Flertallet sa nei til å utsette behandlingen av Acer-vedtak: Debatteres i Stortinget nå

Stortinget tar torsdag stilling til om Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da Stortinget torsdag ettermiddag møttes for å ta stilling til EUs tredje energipakke, fremmet SVs Lars Haltbrekken et forslag om å utsette behandlingen.

– Island er viktig i forhold til EØS-spørsmål, og det er viktig at vi får en så omstridt sak som dette er godt belyst, sa han i Stortinget torsdag.

Forslaget om utsettelse fikk han ikke flertall for.

Forvirring om kabler

Bare timer før avstemningen torsdag hersket det imidlertid full forvirring, da olje- og energiministeren bekreftet at Ap-grunnfjellets krav om at den omstridte North Connect-kabelen til Skottland skulle utsettes, ikke blir innfridd.

Fra Stortingets talerstol viste Rødt-leder Bjørnar Moxnes Arbeiderpartiets krav har vært at en tredje kabel vil vurderes når de to andre er utbygd, og retter et spørsmål mot olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp):

– Så sies det noe annet fra statsråden og statsministeren, nemlig at man skal høste erfaring og gjøre analyser av kabler som er under bygging. Vil statsråden vente til de er bygd, før man vurderer konsesjonssøknaden fra North Connect?

Søviknes svarer slik:

– Jeg gjentar det jeg har sagt tidligere at vi har sagt at regjeringen vil følge opp det som nå ligger som en innstilling i dag og forhåpentligvis blir et resultat etter Stortingets behandling, og vil følge regelverket som gjelder i dag.

Det ligger imidlertid an til at regjeringspartiene får flertall for tilslutning, etter at Aps stortingsgruppe ga grønt lys til energipakken tidligere denne uken. MDG vil også gi sin støtte.

KrF, Sp, SV og Rødt har markert seg som motstandere.

– Vinn-vinn

Søviknes viste i sitt hovedinnlegg til at EUs tredje energipakke er en vinn-vinn-situasjon for Norge.

– La meg slå fast at norsk energiressurser skal forbli norske. Norske myndigheter vil fortsatt ha full kontroll og styring. ACER vil ikke bidra til økning i strømpriser og myndigheter skal fortsatt behandle konsesjoner.

– Forunderlig

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa fra talerstolen at han synes det er «forunderlig» at Ap nå stoler mer på Terje Søviknes (Frp) enn på Hans Christian Gabrielsen fra LO.

– Her har en samlet norsk fagbevegelse vært krystallklare. Snakk om å ønske nasjonal kontroll, nasjonal styring av energien, som kan som kan bygge industri og industriarbeidsplasser over hele landet, men det er ikke nok for Arbeiderpartiet, mens flertallet av fylkeslagene til Arbeiderpartiet har vært klare. Ikke gi tilslutning til denne løsningen som Høyre og Frp står i spissen for, sa Vedum.

Dette ble avvist av Espen Barth Eide (Ap).

– Vi har vært uenige om tilknytningen til Acer påvirker disse forholdene. Det er helt klart. Derimot er vi enig i nasjonal styring og kontroll, Statnetts monopol, at det er viktig å bruke kraft for å bygge norsk industri. Det er viktige sentrale spørsmål vi har lagt til grunn for dette arbeidet, det er vi enige med LO og andre deler av fagbevegelsen om, sier Eide.

Lars Haltbrekken (SV) stilte også spørsmål ved hvordan Ap vil sikre at erfaringer med de to kablene som er under utbygging skal sikres før nye utenlandsforbindelser vurderes.

– Det skal høstes erfaringer med eksisterende og allerede vedtatt utenlandskapasitet og du kan ikke høste erfaringer med noe som ikke allerede har skjedd. Vi er trygge på at dette er ivaretatt på en god måte, sa Eide.

Misfornøyd Vedum

Vedum er i alle tilfeller misfornøyd med at saken likevel skal stemmes over.

– Det er totalt uansvarlig og uklokt å ikke utsette denne saken når statsministeren og oljeministeren har skapt så mye forvirring, sier han.

Fra talerstolen sier Søviknes at det har vært mye snakk om at politikere ikke må nøre opp under frykt de siste dagene.

– Jeg mener det er nettopp det Senterpartiet gjør, når de så til de grader nører opp under den ubegrunnede frykten som har reist seg der ute knyttet til hva faktisk tredje energimarkedspakke og ACER er, sier han.

Avviser utenlandske kabler

Eide trakk frem at det er bra for norsk industri å være tilknyttet Europa.

– Med den formen for tilknytning vi nå velger, hvor vi sørger for kontroll og de refererte regler for når nye kabler skal bygges, så er det bra for norsk industri å være tilknyttet Europa, sa Eide og viste til både import og eksport av kraft.

Bjørnar Moxnes oppfordret Arbeiderpartiet til å stemme i mot, og la til at de har fagbevegelsen og grasrota i ryggen.

– Men hva gjør de? De går sammen med Høyre og Frp mot eget grunnplan og fagbevegelsen. De går til det skritt å feilinformere egen stortingsgruppe, noe statsministeren avslørte her i går, sa han med henvisning til de omstridte North Connect-kablene.

Striden har vært voldsomt betent. Kritikerne mener blant annet at et ja til energibyrået Acer representerer en suverenitetsavståelse og kan føre til økte strømpriser. Tilhengerne mener på sin side at tilslutningen kan fremskynde et grønt skifte.

les også

Acer-klagestorm mot NRK: Det blir å plombere TV-en og sende lisensregningen rett tilbake

Splittet Ap

I Ap har spørsmålet blitt en verkebyll. På partiets gruppemøte tirsdag ble det med knapp margin gitt tilslutning til energipakken.

Partisekretær Kjersti Stenseng, tidligere nestleder Trond Giske og veteran Martin Kolberg er blant dem som har ønsket utsettelse.

Tidligere i mars leverte 97 Arbeiderparti-ordførere et opprop til Aps stortingsgruppe der de krevde nei til Acer, ifølge Klassekampen. Også flere av partiets fylkeslag har gått imot.

Samtidig har LO gått inn for at beslutningen bør utsettes, og organisasjonen Nei til EU har ifølge Klassekampen varslet at de vurderer å saksøke Stortinget som følge av feilbehandling av saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder