KOMMER KRF I MØTE: VG møtte torsdag ettermiddag statsminister Erna Solberg (H) i Brussel. Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Erna Solberg klar for å endre abortloven – kaster seg inn i kampen om KrFs veivalg

BRUSSEL/OSLO (VG) statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier hun er villig til å forhandle endringer i abortloven, dersom KrF ønsker plass i hennes regjering.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over ett år gammel

Høyre-lederen er klar til å kunne gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort.

Men hun er også åpen for endringer i den omstridte bestemmelsen som gir rett til abort i tilfelle det ufødte barnet diagnostiseres med alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom.

– Dette er temaer som er krevende i Høyre, presiserer hun.

– Men vi er klar over at dette er viktige saker for KrF. Hvis KrF konkluderer med at de vil forhandle for å komme inn i regjeringen, er det naturlig at de får sette et verdi-preg på en felles plattform med saker som er viktige for dem, sier Solberg til VG.

les også

KrF-nestleder stiller abortkrav til Solberg og Støre for å gå i regjering

Tilbyr forhandlinger

Mens KrF-leder Knut Arild Hareide forsøker å samle støtte for sitt forslag om å forhandle med Sp og Ap om regjeringssamarbeid, legger Erna Solberg nå et betydelig offer på bordet for å vinne KrF til sin side i politikken.

Statsminister Erna Solberg (H) i Brussel torsdag ettermiddag. Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Over en kopp sterk kaffe i en hotellresepsjon i Brussel, mellom møter med europeiske og asiatiske kolleger, forklarer hun VG hvor hun kan komme KrF i møte, om de kommer til hennes regjering først:

– I Høyre deler vi KrFs sterke bekymring for en utvikling mot sorteringssamfunnet. Vi må legge til rette for et samfunn som tar godt vare på de med utviklings- eller funksjonshemninger, og at familiene får hjelp, sier hun.

les også

Krever abortultimatum fra KrF før regjeringsvalget

Mener loven diskriminerer

– Hva slags endringer er du villig til å innrømme KrF i forhandlinger?

– Jeg vet at KrF er spesielt opptatt av den bestemmelsen som gir rett til abort ved stor fare for utviklingsavvik eller alvorlig sykdom. Det er en diskriminerende del i loven, slik den er formulert i dag, sier hun.

Men et krav om endringer må også balanseres, presiserer Erna Solberg:

– Skal vi gjøre endringer i abortloven, må vi samtidig sørge for at kvinner får abort der fosteret ikke er levedyktig, og at det fortsatt skal legges vekt på kvinnens livssituasjon hvis hun får ansvar for et barn med ekstra utfordringer. Disse hensynene må veies opp mot hverandre.

Endre ubetinget rett

Så kommer hun KrF i møte, der KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad i VG tidligere torsdag krevde svar fra både Ap og Høyre om viljen til å åpne opp abortloven for forhandlinger:

– Der er mulig for oss å gjøre endringer i denne diskriminerende bestemmelsen, den ubetingede retten, dersom vi setter oss ned ved et bord og finner løsninger hvor vi også tar vare på familienes situasjon og kvinnens rettigheter, sier hun.

– Hvorfor er den diskriminerende?

– Fordi det gir en ubetinget rett til abort i disse tilfellene, hvor barnets egenskaper legges til grunn, og det er etter 12. svangerskapsuke vi snakker om. Slik jeg leser KrF, er det denne ubetingede retten de ønsker endret.

Vil fjerne tvillingabort

På et punkt er Solberg klar til å utkvittere KrFs krav fullt ut:

Erna Solberg sier hun er enig med KrF i at den juridiske betenkningen som åpnet for tvillingabort, ikke bør bli stående.

I 2016 var Høyre med og stemte ned et forslag fra KrF og Sp om å endre loven, etter at en juridisk utredning åpnet for tvillingabort.

Men nå er situasjonen annerledes, mener hun:

– På det tidspunktet ønsket ikke vi å åpne en stor diskusjon om endringer i abortloven, Men mange i vårt parti følte oss ikke bekvem med at Norge, som et av få land i Nord-Europa, skal tillate fosterreduksjon av friske fostre, der det ikke er helsemessige begrunnelser, sier hun.

les også

Erna Solberg: Keshvari må rydde opp

Høyre snudde

Inntil i 2013 var Høyre enig med KrF at den omstridte paragraf 2c i abortloven burde endres. Så snudde Høyre-landsmøtet. Erna Solberg tilhørte mindretallet som stemte imot.

– Jeg mener at det er mulig å finne en balanse som er bra i forhandlinger. Kvinners rett til å bestemme selv innen 12 uker, og den familiemessige vurderingen senere mener jeg må ligge til grunn. Men det er noen elementer som vi er åpne for å diskutere, sier Solberg nå.

les også

Kommentar: KrFs indre strid

– Snakker du nå på vegne av hele regjeringen?

– Dette er et budskap fra meg som Høyre-leder. Man kan ikke forhandle med de andre partiene før man setter seg ned. Det vil eventuelt ikke være en regjering som forhandler med KrF, men fire partier – Høyre, Frp, Venstre og KrF – som forhandler.

– Hvordan tror du din egen partiorganisasjon vil reagere på dette utspillet?

– Mange i Høyre har sterke meninger om dette. Men å endre retten til tvillingabort oppfatter jeg ikke som veldig omstridt, sier Solberg.

les også

AUF stenger døren for abortkompromiss med KrF

Ap sier nei

Arbeiderpartiet avviser imidlertid KrF-nestlederens krav om endringer i abortloven. Ap-nestleder Hadia Tajik sier at partiets politikk på dette området er godt kjent:

«Vi er mot å innskrenke kvinners rett til abort. Så vidt meg bekjent, er det ikke flertall for å fjerne denne paragrafen på noen side i politikken. For øvrig forholder vi oss til at det nå foregår en intern prosess i KrF, og at vi sitter i opposisjon. Det er ikke naturlig for Arbeiderpartiet å ha en hypotetisk regjeringsforhandling parallelt med KrFs interne diskusjon», svarer Tajik i en e-post til VG.

IKKE NOK: KrF-leder Knut Arild Haride antyder at gjennomslag i én sak alene ikke vil være nok til å gjøre ham fornøyd i et eventuelt samarbeid. Foto: Tomm W.Christiansen, VG

Ikke nok for Hareide

Solbergs utspill får ikke KrF-leder Knut Arild Hareide til å snu med det første. Han poengterer at Solberg-regjeringen på eget initiativ innførte tvillingabort i Norge.

– På tross av faglig motstand. Og regjeringen nektet å gjøre en etisk vurdering av tvillingabort så sent som i fjor, slik KrF og Sp foreslo i Stortinget, sier Hareide til VG.

Videre antyder han at gjennomslag i én sak alene ikke vil være nok til å gjøre ham fornøyd i et eventuelt samarbeid.

– Det er bra med signalene fra Erna, men vi starter ikke regjeringsforhandlinger med noen før etter landsmøtet har fattet sin beslutning 2. november, og jeg håper Solberg og andre respekterer KrFs prosess. For KrF er helheten og retningen naturlig nok det viktigste, sier Hareide til VG.

Han understreker at kampen mot sorteringssamfunnet er en velkjent og viktig sak for KrF, og at det er en sak hvor partiet hele tiden har vært i mindretall.

– Om Erna Solbergs utspill er et signal om at resten av Høyre og regjeringspartiene har snudd, så er det veldig bra, sier Hareide.

Frp har foreløpig ikke kommentert utspillet, men Venstres Trine Skei Grande og Abid Raja gikk torsdag ut og sa nei til endringer i abortloven.

Les også

 1. Hareide svarer VG-kommentator: – Hvor har du vært de siste fem årene?

  Skal man sitte i regjering sammen – må en være enige om prosjektet og retningen.
 2. Støre: – Sterk kost fra Solberg

  Jonas Gahr Støre reagerer på statsminister Erna Solbergs (H) utfall mot KrFs partileder.
 3. Sjokkert KrF-veteran: Laila Dåvøy advarer mot sidebytte

  Tidligere KrF-statsråd Laila Dåvøy rykker nå ut og protesterer mot at partiet hennes brått skal bytte side, og mot at…
 4. Overraskende Hareide-støtte på medlemsmøte i Møre og Romsdal

  ÅLESUND (VG): Fleire enn venta av KrF-medlemmane som tok ordet under det lukka medlemsmøtet i Ålesund tysdag kveld gav…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Erna Solberg
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Høyre (H)
 5. Abort
 6. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Erna Solberg om abort-kritikken: Alle må gi og ta

 2. Bruflot går hardt ut mot Ernas KrF-flørt: – Ekstremt skuffet

 3. Solberg: – Denne regjeringen har ikke noe arbeid for å endre dagens abortlov

 4. Ropstad før forhandlingene: Varsler abortkamp

 5. Marte W. Goksøyr om abortkrangelen: – Støtter Hareide

Fra andre aviser

 1. Solberg: Ikke Høyres politikk å endre abortlovens 2c

  Bergens Tidende
 2. Tror ikke «blå» side i KrF vil klare å innfri abortløftene

  Bergens Tidende
 3. Tviler på løftet om abortendring

  Fædrelandsvennen
 4. Arbeiderpartiet og AUF deltar i stor demonstrasjon mot KrF-syn: – Helt usaklig, mener Kjell Ingolf Ropstad

  Fædrelandsvennen
 5. Solberg villig til å forhandle med KrF om endringer i abortloven

  Aftenposten
 6. En historisk mulighet for endring av abortloven

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder