingen grunn til å forvente skattekrav tilknyttet salgene, sier Irene Ivin, daglig leder i Fyrlykta.

Selger med gevinst

Stiftelsens hovedkontor ligger på Toldbodbrygga i Fredrikstad. Og er en del av den betydelig eiendomsporteføljen selskapet har skaffet seg både gjennom Fyrlykta, og gjennom datterselskaper.

Foruten hovedkontoret er de resterende eiendommene benyttet til institusjonsdrift, ifølge lederen

Toldbodbrygga 1 ble kjøpt for 2,9 millioner kroner i 2015. Fyrlykta leier kontorlokaler fra eget selskap i dette bygget.

Denne legges nå ut for salg til 7 millioner kroner, skriver Fredrikstad blad. Til avisen sier daglig leder at det skjer som følge av den økonomiske situasjonen og behov for mer hensiktsmessige lokaler.

UTSIKT: Tolbodbrygga 1 (det lange bygget i forgrunnen) er eid 100 prosent av Fyrlykta. Nå er denne priset til 7 millioner kroner. Foto: VG

les også

Bufdir gransker ideelle i barnevernet

Skal klare skattekrav

Både Stiftelsestilsynet og Skattetaten har åpnet sak mot stiftelsen. Sistnevnte vurderer å krever flere millioner skattekroner fra selskapet som er beskyldt for å seile under falskt flagg.

– I forbindelse med opprydningen har vi god dialog med Skatteetaten, sier Hugo Matre, styreleder i Fyrlykta til Fredrikstad blad.

På spørsmål om hvorvidt de kan klare et skattekrav i millionklassen svarer styreleder:

– Våre beregninger viser at vi skal klare det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder