Rettssaken mot de to SIAN-aktivistene skal etter planen opp i Oslo tingrett 3. april. Illustrasjonsfoto. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

SIAN-profiler tiltalt for flere tilfeller av muslimhets

En 53 år gammel mann og en 57 år gammel kvinne er tiltalt for en rekke tilfeller av hatefulle ytringer etter rasismeparagrafen – straffeloven paragraf 185.

  • andre.lorentsen@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Begge tiltalte er sentrale i organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), skriver Filter Nyheter. Kvinnen er bosatt i Askim i Østfold, mens mannen bor på Jevnaker i Oppland.

Begge er tiltalt for innholdet i en løpeseddel de delte ut under et SIAN-arrangement på Stovner i Oslo 20. juli i fjor, mens kvinnen i tillegg er tiltalt for innholdet i en tale hun holdt i regi av SIAN foran Stortinget 1. september i fjor.

les også

Muslimfiendtlighet – hvorfor er det et problem?

Politiadvokat Andreas Kruszewski opplyser at saken er etterforsket av Oslo-politiets hatkrimgruppe ved Manglerud politistasjon.

– Det er politiet som har initiert saken og anmeldt dette. Brosjyrene gjengitt i den ene tiltaleposten ble oppdaget av politiet, samtidig som også medborgere som reagerte, har vært i kontakt med oss. Når det gjelder den andre delen av tiltalen, så var politiet til stede under den offentlige appellen kvinnen holdt, sier Kruszewski til Filter Nyheter.

les også

Undersøkelse: Jødehatet har blitt verre

Løpesedlene inneholdt flere utsagn som kan tolkes som at SIAN mener at muslimer i Norge generelt er å anse som seksualforbrytere, drapsmenn og en terrorfare.

Kvinnens tale viser til en video på et svensk nettsted om asylsøkere i en svensk småby som ifølge henne viser hvordan det blir «når det blir importert morderzombier, seksualpredatorer, tilbakestående kultur».

– Vår vurdering er at ytringene de tiltalte fremmer, er av en slik grov og kvalifisert krenkende art at de er over terskelen for å rammes som diskriminerende og hatefulle ytringer, sier politiadvokaten til Filter Nyheter.

Saken skal etter planen opp i Oslo tingrett 3. april. Retten har bare satt av denne ene dagen til saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder