GJENGANGER: Den russiske mannen som er siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet, arbeider for russiske myndigheter. Foto: ECPRD

Russer (51) siktet og fengslet for ulovlig etterretning i Norge

Russiske Mikhail Botsjkarjov (51) er siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar på Stortinget, opplyser PST. Mannens forsvarer bekrefter at elektronisk utstyr er beslaglagt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mannen ble pågrepet på Gardermoen fredag kveld og fremstilt for Oslo tingrett lørdag.

Får du ikke VGs morgenoppdatering? Meld deg på her!

– Vi fikk det vi ba om. Det var varetektsfengsel i to uker med brev- og besøkskontroll, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG.

– Jeg kan bekrefte at fengslingen har sammenheng med et seminar på Stortinget, sier Hugubakken.

Mannen har deltatt på lignende konferanser i en årrekke.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VG på epost her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til 92088655.

– MISFORSTÅELSE: Mannens advokat Hege Kristine Aakre sier til VG at Mikhail Botsjkarjov (51) stiller seg uforstående til siktelsen. Den russiske mannen sitter i Oslo fengsel. Foto: Knut Erik Knudsen, VG

– Skyldes misforståelser

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 (se faktaboks), som omfatter ulovlig etterretningsvirksomhet. Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

Forsvarer Hege Kristine Aakre sier til VG at mannen, som er en russisk statsborger, stiller seg uforstående til siktelsen. Han er uten tilknytning til Norge utover konferansen har var på i Oslo.

– Han mener det hele skyldes misforståelser.

Aakre bekrefter overfor VG at det har blitt beslaglagt elektronisk utstyr, men sier det ikke er beskrevet noe spesialutstyr i saken.

Forsvarer: – Ingen bevis

– De har gjort observasjoner som de mener er mistenkelig, men utover det er det ingen konkrete bevis på at han har samlet inn informasjon. De har vært på vakt og melder inn det som er mistenkelig, men han har gode forklaringer på hva som skal ha skjedd.

– Det er en forklaring, som hvis den stemmer, betyr at han ikke har gjort noe straffbart.

FORSVARER: Hege Kristine Aakre. Foto: Advokatfirmaet Larsen & Co

NSM bistår

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bistår i etterforskningen av russeren.

Kommunikasjonsdirektøren i NSM sier til VG at de har fått anmodning om å bistå med tekniske ressurser.

– Dette har vi gjort, men det er PST og Stortinget som håndterer saken, sier Mona Strøm Arnøy.

«Mistenkelig atferd»

Torsdag og fredag var det en interparlamentarisk konferanse i regi av ECPRD, The European Centre for Parlimanetary Research and Documentation, på Stortinget.

KONTAKTET PST: Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at PST ble kontaktet på bakgrunn av mistenkelig atferd fra en av deltagerne på konferansen. Foto: Helge Mikalsen, VG

Stortingets direktør Marianne Andreassen opplyser til VG at det ble observert en merkelig atferd fra en av deltagerne under konferansen, og at PST deretter ble varslet.

Hva var det med atferden som var merkelig?

– Jeg kan ikke gå inn på hva dette dreide seg om.

Hvem varslet om den merkelige atferden?

– Det jeg kan si er at dette var et arrangement med administrativ ansatte fra europeiske parlamenter. Det ble observert merkelig atferd fra en av deltagerne. Jeg kan ikke gå mer inn på det.

Andreassen ønsker ikke å kommentere hvor lenge den siktede russeren oppholdt seg på Stortinget, eller på hvilket tidspunkt PST ble varslet.

Stortingsdirektøren kjenner ikke til om russeren har besøkt Stortinget ved tidligere anledninger.

Konferanse om digitalisering

Blant temaene på konferansen var informasjonssikkerhet.

Den Mikhail Botsjkarjov har vært tilknyttet ECPRD de siste ni årene, og har deltatt på en rekke arrangementer over hele Europa i regi av nettverket i denne perioden.

Stortinget var vertskap for årets konferanse, som handlet om digitalisering. De 79 deltagerne på konferansen var administrativt ansatte i parlamenter. Totalt var det ansatte fra 34 land til stede.

Hugubakken sier til VG at mannen har oppført seg på en slik måte at de valgte å pågripe ham, uten å ville forklare nærmere.

– Vi er i en veldig tidlig etterforskningsfase, og ønsker ikke å si noe mer om vi har gjort, sier han.

På spørsmål fra VG om advokaten kan si noe om mannens atferd, sier Aakre:

– Han mener at det kan forklares.

les også

Frode Bergs forsvarer: – Øker sjansen for utveksling

– Øker sjansen for Frode Berg

Helt siden Frode Berg ble pågrepet i desember, har det blitt spekulert i at en utveksling med en russisk fange kan være en aktuell måte den spionanklagede nordmannen kan få komme hjem til Norge på.

– Dette øker jo sjansen for en utveksling dersom siktelsen og fengslingen blir stående over tid. Vi har foreløpig for få opplysninger til å si noe konkret om dette legger noe grunnlag for en utveksling med Frode Berg. Vi følger naturligvis utviklingen i saken tett, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes.

Prioritert etterforskning

Hverken Hugubakken eller Andreassen ønsker å opplyse om hva som konkret førte til at det ble slått alarm og mannen ble pågrepet.

– Det jeg kan si om den siden av saken er at han er siktet for straffelovens paragraf 121 om ulovlig etterretningsvirksomhet. Det peker jo i en bestemt retning, sier Hugubakken.

Hugubakken forklarer at de i første omgang vil undersøke hva vedkommende har drevet med.

– Den etterforskningen her er en prioritert sak for oss nå, sier han til VG. Han vil ikke kommentere om vedkommende har vært kjent for PST fra tidligere.

SEMINAR: Mikhail Botsjkarev (51) deltok på et seminar på Stortinget. Foto: PETER MYDSKE, Stortinget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder