Flere siktet for drapsforsøket på William Nygaard

Bare to dager før foreldelsesfristen går ut, har Kripos siktet flere personer for drapsforsøket mot forlagsdirektør William Nygaard (75) i 1993.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg er lettet og fornøyd med utviklingen i saken, ikke minst at påtalemyndigheten og politiet sier at «handlingen fremstår som et angrep rettet mot det trykte ords fred», skriver Nygaard i en SMS til VG.

les også

Nygaard-saken: Glad saken reddes fra glemselen

Videre uttrykker Nygaard at han håper saken blir løst.

– Selv om en understrekning av det samfunnspolitisk prinsipielle i saken er svært viktig og tilfredsstillende!

Det var NRK som først meldte om utviklingen i saken tirsdag morgen. Kripos bekrefter overfor VG at de siktede er utenlandske statsborgere som ikke oppholder seg i Norge.

For tre år siden: Øker dusøren for Nygaard-skytingen til to millioner kroner

Ikke pågrepet

Flere personer er siktet for å ha angrepet betydelige samfunnsinteresser.

– Det er nye undersøkelser av etterforskningsmaterialet som gir grunnlag for å sikte flere personer. De siktede personene er ikke pågrepet, sier pressesjef for Kripos, Ida Dahl Nilssen, til VG.

– Det vi kan si, er at de som er siktet ikke har vært siktet tidligere.

– Kommer siktelsen av at det har kommet ny informasjon på banen?

– Siktelsen kommer av en samlet gjennomgang av etterforskningsmaterialet, som gjør at mener det er skjellig grunn mistenke av flere personer, svarer hun.

Daværende forlagssjef William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i 1993. Foto: Jon Eeg, NTB scanpix

les også

Utlover en halv million for Nygaard-tips

Kripos vil ikke gå ut med antall personer som er siktet, eller når personene ble siktet.

– Vi forstår at informasjonen er knapp, men vi sier det vi mener vi kan si, uten å ødelegge for det vi skal gjøre videre, sier Dahl Nilssen.

På spørsmål om det er sannsynlig at det blir tatt ut siktelse av flere personer før foreldelsesfristen trer inn torsdag, svarer Dahl Nilssen at Kripos ikke kan utelukke noe.

Hvorvidt Kripos samarbeider med politi eller etterretning i andre land, ønsker ikke Kripos å gå ut med. Kripos jobber videre med saken gjennom en etterforskningsgruppe.

– Vi kommer av naturlige grunner ikke til å gå inn på hvilken type etterforskning vi gjør, sier Dahl Nilssen, som samtidig oppfordrer publikum om å sende inn tips i saken.

Omstridt bok

Forlagsdirektør William Nygaard i Aschehoug ble skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig i Oslo 11. oktober 1993.

Attentatet ble satt i sammenheng med utgivelsen av forfatter Salman Rushdies omstridte roman «Sataniske vers». Saken er blitt beskrevet som en av de store uløste kriminalsakene i norsk etterkrigstid.

Salman Rushdie og William Nygaard: Angrepet knyttet oss sammen

DRAPSTRUET: Forfatteren Salman Rushdie er mest kjent for kontroversene rundt romanen Sataniske vers, som ble utgitt i 1988. Her på et bilde fra 1997. Foto: Terje Bendiksby, VG

Etterforskningen ble gjenopptatt i 2009. Året etter utlyste Den norske Forleggerforening og Aschehoug en dusør på 500.000 kroner for avgjørende tips.

– Det samlede resultatet av etterforskningen gir ingen holdepunkter for at drapsforsøket var motivert av andre forhold enn Nygaards rolle som utgiver av boken Sataniske vers i april 1989, skriver Kripos i en pressemelding tirsdag morgen, og fortsetter:

– Handlingen fremstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet.

les også

Riksadvokaten vil se på Nygaard-saken på nytt

I 2010 sluttet Nygaard som konsernsjef og forlegger – etter 35 år i Aschehoug.

For Nygaard er det betydningen av ytringsfriheten som er det viktigste for ham i denne saken. Det sier 75-åringens advokat, Vidar Strømme, til VG.

– Noe av det viktigste for William er at siktelsen understreker den samfunnsmessige betydningen, og at det er ytringsfriheten som er under angrep.

25 år siden

Torsdag 11. oktober vil det være 25 år siden angrepet mot Nygaard, og den strafferettslige foreldelsesfristen vil da i utgangspunktet inntre.

Det er imidlertid involverte i saken som politiet nå har siktet, og det er nylig iverksatt tiltak som innebærer at foreldelsesfristen for disse brytes.

ÅSTED: William Nygaard ble skutt i sitt egen hjem i 1993. Foto: Jon Eeg, NTB scanpix

Ifølge Kripos legges det til grunn at forholdet rammes av straffeloven (1902) § 99a samtidig som det er et forsøk på overlagt drap, jf. samme lov § 233 jf. § 49.

Dette er ifølge NRK første gang den juridiske begrunnelsen blir prøvd i norsk rett.

– Det er kjempebra, og veldig interessant, sier forfatter og NRK-journalist Odd Isungset til VG.

les også

Nygaard-saken: Alle spor fører til Iran

Fryktet glemmeboken

Han har skrevet en bok om attentatet og fulgt Nygaard-saken over lang tid. Nå gleder han seg over at etterforskningen har fått en ny utvikling.

– Jeg var redd for at hele saken kom til å gå mer eller mindre i glemmeboken. Timeglasset var i ferd med å renne ut, sier Isungset og viser til at foreldelsesfristen ville ha gått ut førstkommende torsdag.

Han tror den videre etterforskningen av saken kommer til å bli komplisert.

– Det er personer som befinner seg i utlandet, som nå er siktet. Det er sånn sett ingen tvil om at det er en krevende etterforskningen.

FLERE SIKTET: Her er Salman Rushdie og William Nygaard fotografert sammen på Aschehougs hagefest i 1992. Året etter ble Nygaard forsøkt drept utenfor sitt eget hjem. Foto: Morten Holm/NTB scanpix

Forlaget Aschehoug, der Nygaard tidligere var forlagsdirektør, skriver i en pressemelding tirsdag morgen at de nye siktelsene fra Kripos sender et tydelig signal for ytringsfrihet.

– Dette er et viktig budskap om støtte til alle som mottar trusler for det de skriver og sier. De er ikke blitt færre og truslene ikke mindre alvorlige på 25 år, sier konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i Aschehoug.

Ytringsfrihet

Interesseorganisasjonen Forleggerforeningen mener at siktelsen som er tatt ut er viktig for ytringsfriheten i Norge.

– I 25 år har vi håpet at dette skulle bli oppklart, og om dette er begynnelse på en oppklaring, så er det veldig viktig for hele ytringsfrihetsperspektivet. Vi er ikke like fornøyd med all etterforskningen som har vært underveis i løpet, men hvis en siktelse nå fører til dom, så vil det være flott at Kripos har fortsatt arbeidet, sier administrerende direktør i Kristenn Einarsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder