SKIFØRE: Det skal bli skikkelig vintervær til helgen, skal vi tro meteorologene. Dette bildet er av en skiløype opp til Lunkefjell på Sjusjøen ifjor vinter.
SKIFØRE: Det skal bli skikkelig vintervær til helgen, skal vi tro meteorologene. Dette bildet er av en skiløype opp til Lunkefjell på Sjusjøen ifjor vinter. Foto: Line Møller VG

En skikkelig vinterhelg i vente –  ta fram ullundertøyet

  • NTB
Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Det ventes kjølig vær flere steder i landet. På Østlandet ligger alt til rette for en god skihelg – med snøfall fram mot fredag og deretter finvær.

– Det er nok absolutt greit å ha ullundertøyet parat, sier statsmeteorolog Ida Fossli ved Meteorologisk institutt til NTB.

Til helgen kommer også kulden. Meteorologene har varslet om snø i flere deler av landet allerede fra onsdag av.

Les mer: Kan komme 30 cm snø på Sør- og Østlandet

Hun opplyser at det vil falle snø på Østlandet fram til fredag. Men også sør på Vestlandet får de smake på litt nedbør framover.

– Her blir det mest oppholdsvær, men man får litt nedbør i Rogaland og sør i Hordaland.

Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal slipper for det meste unna.

– Også Nordland slipper nok unna nedbøren, mens kyststrøkene i Finnmark og Troms får en del snøbyger fram til fredag, sier Fossli.

Se de spektakulære bildene: Niagarafallene islagt av ekstremkulde

Mye snø

Dermed ligger det an til mye god nysnø til dem som liker den slags. En oversikt Meteorologisk institutt har laget, viser at snønivået er langt høyere i store deler av landet enn på samme tid i fjor.

– Spesielt i Sør-Norge er det mer snø i fjellet nå enn på samme tid i fjor. Men for Nordland var det mer snø i fjor.

Snøfallet blir tatt godt imot blant skientusiaster, men meteorologen understreker at det er vanskelig å si hva resten av sesongen vil by på.

– Det er i hvert fall en god start for dem som liker å gå på ski og være ute i snøen. Men for andre er det kanskje ikke så positivt.

Ødeleggende orkaner, flommer og tørke: Det brutale klimaåret 2017

Ta fram skiene

Sør-Norge ser ut til å få helgens beste skivær. Etter noen dager med snøfall, blir det for det meste oppholdsvær her fra fredag formiddag og utover.

–Sør for Stad og Dovre blir det for det meste oppholdsvær. Østlandet får en fin helg, med vinterlige temperaturer, sol og finvær, sier meteorologen.

Nord for Stad blir det vind inn fra nordvest til helgen, noe som betyr bygevær inn fra havet.

– Man får påfyll av hvit nedbør, særlig i Nord-Norge.

Fikk du med deg: Nedbørsrekorden glapp for Bergen sentrum

Vinterlige temperaturer

Hele landet vil oppleve å få kald luftmasse over seg.

– Spesielt på Østlandet, hvor det er lite skyer. Skyene fungerer som et lite teppe. Når det blir klarvær på natten og store deler av dagen, blir det ofte kaldt, sier Fossli.

Selv om skifolket i Sør-Norge forespeiles en fin helg flere steder, er utsiktene for resten av sesongen høyst usikker.

– Det er så å si nesten umulig å spå. Langtidsprognosen våre går ti dager fram i tid. Selv den er ganske usikker når man beveger seg ut i neste uke. Det er lettere å si noe i etterkant enn å forutse det på forhånd, slår meteorologen fast.

Denne artikkelen handler om