SVEKKET TILLIT: Hendelsen har svekket Margarita Jeanett Johansen tillit til helsevesenet, sier hun til VG.

SVEKKET TILLIT: Hendelsen har svekket Margarita Jeanett Johansen tillit til helsevesenet, sier hun til VG. Foto: Privat

Operert i feil fot: – Det er totalt uforsvarlig

Da Margarita Jeanett Johansen (30) våknet opp fra narkosen, oppdaget hun at legene hadde operert feil fot. Sykehuset unnskyldte seg med at det var fredag, sier hun.

30. november skulle Margarita Jeanett Johansen endelig få bukt med leddbåndskaden hun hadde slitt med i nesten ett år. Før hun fikk fikset den ustabile venstrefoten, så ble høyrefoten, som var helt fin, operert.

les også

Sykehus opererte feil kne på pasient – får kritikk av Helsetilsynet

– En er i en sårbar posisjon i utgangspunktet ved en operasjon. Man legger livet sitt i hendene til de ansatte på operasjonsstuen og forventer den beste, og ikke minst riktige, behandlingen. Hendelsen har svekket min tillit til helsevesenet betraktelig, sukker Johansen.

– Var slitne og så frem til helg

Tre dager før operasjonen på Sørlandet sykehus Arendal var hun på forundersøkelse hos legen. Der ble hun tegnet med en tykk, svart sprittusj på venstre ankel.

les også

Fem pasienter fikk friske organer fjernet

– Disse merkene var fremdeles veldig tydelige da jeg ble trillet inn til operasjonssalen. Men da jeg våknet opp fra narkosen etter operasjonen, hadde jeg veldig vondt i høyre bein, forteller hun.

Fortumlet etter operasjonen, spurte hun om legene hadde operert riktig fot. Da de løftet teppet som lå over foten, skal legene ha oppdaget pilen på Johansens venstre fot.

De ansatte beklaget seg og sa at dette var en menneskelig feil. Det verste var at de unnskyldte seg med at det var fredag og at mange derfor var slitne og så frem til helg.

BEGGE OPERERT: Da Margarita Jeanett Johansen våknet opp etter operasjonen, oppdaget hun til sin store skrekk at legene hadde operert høyrebeinet, som det slettes ikke var noe galt med. Rett etter dette fikk hun operert venstrebeinet. Foto: Privat

– Fortvilet

Johansen kan ikke fatte at sykehuset unnskylder tabben med at det snart var helg.

– Jeg var så fortvilet og jeg hadde nettopp våknet fra narkose, så jeg visste ikke hvordan jeg skulle reagere, sier hun.

les også

Sykehus fjernet bryster og eggstokker på feil grunnlag

Johansen, som selv er sykepleier, kan ikke skjønne at dette kunne skje på et norsk sykehus.

– Jeg har gått ni og ti og elleve vakter etter hverandre, og jeg har aldri vært så sliten at jeg kunne gjort denne feilen. Om så de som opererte var så slitne at de kunne overse en tykk, sort pil, så burde de overhodet ikke operert. Det er totalt uforsvarlig, sier hun.

– Har gitt meg mye problemer

Etter operasjonen kunne hun selv velge om hun ville operere den andre foten med en gang eller vente i to uker.

– Jeg valgte å ta det med en gang fordi da slapp jeg unna med to og en halv i stedet for fire uker på krykker, sier hun.

les også

Ble feiloperert: Var døden nær

Hun må nå trene opp to bein i stedet for ett.

– Høyrefoten har veldig mye smerter siden de strammet leddbåndet, som ikke skulle strammes.

FEILOPERERT: Sørlandet sykehus beklager hendelsen. Foto: Roger Neumann

– En alvorlig hendelse

Sørlandet sykehus sier de er kjent med hendelsen, og at den er registeret i deres meldesystem for uønskede hendelser.

– Dette er en alvorlig hendelse som ikke skulle ha skjedd og som vi sterkt beklager, skriver fagdirektør Per Engstrand i en e-post til VG.

Sykehuset informerer om at hendelsen er rutinemessig er meldt til Folkehelseinstituttet og Helsetilsynet, og at den er gjennomgått hos foretaksledelsen på Sørlandet sykehus.

les også

Norske leger raser over ulik tilgang til ny medisin: – Fører til forskjellsbehandling

– Johansen sier at de ansatte beklaget feilen, og begrunnet feilen med at det var fredag og at mange var slitne. Hvordan stiller sykehuset seg til denne forklaringen? 

– Vi gjennomgår nå hva som har skjedd gjennom en systematisk årsaksanalyse sammen med de involverte. Det ble for seks år siden igangsatt et nasjonale pasientsikkerhetsprogram der ett av innsatsområdene var å standardisere en rutine som skulle å hindre slike hendelser på operasjonsstuene. Dette har Sørlandet sykehus innført og fulgt opp, sier Engstrand.

– Det er derfor trygt å la seg operere ved Sørlandet sykehus, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder